αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι Έλληνες που δημιουργούν video games

Οι Έλληνες που δημιουργούν video games

Ίσως είναι το όνειρο πολλών παιδιών. Όταν μεγαλώσουν να γίνουν δημιουργοί video games. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα Ελλήνων που κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά. Είναι η Tenebra Studios.

Μια ελληνική εταιρία που δημιουργεί βιντεοπαιχνίδια και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης, καταγράφει τη δικιά της επιτυχημένη πορεία. Λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση που θα κάνουν στην ΔΕΘ, ο CEO/Lead Programmer Θανάσης Γεωργούλης και η CMO, Creative Director/Producer Κωνσταντίνα Μπεθάνη, μιλούν στο It’s Possible για το πώς ξεκίνησε η tech-διαδρομή τους το 2006, τα νέα projects που ετοιμάζουν, αλλά και το μέλλον του gaming γενικότερα.

Η εταιρία σας ιδρύθηκε το 2006. Πως προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το κομμάτι της ανάπτυξης video games και μάλιστα να το κάνετε στην Ελλάδα, μια χώρα που δεν έχει και ιδιαίτερη παράδοση σε αυτό το κομμάτι;

Θανάσης Γεωργούλης: Προσωπικά δούλευα στο περιοδικό Pc Master σαν δημοσιογράφος, μέχρι να κλείσει. Κάλυπτα τα events του εξωτερικού. Κάπως έτσι μου κόλλησε… το μικρόβιο και εμένα. Και αποφάσισα να ξεκινήσω να αναπτύσσω video games. Άλλωστε το 2006 η Ελλάδα ήταν σε μια καλή φάση. Ήμασταν αμέσως μετά το 2004. Τότε ήταν εύκολο να πεις «ξεκινάω κάτι και έχω όνειρα για το μέλλον».

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Στην αρχή ασχοληθήκαμε επίσης με την μετάφραση βιντεοπαιχνιδιών και με την κατασκευή sites, ούτως ώστε να χρηματοδοτούμε τα δικά μας projects, τα games μας.

Έχουμε συνεργαστεί με τη Sony και συμμετείχαμε στις ελληνικές μεταφράσεις των γνωστών games «God of War» και «Uncharted».

Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει στην πορεία σας μέχρι σήμερα;

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Όπως προανέφερα, στην αρχή προσφέραμε και άλλες υπηρεσίες προσκειμένου να ενισχύσουμε οικονομικά την εταιρίαΣτην αρχή τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά, ωστόσο τώρα με την κρίση ερχόμαστε σε επαφή με πελάτες που δεν πληρώνουν στην ώρα τους ή που αναβάλουν projects για αργότερα. Αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, τα ίδια προβλήματα με τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Θανάσης Γεωργούλης: Ουσιαστικά, το να δημιουργούμε μόνοι μας μεγάλα games, είναι κάτι που το έχουμε ξεκινήσεις τα 2 τελευταία χρόνια. Πριν είχαμε άλλες συνεργασίες με πελάτες. Ερχόταν δηλαδή μια εταιρία και μας έλεγε «θέλω να φτιάξω ένα διαφημιστικό παιχνίδι», μας δίνανε τα χρήματα που απαιτούνταν και εμείς φτιάχναμε το project. Αυτό το κομμάτι περιορίστηκε λόγω της κρίσης. Έτσι αποφασίσαμε να έχουμε ως πιο σίγουρο έσοδο τις μεταφράσεις παιχνιδιών και προγραμμάτων, ενώ παράλληλα να φτιάχνουμε τα δικά μας games. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι φέτος μεταφράσαμε, για παράδειγμα, όλα τα stickers του Facebook στα Ελληνικά.

H ομάδα της Tenebra Studios: Θανάσης Γεωργούλης (Lead Programmer), Κωνσταντίνα Μπεθάνη (Marketing/Creative Director), Ηλίας Πετρόγκονας (3D Modeler/Texture Artist), Μάνθος Καλυβιανάκης (3D Modeler/Texture Artist/Sculptor), Γιάννης Βασιλειάδης (Game Design, Σενάριο, 3D Renderers, Assistant Modeling), Ειρήνη Θεοχάρη (Concept Artist), Θεολόγος G. O'Neill Λινάκης (Music Composer, Sound guy), Βασίλης Μπαύκας (Junior Programmer).

H ομάδα της Tenebra Studios: Θανάσης Γεωργούλης (Lead Programmer), Κωνσταντίνα Μπεθάνη (Marketing/Creative Director), Ηλίας Πετρόγκονας (3D Modeler/Texture Artist), Μάνθος Καλυβιανάκης (3D Modeler/Texture Artist/Sculptor), Γιάννης Βασιλειάδης (Game Design, Σενάριο, 3D Renderers, Assistant Modeling), Ειρήνη Θεοχάρη (Concept Artist), Θεολόγος G. O’Neill Λινάκης (Music Composer, Sound guy), Βασίλης Μπαύκας (Junior Programmer).

Πως ακριβώς φτιάχνεται ένα βιντεοπαιχνίδι;

Θανάσης Γεωργούλης: Στην αρχή η διαδικασία είναι η ίδια με το να φτιάξεις μια ταινία. Καθόμαστε και φτιάχνουμε το σενάριο, ποιοι είναι οι στόχοι των πρωταγωνιστών, τι θα αντιμετωπίσουν και τους διαλόγους. Μετά έχουμε έναν πίνακα, στο οποίο γράφουμε τις ιδέες μας, για το τι θέλουμε να βάλουμε σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού. Σίγουρα, δεν μπορείς να φτιάξεις όλα όσα θες. Γιατί ταυτόχρονα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τις «απαιτήσεις» ενός game, έτσι ώστε να παίζει σε πολλά pc. Στα κινητά πρέπει να «ρίξεις» ακόμα περισσότερο τα γραφικά, αφού δεν έχουν όλοι οι χρήστες κορυφαίες συσκευές.

Όλη αυτή η διαδικασία είναι πάντως πολύ δημιουργική. Από την άλλη, είναι κάτι που δεν θα σου φέρει αμέσως έσοδα, θέλει χρόνο και δουλειά.

Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, ποιες είναι οι 3 καλύτερες στιγμές που σας έχουν μείνει στο μυαλό;

Θανάσης Γεωργούλης: Η πρώτη στιγμή στιγμή που θυμάμαι είναι σίγουρα όταν αναλάβαμε τις μεταφράσεις των «God of War» και «Uncharted». Ήταν σημαντική επιτυχία για μια εταιρία σαν εμάς, που τότε ήμασταν μάλιστα σε πολύ πιο αρχικό στάδιο.

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Μια πολύ καλή στιγμή που μου έχει μείνει εμένα έχει να κάνει με το game «Evergrouth». Γιατί ήταν το πρώτο που είδα σε ταμπλέτα. Το είχα ζωγραφίσει στο χέρι και μόλις είδα το πλασματάκι του παιχνιδιού να αποκτά κίνηση και να τρέχει, συγκινήθηκα.

Θανάσης Γεωργούλης: Η τρίτη στιγμή είναι το VR game μας, μαζί με την παρουσίαση του Dungeons ‘n’ Disco. Όταν πρωτοδείξαμε το VR στο GameAthlon φέτος, έγινε χαμός από το κοινό. Εκεί νιώθεις μια αναγνώριση.
Κατερίνα Μπεθάνη: Εγώ θέλω να πω μια ακόμα καλή στιγμή: όταν έψαξα στο Google για να δω τι έχει γραφτεί για το Dungeons ‘n’ Disco, βρήκα ένα δημοσίευμα από ένα ξένο περιοδικό που είχε αναφερθεί στο παιχνίδι. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Νow we ‘ve seen it all». Είναι εκεί που καταλαβαίνεις ότι η δουλειά σου έχει φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου.

14215335_10157266204110234_1936682579_oΦαντάζομαι έρχεστε σε επαφή και με ξένους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Πως αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό τους Έλληνες δημιουργούς;

Θανάσης Γεωργούλης: Με τον καλύτερο τρόπο. Οι μοναδικοί που μας έχουν βοηθήσει είναι από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη «φαγωμάρα».

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Στο εξωτερικό αν δουν ότι αξίζει η δουλειά σου θα σε βοηθήσουν και θα πουν καλά λόγια. Εμείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους και τις εταιρίες από άλλες χώρες.

Όλα αυτά τα χρόνια, τι είδους games έχει αναπτύξει η εταιρία σας;

Θανάσης Γεωργούλης: Το πρώτο μας παιχνίδι το φτιάξαμε το 2006. Ήταν για το iPhone και ήταν το πρώτο παιχνίδι που επέτρεπε multiplayer στο ίδιο κινητό. Κάτι πολύ πρωτότυπο για την εποχή του. Στην συνέχεια φτιάξαμε αρκετά advertising games.

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Φτιάξαμε επίσης το RPG «Evergrowth». Ένα παιχνίδι που το φτιάξαμε μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες, γιατί θέλαμε να συμμετάσχουμε σε ένα διαγωνισμό στο εξωτερικό. Αυτό είχε πάει πολύ καλά, στις προτιμήσεις του κοινού βγήκε τρίτο. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο μεγάλο first person game που αναπτύσσουμε τώρα, το Dungeons ‘n’ Disco.

13873150_1126191860787853_3330862683949941441_n-summerΑυτή την περίοδο ετοιμάζετε ένα Virtual Reality Game. Τι ακριβώς είναι αυτό το project;

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην ιστορία της Δούκισσας της Πλακεντίας. Η συγκεκριμένα γυναίκα έχει πολλούς μύθους να την περιβάλλουν και έτσι είναι εύκολο να φτιάξεις ένα horror game, με θέμα την ίδια και τη ζωή της.

Θανάσης Γεωργούλης: Επιλέξαμε να φτιάξουμε κάτι σε Virtual Reality γιατί αυτό είναι κάτι που έχει πέραση αυτή την περίοδο. Για τα επόμενα 2 χρόνια εκτιμώ ότι θα ακούμε συνέχεια για VR. Στη συνέχεια θα δούμε πως θα πάει.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Κωνσταντίνα Μπεθάνη: Πέρα από το project με το VR, αυτό που μας απασχολεί άμεσα είναι οι δύο παρουσιάσεις που έχουμε. Η μία είναι στη ΔΕΘ, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 12:10. Επίσης, 23-25 του μήνα συνδιοργανώνουμε την εκδήλωση του Digital Universe, στο York College. Έχουμε προσκαλέσει πολλές ελληνικές ομάδες να δείξουν τα games τους στις 23-25 Σεπτεμβρίου στο χώρο του New York College Καλλιθεας με δωρεάν είσοδο.

Θανάσης Γεωργούλης: Επίσης, υπάρχει η προοπτική -σε συνεργασία με το New York College και ξένο πανεπιστήμιο- να φτιάξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα σπουδών που να αφορά αποκλειστικά την ανάπτυξη video games.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 4 =