αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 5 κινήσεις για να αντιμετωπίσεις την κριτική (ειδικά αν μένεις στην Ελλάδα, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει)

Οι 5 κινήσεις για να αντιμετωπίσεις την κριτική (ειδικά αν μένεις στην Ελλάδα, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει)

Το γνωρίζεις από την αρχή: Όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις ένα επιχειρηματικό project (και όχι μόνο), θα δεχτείς κριτική από διάφορες πλευρές. Πρέπει να το αντιμετωπίσεις σαν μια λογική εξέλιξη, να μάθεις να ζεις με αυτό και να το αντιμετωπίσεις.

Ειδικά στην Ελλάδα, είναι δεδομένο ότι πρέπει να πορευτείς μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όπου όλοι έχουν γνώμη, και είναι έτοιμοι… να κάνουν τα αιχμηρά τους σχόλια. Με την εξάπλωση των social media, αυτό έχει γίνει ακόμα πιο έντονο. Όμως, ψυχραιμία. Υπάρχει λύση. Για την ακρίβεια, πέντε. Το αμερικανικό Entrepreneur.com, παραθέτει τις πέντε κινήσεις, για να αντιμετωπίσεις την κριτική.

1- Να είσαι πρόθυμος να μεταφέρεις γνώσεις σε κάποιον, ακόμα κι αν σε μισεί: Μην αφήνεις τα προσωπικά συναισθήματα να σας βγάλουν από τον σωστό δρόμο. Ακόμα κι αν κάποιοι σας κάνουν σκληρή κριτική, μη διστάσετε να τους εξηγήσετε πως έχουν τα δεδομένα και να τους μεταφέρετε τις γνώσεις σας. Ίσως να συμφωνήσουν μαζί σας. Ίσως και όχι. Αλλά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις στους haters.

2- Πες την αλήθεια, για όλα: Συχνά, οι επικριτές επιτίθενται σε άλλους ανθρώπους, επειδή δεν πιστεύουν τις επιτυχίες τους. Να είσαι ανοιχτός να μιλήσεις και για τις αποτυχίες σου. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους. Στους ανθρώπους αρέσει το αληθινό. Δεν χρειάζεται να δείχνεις ότι είσαι τέλειος.

3- Δες γιατί σε αμφισβητούν: Η αμφισβήτηση δεν είναι προσβολή. Είναι μια φυσική αντίδραση, σε κάτι που ίσως φοβίζει τους ανθρώπους, όπως λέει το Entrepreneur.com. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δεις την ουσία. Γιατί σε αμφισβητούν. Και έτσι ίσως βρεις τον τρόπο για να τους αλλάξεις γνώμη. Μη μένεις στις προσωπικές επιθέσεις.

4- Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις δοκιμές και τα λάθη: Αν δοκιμάσεις κάτι νέο, είναι πιθανό να προκαλέσει γέλια ή κριτική. Ειδικά αν αποτύχει. Σκέψου όμως, ότι πολλοί μεγάλοι επιχειρηματίες, έφτασαν στην κορυφή μέσα από τα λάθη τους. Και τώρα τα παραθέτουν ως μαθήματα. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις νέα πράγματα, σκεπτόμενος το τι θα που οι επικριτές.

5- Μάθε πότε πρέπει να απολογηθείς: Όταν κάνουμε ένα λάθος, δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε δημόσια. Ίσως είναι λίγο δυσάρεστη στιγμή, όμως είναι πολύ πιθανό αυτό να λειτουργήσει θετικά για εσάς, απέναντι στους άλλους. Εξάλλου είπαμε: από τα λάθη μαθαίνουμε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 16 =