αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι «ταυτισμένοι με τον εργοδότη», οι «αδικημένοι» και οι άλλοι: Οι 6 τύποι ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα

Οι «ταυτισμένοι με τον εργοδότη», οι «αδικημένοι» και οι άλλοι: Οι 6 τύποι ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα

«Οταν μπαίνω στο γραφείο, είναι σαν να μπαίνω σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου». «Αισθάνομαι σαν να δουλεύω στη δική μου επιχείρηση». «Η εταιρεία αναγκάζει τους εργαζομένους να υπομένουν τη διαρκή στασιμότητα». «Εχω άγχος πριν πάω στη δουλειά, επειδή ξέρω ότι κάποιος θα μου μιλήσει άσχημα». «Ακόμη και όταν βγω στη σύνταξη, θα περνάω από τη δουλειά, έτσι για τον πρόεδρο». Οι παραπάνω φράσεις δεν πρόκειται ούτε για διαφημιστικά σλόγκαν εταιρειών ούτε για καταγγελίες συνδικαλιστικών σωματείων. Κάποιες, πράγματι, μοιάζουν υπερβολικές. Με κάποιες μπορεί να ταυτιζόμαστε.

Η Καθημερινή παρακολούθησε φέτος τη διαδικασία αξιολόγησης των εταιρειών που συμμετέχουν στη μεγάλη ετήσια έρευνα Best Workplaces για τη βράβευση αυτών που προσφέρουν το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας παρουσιάστηκαν οι πρακτικές των εταιρειών, αλλά κυρίως το πώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτές αξιολογούν το εργασιακό περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία θα γνωστοποιηθούν τον Απρίλιο, προκύπτουν μέσα από τη βαθμολόγηση σειράς λεπτομερών κριτηρίων που έχει θεσπίσει ο οργανισμός Great Place to Work.

Η αξιολόγηση υλοποιείται με την ακαδημαϊκή συνδρομή του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.

Πρόκειται, λοιπόν, για αληθινά σχόλια τα οποία έχουν γίνει από εργαζομένους που δουλεύουν σε διάφορες εταιρείες, μεγάλες και μικρές, ελληνικών συμφερόντων ή πολυεθνικές, βιομηχανικές και εμπορικές, παραδοσιακές και μη, όλες στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

Είναι σχόλια μέσα από τα οποία επιχειρούμε σήμερα, κυρίως εμπειρικά, να εντοπίσουμε τις «φυλές» των εργαζομένων, έτσι όπως διαμορφώνονται στην Ελλάδα του 2018. Στις «φυλές» αυτές δεν υπάρχουν πάντα σαφείς διαχωριστικές γραμμές, αλλά κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Η δραματική μείωση των μισθών, η ασυνέπεια αρκετών επιχειρήσεων στις πληρωμές, αλλά και τα capital controls έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη συμπεριφορά των εργαζομένων. Πράγματα αυτονόητα προ κρίσης, όπως η έγκαιρη καταβολή των μισθών, γίνονται αντιληπτά από μερίδα εργαζομένων ως πρόσθετα προνόμια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 11 =