αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Έλληνες κάνουν… παζάρια και ρίχνουν τις τιμές των ακινήτων

Οι Έλληνες κάνουν… παζάρια και ρίχνουν τις τιμές των ακινήτων

Απόκλιση της τάξεως του 20% κατά μέσον όρο καταγράφεται μεταξύ των ζητούμενων τιμών των ακινήτων και εκείνων στις οποίες εν τέλει πραγματοποιούνται πράξεις, καθώς οι πωλητές –τουλάχιστον εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη να βρουν αγοραστή – υποχρεώνονται να συμβιβαστούν με τη μείωση των αρχικών απαιτήσεών τους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πραγματικές τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται οι λιγοστές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων σήμερα απέχουν σημαντικά από τις τιμές των αγγελιών, ακόμα κι αν αυτές κρίνονται ρεαλιστικές και ενσωματώνουν την πτώση των αξιών των τελευταίων επτά ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, σύμβουλο της εταιρείας εκτιμήσεων Solum Property Solutions, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας αφορά κυρίως διαμερίσματα μικρής επιφάνειας σε περιοχές με σχετικά χαμηλές αντικειμενικές αξίες, ώστε να είναι χαμηλό το κόστος κατοχής. Παράλληλα, από την αγορά του εξωτερικού, το ενδιαφέρον αφορά εξοχικές κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές, με καλές προσβάσεις και χαμηλό αντίτιμο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και η Χαλκιδική. Μάλιστα, στην περίπτωση της τελευταίας, είναι συχνό το φαινόμενο της απόκτησης παλιών κατοικιών (π.χ. 30 – 40 ετών) από Βαλκάνιους αγοραστές σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι θεσμικοί επενδυτές κινούνται περισσότερο προς υψηλής ποιότητας και με μεγάλες πληρότητες ξενοδοχειακές μονάδες σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =