αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 2 τακτικές που έχει ο Jeff Bezos και τον έκαναν δισεκατομμυριούχο (μπορείς να τις «αντιγράψεις» κι εσύ)

Οι 2 τακτικές που έχει ο Jeff Bezos και τον έκαναν δισεκατομμυριούχο (μπορείς να τις «αντιγράψεις» κι εσύ)

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή πριν από αρκετά χρόνια, τότε που το ίντερνετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν σε πολύ πιο αρχικό στάδιο. Σήμερα, είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Μιλάμε φυσικά για τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos. Πλέον η περιουσία του υπολογίζεται ότι έχει φτάσει πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Το αμερικανικό inc.com, βλέπει την ιστορία από την πίσω μεριά. Και σημειώνει δύο συγκεκριμένες συνήθειες τις οποίες είχε (και συνεχίζει να έχει) ο Bezos, που τον βοήθησαν να γίνει δισεκατομμυριούχος. Ενώ η Amazon έφτασε στην κορυφή.

Οι πελάτες στο επίκεντρο

Πάντα ο Jeff Bezos έβαζε τους πελάτες στο επίκεντρο. Όταν ξεκίναγε την Amazon, εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να είναι σίγουρος ότι τα βιβλία αποστέλλονται εγκαίρως στους πελάτες. Επίσης, πληροφορίες λένε ότι στα εταιρικά meetings ο Bezos αφήνει μια κενή θέση. Αυτή η θέση συμβολίζει τον πελάτη – το πιο σημαντικό άτομο στο δωμάτιο.

Πριν μερικές ημέρες, στο It’s Possible σας είχαμε παρουσιάσει ένα απόσπασμα από τηλεοπτική εκομπή του 1999, στην οποία ο 35χρονος Bezos μιλούσε για… κάποια Amazon, που τότε ξεκίναγε να αναπτύσσεται δυναμικά. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί έχει επιλέξει ένα παλιό, ψηλοχαλασμένο γραφείο, ενώ μπορεί να αγοράσει ένα καινούργιο, ο Bezos απάντησε: «Ξοδεύω χρήματα μόνο σε πράγματα που έχουν σημασία για τους πελάτες».

Καινοτομία… σαν startup

Μπορεί η Amazon να είναι ένας «γίγαντας». Ωστόσο, για τα δεδομένα της, δεν είναι καθόλου δυσκίνητη. Εφαρμόζει συνεχώς καινοτομίες. Αλλάζει στρατηγικές και προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θυμίζει μια μεγάλη startup. Όλα εκεί λειτουργούν, σαν να είναι στην Day 1.

Αν μόλις έχεις ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, πρέπει να έχεις την καινοτομία στο μυαλό σου πάντα. Μπορείς να είσαι καινοτόμος, ακόμη και χωρίς τους τεράστιους πόρους και τους προϋπολογισμούς που διαθέτει ο Bezos. Όταν υιοθετείσεις μια καινοτομία για την επιχείρησή σου, να είσαι ευέλικτος και να σκεφτείς το πώς μπορεί να τονίσει την επιχείρησή σου μακροπρόθεσμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 17 =