αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟλλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν σύστημα WiFi που είναι 100 φορές πιο γρήγορο από το σημερινό

Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν σύστημα WiFi που είναι 100 φορές πιο γρήγορο από το σημερινό

Ερευνητές από την Ολλανδία και το Eindhoven University of Technology ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει ένα ασύρματο δίκτυο βασισμένο σε αβλαβείς υπέρυθρες ακτίνες που μπορούν να επιτύχουν Wi-Fi στην ταχύτητα αστραπής των 42,8 Gbit/s σε απόσταση 2,5 μέτρων, η οποία είναι 100 φορές πιο γρήγορη από ό,τι τα υπάρχοντα Wi-Fi δίκτυα.

Όπως διαβάζουμε στο secnews.gr, το σύστημα που σχεδιάστηκε στο Eindhoven είναι απλό και φθηνό. Τα ασύρματα δεδομένα προέρχονται από μερικές «κεραίες φωτός», οι οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην οροφή μιας επιχείρησης ή σπιτιού και θα είναι σε θέση να καθοδηγούν με μεγάλη ακρίβεια τις ακτίνες φωτός από μια οπτική ίνα.

Αλλάζοντας τα μήκη κύματος φωτός αλλάζει επίσης η κατεύθυνση της ακτίνας του φωτός. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης κινείται έξω από το μήκος κύματος μίας από τις κεραίες, το σήμα θα περάσει στην άλλη κεραία φωτός. Οι συσκευές του χρήστη μπορούν να εντοπιστούν από τα ραδιοσήματα που μεταδίδουν, ώστε το δίκτυο να γνωρίζει ποια κεραία να χρησιμοποιήσει.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το δίκτυο υπερύθρων δε θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παρέμβαση από άλλα κοντινά δίκτυα Wi-Fi. Το σύστημα είναι επιπλέον ασφαλές για τους χρήστες, καθώς χρησιμοποιεί ένα μήκος κύματος το οποίο είναι αβλαβές για τον αμφιβληστροειδή.

Ενώ το τρέχον Wi-Fi χρησιμοποιεί ραδιοσήματα συχνότητας 2,5 ή 5 gigahertz, το νέο σύστημα βασίζεται στα μήκη κύματος των υπερύθρων των 1500 νανόμετρων ή και περισσότερων. Αυτό το φως έχει συχνότητες που είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερες, περίπου 200 terahertz, γεγονός που καθιστά την ικανότητα των δεδομένων των ακτίνων του φωτός πολύ μεγαλύτερη.

Η ομάδα συγκρίνει αυτό με τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ολλανδία, η οποία είναι 2.000 φορές μικρότερη (17,6 Mbit / s). Επίσης, τα καλύτερα συστήματα που διατίθενται σήμερα μπορούν να πετύχουν συνολικά μόνο 300 Mbit / s, που είναι περίπου εκατό φορές μικρότερο από την ταχύτητα ανά ακτίνα φωτός του νέου δικτύου.

Μέχρι σήμερα, το νέο σύστημα Wi-Fi χρησιμοποιεί τις ακτίνες του φωτός μόνο για download. Το upload εξακολουθεί να γίνεται χρησιμοποιώντας ραδιοσήματα, καθώς οι περισσότερες εφαρμογές χρειάζονται πολύ μικρότερη χωρητικότητα για το uploading.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × five =