αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι στοές της Αθήνας προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών

Οι στοές της Αθήνας προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών

Ένας εγκαταλειμμένος και αναξιοποίητος εμπορικός θησαυρός που κρύβει το κέντρο της Αθήνας, αρχίζει και τραβάει και πάλι τα βλέμματα των επενδυτών.  Ο λόγος για τις στοές που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε κατάσταση εγκατάλειψης στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου (Πανεπιστημίου –Ερμού – Αθηνάς) και οι οποίες σύμφωνα με συμβούλους ακινήτων διαθέτουν σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης.

Τις ευκαιρίες που κρύβουν οι εμπορικές στοές αναδεικνύει και ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια ενιαία μίσθωση της Στοάς του Βιβλίου και της Στοάς Αρσάκειου- Ορφέως που βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, τόσο εγχώριων όσο και ξένων. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και για την Στοά Εμπόρων, τα καταστήματα της οποίας θα ενοικιαστούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακινήτων του υπουργείου Εργασίας.

Σε ότι αφορά τις Στοές Βιβλίου – Αρσακείου το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς αυτές βρίσκονται ανάμεσα στην πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομονοίας, περιοχές που αποτελούν και τους βασικούς ξενοδοχειακούς πόλους της πρωτεύουσας. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και το ότι οι συγκεκριμένες στοές, οι οποίες ανήκουν στην «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία», είναι σε καλή κατάσταση ειδικά σε σύγκριση με άλλες στοές του κέντρου που είναι πλήρως εγκαταλειμμένες. Ακόμη και έτσι τα περισσότερα καταστήματα είναι κενά, καθώς από τα 65 καταστήματα που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα λειτουργούν μόλις 15.

Το πιο σημαντικό είναι ότι από την ενιαία διαχείριση μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό εμπορικό κέντρο στην «καρδιά» της πόλης καθώς η συνολική επιφάνεια των δύο στοών φθάνει τα 10.000 τμ.  Εξάλλου, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων ΝΑΙ Hellas (σ.σ. η οποία είναι και σύμβουλος στον διαγωνισμό για τις στοές Βιβλίου – Αρσακείου) οι εμπορικές στοές που αναβαθμίστηκαν και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στο κέντρο της Αθήνας προσδίδουν σημαντικές υπεραξίες.  Χωρίς να έχουν αλλάξει πολλά από τότε, το 2015 τα εμπορικά καταστήματα νοικιάζονταν στα 15-25 ευρώ το τετραγωνικό στις μη ανακαινισμένες στοές, ενώ σε στοές του κέντρου που ανακαινίστηκαν (π.χ. Στοά Σπυρομήλιου – City Link, Στοά Κοραή) τα ενοίκια κινούνται στα 60 με 90 ευρώ το τετραγωνικό τον μήνα.

Εικόνα παρακμής

Πέρα όμως από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω οι περισσότερες από τις 170 στοές που υπάρχουν στον δήμο Αθηναίων παρουσιάζουν εικόνα παρακμής με λίγα καταστήματα να λειτουργούν εντός τους. Σύμφωνα με την NAI Hellas, οι παράγοντες που οδήγησαν τις στοές στη κατάσταση αυτή είναι κατά κύριο λόγο δύο, η αδυναμία να ακροαστούν το σφυγμό της εξέλιξης, και η πολύ-ιδιοκτησία που δεν επιτρέπει τη συνολική διαχείριση των καταστημάτων μιας στοάς.

Οι σύμβουλοι προτείνουν την ενεργή και ενιαία διαχείριση των στοών, οι οποίες μετά από ανακαίνιση και τις συντονισμένες προωθητικές ενέργειες μπορούν να αποκτήσουν εκ νέου ζωή. Μπορούν, έτσι να λειτουργήσουν ως εναλλακτικά εμπορικά κέντρα αναβαθμίζοντας και το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Οι στοές εξάλλου, είναι κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδιασμένες στα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών του Παρισίου, του Λονδίνου και του Μιλάνου, και είχαν κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της διέλευσης των πεζών ανάμεσα από τα κτίρια που είχαν το μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, οι στοές διέθεταν εμπορικά καταστήματα στα ισόγεια και τα υπόγεια τους και γνώριζαν ιδιαίτερη εμπορική άνθιση. Από το 1970, άρχισαν να παρακμάζουν μην έχοντας τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την αλλαγή των καιρών. Σήμερα τα περισσότερα καταστήματα είναι κενά. Υπάρχουν στοές στις οποίες λειτουργεί μόλις ένα στα δέκα καταστήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 2 =