αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι πιστωτές αποφασίζουν για την χρεοκοπημένη SkyGreece

Οι πιστωτές αποφασίζουν για την χρεοκοπημένη SkyGreece

Μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συνέλευση των πιστωτών της αεροπορικής εταιρείας SkyGreece που τέθηκε σε πτώχευση τον Αύγουστο του 2017 με την απόφαση 659 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η SkyGreece, που φιλοδοξούσε να συνδέσει την Αθήνα με την Νέα Υόρκη, αποτελεί μία από τις πιο βραχύβιες εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών με ιδρυτές τους Νικόλα Αλεξανδρή, Βασίλη Αλεφαντή, Παναγιώτη Χειλάκο και Κεν Σταθάκη.

Ιδρύθηκε το 2012, έλαβε άδεια πραγματοποίησης πτήσεων το 2014 και τον Απρίλιο του 2015 σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής της παρουσίασαν το πρόγραμμα των υπερατλαντικών πτήσεων.  Ωστόσο, τέσσερις μήνες αργότερα, στις 27 Αυγούστου 2015, η SkyGreece τέθηκε σε καθεστώς παύσης πληρωμών.

Τα χρέη

Πλέον, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πτωχευτικό δίκαιο, σειρά έχουν οι πιστωτές της SkyGreece. Σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες, θα συνταχθεί ο κατάλογος των πιστωτών για να ακολουθήσει η – χρονοβόρος συνήθως- διαδικασία της αναγγελίας και επαλήθευσης των απαιτήσεων.

Ως αποτέλεσμα το ύψος των υποχρεώσεων της αεροπορικής μένει να προσδιοριστεί, ενώ απόφαση Ανώτατου δικαστηρίου στο Οντάριο του Καναδά (Σεπτ. 2015), τοποθετεί τις υποχρεώσεις της SkyGreece σε 4 εκατ. ευρώ προς εταιρείες και φορείς του κλάδου των αερομεταφορών, ξενοδοχεία και κάποια μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση το μόνο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι ένα αεροσκάφος Boeing 767-300ER του οποίου το 2015 η αξία είχε εκτιμηθεί σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Για τη μίσθωση του αεροσκάφους αυτού, η Bank of America Merrill Lynch έχει παράσχει χρηματοδότηση άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η SkyGreece:

–  διέθεσε 8.000 αεροπορικές θέσεις τους πρώτους έξι μήνες πωλήσεων

–   από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015 είχε έσοδα άνω των 9,5 εκατ. ευρώ

–  περιόρισε στο 1 εκατ. ευρώ τις λειτουργικές ζημιές τους πρώτους έξι μήνες του 2015

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εικόνα των οικονομικών καταστάσεων του 2014, διαμορφώνονται σε:

-6,4 εκατ. ευρώ τα ομολογιακά δάνεια

-1,6 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

– 2,8 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών από μισθωμένες πτήσεις (ήταν μηδενικός το 2013)

 – 2,9 εκατ. ευρώ το κόστος πτήσεων

– περίπου 700 χιλ. ευρώ τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης (από περίπου 660 χιλ. ευρώ το 2013)

– 2 εκατ. ευρώ οι ζημιές (από περίπου 900 χιλ. ευρώ το 2013)

– 1,9 εκατ. ευρώ η (αρνητική) καθαρή θέση

Η αεροπορική με έδρα την οδό Κ.Παδημητρίου 33 στο Μαρκόπουλο Αττική απασχολούσε 85 άτομα (στοιχεία 27ης Αυγούστου 2015), ενώ από την οικονομική έκθεση για το 2014 προκύπτει ότι είχε λάβει δάνειο από τη θυγατρική, με έδρα το Οντάριο, Air Hellas Ηolding (με επικεφαλής την ίδια τετράδα των επικεφαλής της SkyGreece), η οποία διαλύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2017.

Το λουκέτο

Τέλη Αυγούστου του 2015 όταν τα προβλήματα έγιναν μη αντιμετωπίσιμα, η SkyGreece με ανακοίνωσή της σημείωνε ότι “βρέθηκε αντιμέτωπη με χρηματοοικονομικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης […] Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων τεχνικών προβλημάτων, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυήμερη καθυστέρηση αλλά και σημαντικές επιπρόσθετες δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της SkyGreece λυπάται που είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι θα πρέπει προσωρινά να σταματήσει την λειτουργία της. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τη δραστηριότητά της”.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η καναδική υπηρεσία μεταφορών (Canadian Transport Agency) ανέστειλε, με απόφασή της (2015-Α-166), την άδεια της αεροπορικής, καθώς δεν ήταν σε θέση ούτε να αποζημιώσει τους περισσότερους από 1.000 επιβάτες ούτε να παράσχει σε διάστημα 17 ωρών-όπως προβλεπόταν- γραπτές εξηγήσεις προς την αρμόδια αρχή.

Τον Απρίλιο του 2015 οι επικεφαλής της εταιρείας είχαν παρουσιάσει το πρόγραμμα πτήσεων από το Μόντρεαλ, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είχαν προαναγγείλει ότι η εταιρεία “θα διαθέτει σύντομα” στόλο έξι αεροσκαφών Airbus, έχοντας επενδύσει περίπου 45 εκατ. δολάρια.

Εν τέλει η αεροπορική περιορίστηκε σε ένα Boeing 767 και ένα μισθωμένο Airbus 330. Το πρώτo φαίνεται το καλοκαίρι του 2015 να εμφάνισε ρωγμή στο μπροστινό τζάμι με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, γεγονός που διαδέχτηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, την ανακοίνωση της εταιρείας για την ακύρωση της πτήσης Αθήνα-Νέα Υόρκη. Τότε η εταιρεία είχε επικαλεστεί την αργία των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − three =