αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜόνο ένα κτίσμα διατηρητέο στο Ελληνικό- Αναμονή για τους αρχαιολογικούς χώρους

Μόνο ένα κτίσμα διατηρητέο στο Ελληνικό- Αναμονή για τους αρχαιολογικούς χώρους

Μόνο το προπολεμικό ξύλινο υπόστεγο αεροσκαφών, γνωστό ως «Παγόδα», κηρύχθηκε διατηρητέο το βράδυ της Πέμπτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση για τα κτίσματα του Ελληνικού. Μάλιστα, η «Παγόδα» δεν θα γκρεμιστεί, αλλά θα μετακινηθεί από τη σημερινή της θέση.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω σειράς αιτημάτων, ακόμα και την τελευταία στιγμή όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, ώστε να κηρυχθούν διατηρητέα πολλά κτίσματα εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου, μεταξύ των οποίων ο παλαιός πύργος ελέγχου, το κτίριο του πρώην αμερικανικού κολλεγίου, ακόμα και το κτίριο του δυτικού αεροσταθμού. Υπέρ της πρότασης που τελικά μειοψήφησε είχε ταχθεί, πάντως, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, όσο και η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης είχε ενταχθεί, ως 4ο θέμα, ο «χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού: α) Του κελύφους του αρχικού κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού), β) Του παλαιού πύργου ελέγχου του Αεροσταθμού, γ) Του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και δ) Του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών (νυν κτίρια ΥΠΑ), φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε».

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η υπόθεση του Ελληνικού δεν έχει, πάντως, τελειώσει για το υπουργείο Πολιτισμού καθώς αναμένεται και νέα συνεδρίαση, ώστε να συζητηθεί η τύχη άλλου κτίσματος, ενώ εκκρεμούν και οι αποφάσεις για τον αρχαιολογικό χώρο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 16 =