αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα

Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας συνολικά 588 στρέμματα.

Όπως ανέφερε, προχθές, Τετάρτη στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης τροχαίου υλικού στην Rail Cargo Logistics-Goldair ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει, επί της ουσίας, εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Φεβρουάριο η σύμβαση, αφότου υπογραφεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται εν παρόδω ότι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Δυτική Αττική, η σύμβαση θα υπογραφόταν στις 8 Ιανουαρίου.

Τι θα κατασκευαστεί

Η κοινοπραξία Goldair Cargo-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό επελέγη για την κατασκευή και εκμετάλλευση, για 50 χρόνια, του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, θα αναπτύξει, σε πρώτη φάση, 120.000 τ.μ. Σε βάθος δεκαετίας, το κονσόρτσιουμ θα ολοκληρώσει στο Θριάσιο την κατασκευή 240.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων, ενώ από το δεύτερο έως το δέκατο έτος, από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, θα υλοποιηθούν ακόμη 120.000 τ.μ. χώρων.

Συνολικά θα αναπτυχθούν 250.000 παλετοθέσεις σε 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση που καταλαμβάνει 588 στρέμματα.

Η πρώτη φάση των εργασιών θα είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Τις κατασκευαστικές εργασίες θα υλοποιήσει η τεχνική εταιρία Αρχικόν που κατέχει εργοληπτικό πτυχίο έκτης τάξης.

Το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης προέρχεται από συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού.

Ρυθμό ανάπτυξης 4,5% εμφάνισε ο κλάδος της αποθήκευσης

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών EY και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, ο κλάδος μεταφορών και logistics είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 10,85% του ΑΕΠ (19,8 δισ. ευρώ).

Από το 2009- οπότε καταγράφηκε καμπή- και ύστερα ο κλάδος των logistics εμφανίζει, ετησίως, ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4,5%.

Το μέσο κόστος ενοικίασης για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Θριάσιο Πεδίο στη Δυτική Αττική κυμαίνεται από 3-3,5 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος της εγκατάστασης.

Πριν εκδηλωθεί η κρίση, τα ενοίκια αποθηκών στο Θριάσιο Πεδίο έφθασαν το 2008 τις μέγιστες αξίες τους, υπερβαίνοντας ακόμη και την τιμή των 5,5 ευρώ ανά τ.μ. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μισθώματα άνω των 6 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − eight =