αρχικηVIRALΝέες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ ζουν περισσότερο

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ ζουν περισσότερο

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ήταν σαφές αν υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του καφέ.

Μελέτες όμως που έγιναν πρόσφατα έδειξαν ότι οι τακτικοί πότες καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα καθώς και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. Όλα αυτά μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι καπνιστές που όμως πίνουν καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ.

Πολλά από αυτά τα καλά νέα αφορούσαν συνήθως μέχρι σήμερα λευκούς πληθυσμούς. Το κατά πόσο υπάρχουν οφέλη για άτομα άλλων φυλετικών και εθνοτικών πεδίων αυτό παρέμενε αβέβαιο. Τώρα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα προνόμια μακροζωίας πιθανόν να ισχύουν και για τους Αφροαμερικανούς, τους Λατίνοι και ορισμένους Ασιατικούς Αμερικανούς.

Σε δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να εξετάσουν τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των μη λευκών πληθυσμών. Και στις δύο μελέτες, οι άνθρωποι σε αυτές τις ομάδες που έπιναν περισσότερο καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης από εκείνους που έπιναν λιγότερο καφέ.

Στην ευρωπαϊκή μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια οφέλη. Οι πότες καφέ είχαν 7% – 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους μη πότες καφέ. Αυτά τα άτομα σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά πεπτικών ασθενειών και καρδιακών παθήσεων, καθώς και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι η επίδραση του καφέ ήταν παρόμοια για τους ανθρώπους που έπιναν με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη καφέ. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη στην υγεία δεν αποδίδονται μόνο στην καφεΐνη. Διάφορες μελέτες έχουν επισημάνει ότι και άλλα συστατικά του καφέ μπορούν να καταπολεμήσουν τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, όπως τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται. Άλλες ενώσεις μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία είναι ένοχη για πολλές χρόνιες παθήσεις, ειδικά εκείνες που συνδέονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με το «TIME Health», ενώ οι δύο μελέτες αφορούσαν πολλούς ανθρώπους, τα ευρήματα δεν υπονοούν σε καμία περίπτωση ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καφέ θα πεθάνουν απαραίτητα νωρίς ή ότι η κατανάλωση καφέ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, όπως λένε οι επιστήμονες. Και παρόλο που τα ευρήματα ευνοούσαν τους «δυνατούς πότες» καφέ, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνετε με μέτρο. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και 4 φλιτζάνια την ημέρα είναι ασφαλή, γιατί ο καφές μπορεί να έχει και κάποια μειονεκτήματα, όπως το να προκαλεί ταχυκαρδίες, προβλήματα πέψης κ.λπ. σε αρκετούς ανθρώπους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =