αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι κινεζικές επενδύσεις: Τι ετοιμάζει η Cosco στον Πειραιά

Οι κινεζικές επενδύσεις: Τι ετοιμάζει η Cosco στον Πειραιά

Την άμεση εκκίνηση των στρατηγικών σχεδιασμών και επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά σηματοδοτεί η έλευση στην Αθήνα του προέδρου της China Cosco Shipping Corporation Limited, Σου Λιρόνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του κινεζικού ομίλου, ο οποίος θα συναντηθεί με κορυφαίους κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, συμπίπτει με την ολοκλήρωση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ, στον Αγιο Νικόλαο, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, έργο το οποίο θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για επενδύσεις που δρομολογήθηκαν από τον ΟΛΠ και τη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., οι οποίες είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την εξαγορά της εισηγμένης διαχειρίστριας του λιμανιού. Στον πρόεδρο της China Cosco Shipping Corporation θα παρουσιαστεί και το χρονοδιάγραμμα του επενδυτικού πλάνου του ομίλου για τον ΟΛΠ. Η Cosco πρόκειται να επενδύσει σε βάθος χρόνου περί τα 200 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Μέρος των επενδύσεων δεν περιλαμβάνεται στα 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί συμβατικά η Cosco ότι θα υλοποιήσει με τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αφορούν κυρίως στη ναυπήγηση και εγκατάσταση πλωτών γεφυρών δεξαμενισμού, ικανών να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα εν λειτουργία πλοία. Παράλληλα θα κατασκευάσει τόσο το πρώτο στάδιο της επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, που προβλέπεται στις δεσμευτικές επενδύσεις, αλλά και το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι συνολικά έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού ικανές να φιλοξενήσουν τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια διεθνώς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 3 =