αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ άνθρωπος που έκανε 3 pivots και τελικά πούλησε την εταιρία του προς 800 εκατ. δολάρια

Ο άνθρωπος που έκανε 3 pivots και τελικά πούλησε την εταιρία του προς 800 εκατ. δολάρια

Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Αλλιώς έχεις σχεδιάσει τα πράγματα στην αρχή και αλλιώς εξελίσσονται αυτά στην πορεία. Ακόμα κι έτσι όμως, οι σωστοί ελιγμοί μπορούν να σε οδηγήσουν σε σπουδαία αποτελέσματα. Όπως στην περίπτωση του συνιδρυτή της Kabam, Kevin Chou.

Όταν ξεκίναγε την καινοτόμο εταιρία του το 2006, σίγουρα δεν φανταζόταν όταν θα έφτανε η ώρα που θα την πουλήσει προς 800 εκατ. δολάρια. Στην πραγματικότητα, ούτε καν η gaming εταιρία Kabam δεν μοιάζει σήμερα με αυτό που ξεκίνησε, πριν περίπου 11 χρόνια. Μια «τρελή» ιστορία, με 3 αλλαγές πλάνων, ξεδιπλώθηκε. Με την ιδρυτική ομάδα να φτάνει τελικά στην μεγάλη νίκη.

«Δεν είχαμε ξεκινήσει αρχικά την Kabam ως μια gaming εταιρία», σημειώνει ο Kevin Chou και συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε σαν ένα professional social network, την περίοδο που το Facebook ήταν σε αρχικό στάδιο και προσβάσιμο μόνο σε φοιτητές».

Αλλά μόνο με μερικούς χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες, δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά. Η ομάδα αποφάσισε να αλλάξει πλάνο. Και μετέτρεψαν την εταιρία τους σε ένα sports app για το Facebook. «Μέσα σε 30 ημέρες, είχαμε 1 εκατ. χρήστες. Οι οποίοι έγιναν 30 εκατ. μέσα στον πρώτο χρόνο» τονίζει ο Chou μιλώντας στο Entrepreneur.com. Παρά την ανοδική πορεία, διαπιστώθηκε ακόμα ένα πρόβλημα: οι διαφημίσεις είχαν πολύ χαμηλή αξία σε αυτό το πεδίο. Η ύφεση του 2008 έκανε την κατάσταση χειρότερη, και οι διαφημίσεις «έπεσαν» κι άλλο. Όπως εξηγεί ο νεαρός επιχειρηματίας, ακόμα κι αν έφταναν του 600 εκατ. χρήστες, δεν θα μπορούσαν να βγάλουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Κάπου εκεί, ήρθε το δεύτερο pivot. Η ομάδα κάνει την έρευνα της και διαπιστώνει ότι πολλοί άνθρωποι βγάζουν χρήματα από games στο Facebook. Το πρώτο game της εταιρίας με το όνομα Kingdoms of Camelot, έγινε μεγάλο χιτ. «Βγάλαμε τα πρώτα μας 100 δολάρια μέσα στις πρώτες ώρες. Την πρώτη εβδομάδα είχαμε πάνω από 10.000 δολάρια σε έσοδα και εκατοντάδες χιλιάδες παίχτες. Μέσα στον πρώτο χρόνο, φτάσαμε τους 7 εκατ. παίχτες και 30 εκατ. δολάρια σε έσοδα» αποκαλύπτει ο Kevin Chou.

Ωστόσο, οι ανατρεπτικές εξελίξεις έκαναν πάλι την εμφάνιση τους. Το Facebook αρχικές άφηνε τους προγραμματιστές να λαμβάνουν το 100% των εσόδων από τα παιχνίδια. Στη συνέχεια όμως έβαλε ειδικό φόρο και τους έπαιρνε το 30%. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, η ομάδα αποφασίζει να κάνει το τρίτο μεγάλο pivot της. Αποσύρει τα games της από το Facebook, και ρίχνει όλα τα χρήματα της για να τα «τρέξει» στο πεδίο του mobile.

Το ρίσκο απέδωσε. Το πρώτο mobile game της εταιρίας με το όνομα Marvel: Contest of Champions, έκανε τεράστια επιτυχία. Το αποτέλεσμα; Η Kabam τράβηξε το ενδιαφέρον της Netmarble. Μια μεγάλη εταιρία από τη Νότια Κορέα, που αναπτύσσει βιντεοπαιχνίδια. Τελικά, η εν λόγω εταιρία εξαγόρασε τη Kabam προς 800 εκατ. δολάρια. Και σίγουρα, αυτή τη φορά ο Kevin Chou με την ομάδα του, θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 16 =