αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ μαθητής που δημιούργησε το πρώτο Think Tank εφήβων στην Ελλάδα, μιλά στο It’s Possible

Ο μαθητής που δημιούργησε το πρώτο Think Tank εφήβων στην Ελλάδα, μιλά στο It’s Possible

Μπαίνεις, βλέπεις τις θεματικές ενότητες, διαβάζεις τις γνώμες των άλλων, γράφεις την δική σου άποψη, προσπαθείς να βρεις λύσεις για μια σειρά από ζητήματα. Κάπως έτσι λειτουργεί, με απλά λόγια, το teens4greece. Πρόκειται για το πρώτο think tank για εφήβους στην Ελλάδα. Κάνοντας μια γρήγορη βόλτα στην πλατφόρμα, αμέσως διαπιστώνεις ότι οι σημερινοί μαθητές είναι εδώ, έχουν άποψη και το κυριότερο: προτείνουν λύσεις

Το συγκεκριμένο project, το έχει δημιουργήσει ο επίσης μαθητής, Κωνσταντίνος Παπαχρήστου. Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα, τι προτείνουν οι νέοι για το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, ενώ απαντά και στο πως διαχειρίζεται χρονικά το teens4greece παράλληλα με το σχολείο.

Τι είναι και πως ακριβώς λειτουργεί το Teens4greece.com;

Πρόκειται για το 1ο think tank για τους Έλληνες Εφήβους. Είναι μια ιστοσελίδα η οποία συνδέεται με ένα forum στο οποίο οι έφηβοι 13-18 ετών καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα προβλήματα της Ελλάδας σε τομείς όπως την Παιδεία, Απασχόληση και Επαγγελματική Αποκατάσταση, Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, Περιβάλλον και Ανάπτυξη, και Κοινωνία. Καθένας από τους παραπάνω τομείς χωρίζεται σε επιμέρους πιο ειδικά θέματα. Σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ των εφήβων, οι οποίοι απλά εντοπίζουν τα προβλήματα. Αυτά νομίζω είναι πλέον γνωστά σε όλους. Στο teens4greece αναζητούνται οι λύσεις!

Με βάση την εικόνα που έχετε, πόσο ενημερωμένοι είναι οι μαθητές στην Ελλάδα, για θέματα όπως η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον ή το προσφυγικό;

Ζούμε στην εποχή του Internet και των Social Media. Η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πολύ πιο εύκολη και άμεση. Ακόμη και αν δεν έχεις ειδικό ενδιαφέρον για κάποια θέματα, όλο και σε κάποιο άρθρο θα πέσεις, όλο και κάτι θα διαβάσεις. Μπορώ να πω ότι οι έφηβοι που εγγράφονται στο forum και τοποθετούνται, φαίνεται να έχουν πολλές γνώσεις και είναι πολύ ενημερωμένοι. Βέβαια, από τις απαντήσεις τους συνολικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το συγκεντρώνουν τα θέματα της παιδείας και κυρίως ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί πιθανόν η πλειοψηφία των παιδιών που γράφουν να βρίσκεται ηλικιακά πιο κοντά στις πανελλήνιες και επομένως είναι ίσως αναμενόμενο να επικεντρώνονται εκεί.

Αν όμως με το teens4greece, κάποιοι νέοι που μέχρι τώρα δεν ασχολούνταν με τα θέματα που αναφέρατε, μπούνε στη διαδικασία να ενημερωθούν και να ψάξουν λίγο περισσότερο τα πράγματα, τότε αυτό θεωρώ ότι είναι τεράστια επιτυχία.

Σε ότι αφορά την νεανική επιχειρηματικότητα συγκεκριμένα, τι λύσεις έχουν να προτείνουν οι μαθητές; Ποιες είναι ενδεχομένως οι απόψεις που έχουν καταγραφεί στο forum σας

Προτείνουν, για παράδειγμα, να οργανωθούν περισσότερες εκδηλώσεις τύπου TEDx, ώστε η νεολαία να παίρνει ιδέες, αλλά και κίνητρο για να καινοτομήσει. Να δίνονται οικονομικά κίνητρα και συγκεκριμένα προτείνουν τη μείωση της φορολογίας, ιδιαίτερα αν η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 10 εργαζόμενους. Ζητάνε να προσφερθούν δουλειές μερικής απασχόλησης σε νέους, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να μπούμε από μικρή ηλικία στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουμε εμπειρίες.

Ευελπιστώ σύντομα, να υπάρχουν ακόμα περισσότερες προτάσεις αφού αυτός είναι και ο στόχος. Να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι γίνεται!

Αυτή τη στιγμή «τρέχετε» μόνος το project; Και πως το διαχειρίζεστε χρονικά.

Μέχρι πρόσφατα ο ρόλος μου ήταν να παρακολουθώ τις συζητήσεις μεταξύ των νέων και να τις εποπτεύω όσο αφορά στο λεξιλόγιο και την έκφραση. Προσέχω επίσης να μην υπάρξει προσβλητικό περιεχόμενο. Να μην υπάρχει κακή κριτική, αν και μέχρι τώρα δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι ότι χρονικά δεν είχα συναντήσει τόσες πολλές δυσκολίες παρόλο που έχω θυσιάσει πολλές εξόδους. Από εδώ και πέρα οι απαιτήσεις θα αυξάνονται, όσο «μεγαλώνει» το teens4greece.

Θα εκμεταλλευτώ λοιπόν το καλοκαίρι, για να σχεδιάσω τις δράσεις του χειμώνα, οι οποίες στοχεύω να αναπτυχθούν και εκτός internet π.χ. με τη διοργάνωση κάποιου συνεδρίου για εφήβους, και τον τρόπο που θα εμπλέξω και άλλους, όπως για παράδειγμα τους ambassadors, τους εφήβους δηλαδή που θα είναι πρεσβευτές της ιδέας. Χρειάζεται όμως πολύ καλή προετοιμασία γιατί θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια για την επιλογή των ambassadors, να είναι νέοι που θα έχουν το ίδιο όραμα για το project και θα δουλέψουν για αυτό.

Ποιο είναι το 1 πράγμα που θέλετε να βελτιώσετε στο forum;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα, γιατί είναι αρκετές οι βελτιώσεις που θα ήθελα να κάνω. Τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο αισθητικό. Κι εδώ θα χρειαστώ βοήθεια γιατί δεν είμαι προγραμματιστής. Λειτουργικά επίσης θα ήθελα, μετά από σημαντική αύξηση των μελών, να δώσω στα μέλη τη δυνατότητα να θέτουν τα δικά τους ερωτήματα και να γίνει ακόμα πιο διαδραστικό το forum. Επίσης, θέλω να προσθέσω τη λειτουργία του rating/voting όπου οι νέοι μεταξύ τους θα επιλέγουν τις προτάσεις που τους αρέσουν περισσότερο. Έχει αρκετή δουλειά ακόμη…

Ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου

Ποιοι είναι οι προβληματισμοί των νέων που βρίσκονται στην ηλικία σας, δύο χρόνια πριν το στάδιο των πανελληνίων

Σίγουρα η πρώτη ανησυχία είναι αν θα τα καταφέρουμε, αν θα μπορέσουμε να πάμε στη σχολή της επιλογής μας. Κι έπειτα είναι ο μεγάλος προβληματισμός για το μετά.

Σε μια χώρα που οι ανεργία στους νέους αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, οι έφηβοι φοβούνται για την επαγγελματική αποκατάσταση. Τόσος κόπος, τόσες θυσίες, και μετά τι; Και κάτι που έχει αρχίσει να με προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό είναι η τάση των γονιών να επιλέγουν εκείνοι τα επαγγέλματα των παιδιών. Επίσης, ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με την κρίση είναι κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα πλέον των γονιών να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη από αυτή που μένουν.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τα παιδιά που δεν θα συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτά τα παιδιά μοιράζονται το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης. Τι ευκαιρίες τελικά θα έχουμε όλοι μας και σε ποιους τομείς;

Πως θα θέλατε να είναι το forum σας σε 3 χρόνια από σήμερα; Όταν δηλαδή εσείς πιθανότατα θα έχετε μπει σε κάποια σχολή.

Η αλήθεια είναι ότι όταν δημιούργησα το teens4greece δεν περίμενα να έχει τέτοια ανταπόκριση, ούτε μπορούσα να φανταστώ τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει. Σίγουρα φιλοδοξώ το teens4greece να αποτελέσει ένα χώρο έκφρασης καινοτόμων ιδεών των εφήβων, που θα είναι ικανές να συμβάλλουν στην θετική αλλαγή της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας. Φιλοδοξώ επίσης, οι απόψεις αυτές να λαμβάνονται υπόψη από τους πολιτικούς μας. Και να τονίσω ότι το teens4greece μπορεί να είναι ένα πολιτικοποιημένο forum αλλά σίγουρα όχι κομματικοποιημένο, και θα κάνω ότι μπορώ για να παραμείνει έτσι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + two =