αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. εισηγείται τον χαρακτηρισμό «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών» για την Uber

Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. εισηγείται τον χαρακτηρισμό «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών» για την Uber

Τον χαρακτηρισμό της Uber ως «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών» προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σημειώνοντας παράλληλα, πως η λειτουργία της θα πρέπει να υπόκειται στη νομοθεσία που διέπει τις μεταφορές ενός κράτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση του Εισαγγελέα, η Uber δεν δύναται να θεωρηθεί ως απλός διαμεσολαβητής μεταξύ των οδηγών και των επιβατών, καθώς η κύρια λειτουργία της αφορά τις μεταφορές.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν είναι εφικτό να χαρακτηριστεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας», καθώς πρόκειται για οργάνωση και διαχείριση ενός πλήρους συστήματος αστικών μεταφορών κατά παραγγελία.

Επομένως, ο Εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλατφόρμα Uber πρέπει να χαρακτηριστεί ως «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών», λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπηρεσία μεταφοράς αποτελεί το κύριο στοιχείο, ενώ η υπηρεσία της μεσολάβησης για την επαφή επιβατών – οδηγών το δευτερεύον στοιχείο.

Όπως διαβάζουμε στη Ναυτεμπορική, η υπόθεση υποκινήθηκε κατόπιν προσφυγής της επαγγελματικής οργάνωσης των οδηγών ταξί της Βαρκελώνης, η οποία αξίωσε την έκδοση απόφασης εις βάρος της Uber Systems Spain, εταιρείας η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα Uber στην Ισπανία.

Η εισήγηση του Εισαγγελέα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους προσεχείς μήνες.

Σε μία πρώτη αντίδραση, o εκπρόσωπος της πλατφόρμας επεσήμανε ότι «το να θεωρηθεί η Uber εταιρεία μεταφορών δεν θα άλλαζε τη λειτουργία της στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς ήδη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο».

Ωστόσο -συνέχισε- «θα υπονόμευε τις απολύτως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ξεπερασμένων νόμων που εμποδίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίων να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη μετακίνηση, με το πάτημα ενός κουμπιού».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =