αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι λόγοι για τους οποίους έφτασε στο «λουκέτο» η International Life και τι γίνεται με τα συμβόλαια πελατών

Οι λόγοι για τους οποίους έφτασε στο «λουκέτο» η International Life και τι γίνεται με τα συμβόλαια πελατών

Με επιστολή-δελτίου τύπου ο πρόεδρος της International Life Φωκίων Μπράβος αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών που έγιναν προκειμένου το κλείσιμο του ασφαλιστικού ομίλου να γίνει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για όλους τους εμπλεκομένους.

Η ουσία είναι πως, με βάση το δελτίο τύπου, αλλά και το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, αυτή την στιγμή:

• Το σύνολο των συμβολαίων των γενικών κλάδων έχει ήδη μεταφερθεί στην Interamerican χωρίς απώλεια για τους πελάτες.

• Στην Εθνική Ασφαλιστική έχουν μεταφερθεί (και πάλι χωρίς ζημία για τους πελάτες) τα συμβόλαια του κλάδου υγείας, καθώς και εκείνα που συνδύαζαν υγεία με οποιαδήποτε άλλη κάλυψη. H κατηγορία αυτή υπολογίζεται στο 70% του συνόλου των συμβολαίων του κλάδου ζωής.

• Είναι πολύ πιθανόν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να μεταβιβαστούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία τα συμβόλαια που αφορούσαν μόνο καλύψεις ζωής.

• Τέλος, τα αμιγώς επενδυτικά συμβόλαια (όχι πολλά σε αριθμό) θα κατευθυνθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο του κλάδου Ζωής προκειμένου να αποζημιωθούν. Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει μετά την επίσημη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της International, μάλλον μέσα στον Απρίλιο.

Στην ίδια επιστολή επίσης, κ. Μπράβος αποδίδει το «λουκέτο» της International Life στη μεγάλη υποχώρηση των αξιών στα εγχώρια επενδυτικά προϊόντα (κυρίως στα κουρεμένα ελληνικά κρατικά ομόλογα και στις τραπεζικές μετοχές που απώλεσαν το 99% της αξίας τους) λόγω του PSI και της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κύκλοι της αγοράς φαίνεται να συμφωνούν με μια τοποθέτηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καμιά διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας δεν είναι αλάνθαστη, αλλά αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις είτε από τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε από τις μητρικές του εξωτερικού, πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου (ιδίως αυτές που ήταν τοποθετημένες σε ελληνικά assets) θα είχαν βρεθεί στην ίδια θέση.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών εκείνη την εποχή είχαν προσεγγίσει ή και ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ!

Η ουσία είναι ότι ενώ είχε υπάρξει πρόνοια για τις θυγατρικές των τραπεζών (μέσω ΤΧΣ), οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αφέθηκαν στην τύχη τους, ή καλύτερα στις όποιες δυνατότητες κεφαλαιακής στήριξης μπορούσαν να λάβουν από τους μετόχους τους. Και στην περίπτωση της Ιnternational Life, οι αυξήσεις κεφαλαίου που κάλυψε η οικογένεια Μπράβου φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Όμιλος International Life κατά το παρελθόν πέρα από τις δύο ασφαλιστικές εταιρείες (Ζωής και Ζημιών), διέθετε θυγατρικές στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων και των χρηματιστηριακών εργασιών (Praxis).

Η οικογένεια Μπράβου παραμένει στο χώρο των ασφαλιστικών εργασιών, αυτή τη φορά δραστηριοποιούμενη στο μέτωπο της διαμεσολάβησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =