αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Έλληνας που δημιούργησε εταιρία- προσωπικό σύμβουλο για όποιον θέλει να αγοράσει ακίνητο. Και σχεδιάζει να επεκταθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο Έλληνας που δημιούργησε εταιρία- προσωπικό σύμβουλο για όποιον θέλει να αγοράσει ακίνητο. Και σχεδιάζει να επεκταθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Μια ιστορία επιτυχίας που ξεκίνα από ένα καθημερινό περιστατικό και την λύση ενός προβλήματος. Πριν από περίπου 4 χρόνια, ο Νικόλας Φωτόπουλος ανέθεσε σε ένα Μεσιτικό Γραφείο να του βρει ένα ακίνητο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην Αθήνα. Γρήγορα κατάλαβε όμως, ότι οι Μεσίτες δεν εκπροσωπούσαν τον ίδιο, αλλά… την μεριά του ακινήτου.

Κάπως έτσι, δημιούργησε την η FTA Property Hunters. Μια εταιρία που ξεκίνησε ως startup, και έχει έναν στόχο: Να εκπροσωπεί τον άνθρωπο- αγοραστή και όχι το εκάστοτε ακίνητο. Ο Νικόλας Φωτόπουλος μιλά στο It’s Possible, από την Νέα Υόρκη στην οποία ζει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η εταιρία του, σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βλέπει κινητικότητα σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, ενώ παραθέτει και τα μελλοντικά του σχέδια.

Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε την δική σας επιχείρηση;

Η σύλληψη της ιδέας ήρθε πριν από περίπου 4 χρόνια όταν ανάθεσα σε ένα Μεσιτικό Γραφείο να εντοπίσει ένα προς αγορά ακίνητο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε κάποια περιοχή της Αθήνας. Οι Μεσίτες μου πρότειναν αρκετά απο τα ακίνητα που είχαν προς πώληση όμως σε κάθε σημείο αντιλαμβανόμουν πώς δεν εκπροσωπούσαν εμένα αλλά το ακίνητο και ταυτόχρονα τον πωλητή.

Διαπίστωσα πως αυτό που έλειπε ήταν ένα γραφείο Real Estate που θα εκπροσωπεί αποκλειστικά τους αγοραστές και δεν θα έχει κανένα ακίνητο προς πώληση για λόγους αντικειμενικότητας.

Θα κάνει Property Hunting για λογαριασμό των αγοραστών χωρίς καμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest) για την προτίμηση συγκεκριμένου ακινήτου, θα διαπραγματεύεται και κάθε στιγμή θα τον ενημερώνει. ‘Ετσι αναπτύξαμε τον τρόπο, τις συνθήκες και το μοντέλο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει μία τέτοια υπηρεσία δημιουργώντας μία ομάδα απο επαγγελματίες του τομέα, Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Οικονομολόγους και Νομικούς ώστε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το κάθε ακίνητο απο την Οικονομική, Τεχνική και Νομική σκοπιά εκπροσωπώντας τους δυνητικούς αγοραστές καθόλη την διάρκεια της αναζήτησης ακινήτων προς αγορά έως και την τελική συμφωνία.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια το πως λειτουργεί η εταιρία σας; Είναι κάτι σαν τους μηχανικούς- ειδικούς, που παίρνουμε μαζί μας όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Στην FTA Property Hunters εκπροσωπούμε ανθρώπους και όχι ακίνητα. Είμαστε το μοναδικό γραφείο που προσφέρει υπηρεσίες αποκλειστικού εκπροσώπου των αγοραστών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η FTA Property Hunters,

– Εκπροσωπεί τους δυνητικούς αγοραστές καθόλη την διάρκεια και προσαρμόζει τρόπο αναζήτησης στον κάθε έναν ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
– Αναζητά το ακίνητο με τα χαρακτηριστικά που έχει ορίσει ο αγοραστής.
– Αξιολογεί τα ακίνητα με βάση τις τιμές αγοράς, την τεχνική κατάσταση, την παλαιότητα του και άλλους παράγοντες.
– Είναι παρόν κατά την παρουσίαση του ακινήτου από τον μεσίτη.
– Διαπραγματεύεται τις τιμές αγοράς.
– Διασφαλίζει την ομαλή και άρτια τελική συμφωνία.
– Χτίζει μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της.

Βάσει της εικόνας που έχετε, θα ήθελα να μου πείτε αν βλέπετε «κινητικότητα» στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, και ποιες είναι οι περιοχές που θεωρούνται πιο περιζήτητες αυτή τη στιγμή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών με του οποίους ερχόμαστε σε επαφή με έχει προσδιορίσει εξαρχής το είδος και την περιοχή του ακινήτου που επιθυμεί, έτσι τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αυξημένη κινητικότητα στην αγορά της Κατοικίας όσο και των Βιομηχανικών Κτιρίων. Είναι γεγονός πώς σχεδόν το 40% των ενδιαφερόμενων είναι απο το Εξωτερικό και επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα όχι απαραίτητα αυτά που αποκαλούνται ευκαιρίες αλλά όσα είναι επένδυση απο όλες τις σκοπιές.

Οι περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αναφορά στην αγορά κατοικίας στην Αθήνα είναι η Πλάκα και ο Κεραμεικός, στα Νότια Προάστια η Βάρκιζα και η Βουλιαγμένη και στα Νησία η Σαντορίνη και η Πάρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν παραθαλάσσιες περιοχές που πληρούν προδιαγραφές για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων όπως η Μεσσηνία και η Χαλκιδική.

Είναι αλήθεια ότι η εταιρία σας ξεκίνησε ως startup; Και τι θυμάστε από εκείνες τις πρώτες ημέρες λειτουργίας;

Ναι, ξεκίνησε ως Start Up. Όταν ξεκινάς να εφαρμόσεις μία καινοτόμα υπηρεσία παίρνεις ρίσκο. Ειδικά όταν είσαι μία νεοφυής επιχείρηση η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ξανά. Νέο γραφείο αλλά συνειδητοποιημένη και οργανωμένη ομάδα.

Τον πρώτο καιρό δεχτήκαμε emails και τηλέφωνα απο ενδιαφερόμενους αγοραστές που θέλανε να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή να μας κάνουν διάφορες ερωτήσεις.

Σταδιακά, υπήρξε σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον απο αγοραστές το οποίο έδειξε πως το αυτό το νέο μοντέλο στην αγοραπωλησία μπορεί να εφασμοστεί.

Κυρίως μέσω του διαδικτύου, οι υπηρεσίες μας έγιναν περισσότερο γνωστές με αποτέλεσμα τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας να δεχτούμε νέους αγοραστές απο το Εξωτερικό.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ζείτε στην Νέα Υόρκη. Από τα όσα έχετε δει, πως αντιμετωπίζουν τους Έλληνες επιχειρηματίες εκεί;

Η αγορά της Νέας Υόρκης λειτουργεί με ρυθμούς που απαιτούν αρκετή υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα μίας επιχείρισης. Στην περίπτωση που αυτά είναι θετικά δεν σημαίνει πως θα είναι και βιωσιμα καθώς είναι πολύ εύκολο ότι έχει δημιουργηθεί να καταρρεύσει. Οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη απο τον τομέα των κατασκευών μέχρι τον τομέα τις εστίασης το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα υπέρ τους και δεν επαναπαύονται φροντίζοντας παράλληλα να το διατηρούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας, σε σχέση με την εταιρία σας;

Αρχικά στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περισσότερο τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα. Αφενός να μεγαλώσει η ομάδα μας και αφετέρου να βελτιώσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών μας προς τους ξένους αγοραστές.

Στόχος μελλοντικά είναι σε επίπεδο αγοράς να επεκταθούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη διατηρώντας πάντα το ίδιο μοντέλο λειτουργίας.

Καθημερινα φροντίζουμε ώστε η ομάδα μας να παραμένει πάντοτε ενημερωμένη σε οικονομικά, τεχνικά και νομικά ζητήματα γύρω απο το Real Estate, ώστε να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις αλλαγές που γίνονται στην αγορά .

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − six =