αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι «μικροί» αντεπιτίθενται: 11 startups που φτιάχνουν αυτόνομα οχήματα και αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2017

Οι «μικροί» αντεπιτίθενται: 11 startups που φτιάχνουν αυτόνομα οχήματα και αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2017

Το 2016, πέρα από όλα τα άλλα, ήταν το έτος που είδαμε τα οχήματα χωρίς οδηγό να βγαίνουν στους δρόμους. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν τις κινήσεις τους με στόχο να πρωταγωνιστήσουν στην «επόμενη ημέρα» των αυτοκινήτων. Και όπως όλα δείχνουν, τα αυτοκίνητα του (όχι τόσο μακρινού) μέλλοντος θα κινούνται μόνα τους και θα είναι ηλεκτρικά.

Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι πιο μπροστά από όλους αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι Uber και Tesla. Με την πρώτη να θέλει να δραστηριοποιηθεί και στα αυτόνομα φορτηγά, εξαγοράζοντας την Otto. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε και παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen και η Ford, να «βλέπουν» επίσης την αγορά των αυτόνομων οχημάτων και να καταστρώνουν τα σχέδια τους.

Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και οι «μικροί». Οι startups που εργάζονται πάνω στα αυτόνομα αυτοκίνητα και θέλουν να μπουν σφήνα στους «μεγάλους». Και όχι μόνο αυτό. Αλλά παράλληλα τραβούν τα βλέμματα πολλών επενδυτών, που κοιτούν προσεκτικά το πως εξελίσσονται τα πράγματα και κάνουν τις κινήσεις τους. Ακολουθούν μερικές startups οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των αυτόνομων οχημάτων και θέλουν να διακριθούν μέσα στο 2017.

Zoox: Η εταιρία πρόσφατα πήρε νέα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Με την συνολική αξία της να εκιτμάται πλέον στο 1 δισ. δολάρια. Χτίζει έναν στόλο από οχήματα πλήρως αυτόνομα και ηλεκτρικά. Μάλιστα είναι μια από τις λίγες startup που μπορεί να φτιάξει από το λογισμικό του «αυτόματου πιλότου» μέχρι την εφαρμογή για υπηρεσία μεταφορών αλά Uber. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα μπορεί να αναπτυχθεί μόνη της, χωρίς συνεργασίες με άλλα brands.

Drive.ai: Έχει «σηκώσει» μέχρι τώρα 12 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, έκανε το λανσάρισμα της έχοντας ήδη κλείσει κάποιες εμπορικές συνεργασίες. Και τώρα κάνει τα απαραίτητα τεστ στο λογισμικό της έτσι ώστε να βγάλει τα οχήματα της στους δρόμους. Συνιδρυτής της είναι ο Sameep Tandon, ο οποίος θεωρείται γνώστης του αντικειμένου και έχει βάλει ως σκοπό να πείσει ακόμα… και τους επιφυλακτικούς με τα αυτόνομα οχήματα.

Nuro.ai: Δημιουργήθηκε από τους Jiajun Zhu και Dave Ferguson. Και οι δύο προερχόμενοι από την Google. Πρόκειται για μια startup που δραστηριοποιείται επίσης στην ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Παρέχοντας μια αρκετά μεγάλη γκάμα από προϊόντα. Έχει στο εσωτερικό της στελέχη με αρκετό ταλέντο και εμπειρία. Μέσα στα επόμενα 2 ως 4 χρόνια θέλει να λανσάρει το δικό της high tech αυτοκίνητο.

nuTonomy: Πρόκειται για ένα brand στο οποίο έχουμε ξανά αναφερθεί στο It’s Possible. Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και θέλει -στο βαθμό που είναι δυνατό- να ανταγωνιστεί σταδιακά μεγάλους παίχτες όπως η Uber. Έχει έδρα στην Σιγκαπούρη και τη Μασαχουσέτη. Μια από τις σημαντικές κινήσεις της το τρέχον έτος, ήταν η συνεργασία της με την «Uber της Ασίας» με το όνομα Grab. Και έκανε τις δοκιμές τους στα αυτόνομα οχήματα, στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή. Επίσης η nuTonomy έχει κάνει δοκιμές στο Μίσιγκαν, όπου έχει επίσημες συνεργασίες με την Jaguar και την Land Rover. Μέχρι σήμερα έχει «σηκώσει» κάτω από 20 εκατ. δολάρια.

Varden Labs: Μιλάμε για μια πολύ φρέσκια εταιρία. Πριν λίγο καιρό βγήκε από τον startup incubator Y Combinator. Πολύ γρήγορα έλαβε χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα στελέχη της θέλουν να δημιουργήσουν αυτόνομα οχήματα σε πιο οικονομικές τιμές. Οι συνιδρυτές Michael Skupien και Alex Rodrigues, πριν από αυτό το peoject, είχε δημιουργήσει αυτόνομα αμαξάκια του γκολφ, τα οποία κυκλοφόρησαν σε αρκετές πανεπιστημιουπόλεις.

Chris Urmson’s self-driving startup: Μια σημαντική περίπτωση. Επικεφαλής της είναι ο Chris Urmson, πρώην chief technology officer, στο αντίστοιχο τμήμα της Google. Αποχώρησε από τον τεχνολογικό γίγαντα μόλις τον περασμένο Αύγουστο και τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην δική του startup. Είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει software και hardware για αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους και στην συνέχεια να κάνει deals με μεγάλες εταιρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Urmson ήδη έχει προσεγγίσει εταιρίες όπως η Uber, η Tesla και η Apple.

Και κάποιες ακόμα startups οι οποίες κινούνται δυναμικά στο κομμάτι των αυτόνομων οχημάτων, όπως τις παραθέτει το αμερικανικό site Recode.net: Pearl Auto, Nauto, Driversiti, Quanergy, Zendrive.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =