αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜπουμ! Πρόταση για εξαγορά της Chipita έκανε ο κολοσσός Mondelez

Μπουμ! Πρόταση για εξαγορά της Chipita έκανε ο κολοσσός Mondelez

Πρόταση για την εξαγορά της Chipita έχει υποβάλει η Mondelēz, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές με γνώση του ενδιαφέροντος της πολυεθνικής εταιρείας. Τη συγκεκριμένη πληροφορία διέψευσε στο Capital.gr ο ισχυρός άνδρας της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοια πρόταση.

Οι ίδιες πηγές πάντως υποστηρίζουν πως ενδιαφέρον για την ελληνική εταιρεία είχε εκδηλώσει στο παρελθόν και η Frito-Lay θυγατρική της Pepsico, με την οποία η ελληνική εταιρεία έχει συνεργασθεί όχι μόνο εμπορικά αλλά και παραγωγικά.

Είναι όμως η πρώτη πρόταση, αυτή της Mondelēz, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένο τίμημα, όπως ανέφεραν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές σύμφωνα με τις οποίες, η Mondelēz, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην κατηγορία των σνακ παγκοσμίως, προσφέρει για την απόκτηση της Chipita το ποσό των 1,2-1,4 δισ. ευρώ. Σύμβουλος με βάση άλλες πηγές είναι η Rothschild.

Το αν και εφόσον η πρόταση της Mondelēz θα βρει ευήκοα ώτα στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και στους υπόλοιπους μετόχους της ελληνικής εταιρείας (σ.σ. εκτός από τον κ. Θεοδωρόπουλο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι και ο όμιλος Olayan), μένει να φανεί.

Πριν από τρεις μήνες πάντως και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της διαδοχής στην επιχείρηση που δημιούργησε. Τότε είχε πει πως: “ο πιο δύσκολος στόχος από εδώ και πέρα είναι η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά”. “Είναι ένας στόχος”, όπως είχε αναφέρει “τον οποίο πάρα πολλοί επιχειρηματίες με μεγάλη καριέρα σε όλη τη ζωή τους, στον οποίο απέτυχαν. Και υπάρχουν αντίθετα επιχειρηματίες που έκαναν μέτρια καριέρα αλλά στο θέμα του πως παρέδωσαν την σκυτάλη, ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστοι”.

Ο ίδιος πάντως μιλώντας χθες στο Capital.gr ξεκαθάρισε πως εκείνη η τοποθέτησή του δεν συνδεόταν και δεν συνδέεται με πώληση της εταιρείας αλλά με την επόμενη ημέρα αυτής. Άλλωστε κλείνοντας εκείνη την τοποθέτηση του στο συνέδριο στον ΣΕΒ ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε αναφέρει: “πιστεύουμε και θέλουμε η Chipita να μείνει εδώ, να έχει έδρα εδώ, να φορολογείται εδώ να δίνει προκοπή και δουλειές στη Ελλάδα”.

Όσον αφορά την εισαγωγή της Chipita στο Χρηματιστήριο, άγνωστο παραμένει αν αυτή θα γίνει τώρα ή θα πάει πιο πίσω λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αναλυτές πάντως κάνουν λόγο για παράλληλη εισαγωγή σε Αθήνα και Λονδίνο, η οποία θα “ανοίξει”, όπως υποστηρίζουν, τον δρόμο στον όμιλο Olayan να μειώσει τη θέση του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα επιδιωκόμενα προς άντληση κεφάλαια θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Chipita θα μπορούσε να “σηκώσει” μέχρι και 1 δισ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 10 =