αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια πλατφόρμα Made In Greece θέλει να κάνει τις job interviews πολύ πιο εύκολες. Ο ιδρυτής της μιλά στο It’s Possible

Μια πλατφόρμα Made In Greece θέλει να κάνει τις job interviews πολύ πιο εύκολες. Ο ιδρυτής της μιλά στο It’s Possible

Οι job interviews, αλλιώς. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για το συγκεκριμένο story. Ο Άρης Κρητικός έχει λάβει μέρος σε πολλές συνεντεύξεις για δουλειά. Και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού. Βλέποντας το πόσο σύνθετη είναι συνήθως αυτή η διαδικασία, αποφάσισε να κάνει τα πράγματα πιο απλά. Με digital τρόπο. Και δημιούργησε την Oviview. Μια πλατφόρμα  που παρέχει την δυναότητα στις εταιρίες να κάνουν συνεντεύξεις για δουλειά, μέσω βίντεο. Ενώ παράλληλα παρέχει και άλλα εργαλεία για το εύκολο φιλτράρισμα των υποψηφίων στα πρώτα στάδια αξιολόγησης.

Ο Άρης Κρητικός μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα για το project του, απαντά ευθέως στο αν πλατφόρμες σαν την δική του μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές συνεντεύξεις, ενώ περιγράφει και το πως είναι τα δεδομένα στο startup οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης στο οποίο δραστηριοποιείται και ο ίδιος.

Εσείς προσωπικά έχετε συμμετάσχει σε job interviews, είτε από τη μια πλευρά του τραπεζιού, είτε από την άλλη; Και ποια είναι η γενικότερη εμπειρία σας πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Φυσικά και έχω υπάρξει και στις δυο πλευρές! Και ιδιαίτερα στην θέση του υποψηφίου παρά του εργοδότη! Άλλες φορές υπήρξα επιτυχής σαν υποψήφιος και άλλες όχι!

Οι όσες επιτυχίες σε διάφορες κατα καιρούς συνεντεύξεις συνθέτουν το επαγγελματικό μου παρελθόν και αποτελούν εμπειρίες για την δόμηση μιας σωστής καριέρας.

Παρόλαυτα, καλό είναι και τις αποτυχίες τις ζωής να τις κατανοούμε, να τις αποδεχόμαστε και μάλιστα να προσπαθούμε να αποκομήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε εν τέλει! Στην δικιά μου  περίπτωση ειδικά, ορισμένες δυσκολίες που συνάντησα καθώς φοιτούσα στην Αγγλία στην εύρεση εργασίας και η πολυπλοκότητα των συνεντεύξεων που λάμβαναν χώρα, συντέλεσαν στον εντοπισμό από μέρους μου αυτού του κενού στην αγορά και την ίδρυση της εταιρίας μου, της OVIVIEW.

Με απλά λόγια, τι κάνει η πλατφόρμα που έχετε δημιουργήσει;

Το “Oviview” (Online-Video-Interview) είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία προσφέρει την ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο φιλτράρισμα των υποψηφίων στα πρώτα στάδια αξιολόγησης, χρησιμοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή, για να καταγράφει κάθε συνέντευξη, παρέχοντας πρόσβαση στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και καθιστώντας μη αναγκαία την παράλληλη ενεργή συμμετοχή υποψηφίων και εργοδοτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αντικειμενικού περιβάλλοντος κριτικής αξιολόγησης και επιλογής του καταλληλότερου υποψηφίου για την εκάστοτε θέση εργασίας, προσφέροντας στον εργοδότη την δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης σε πολύ χαμηλότερο πραγματικό κόστος σε σχέση με τον προαπαιτούμενο χρόνο και δαπάνη των εργατοωρών.

Το OVIVIEW, με λίγα λόγια, αποτελεί έναν εύκολο, γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο για την διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφής συνέντευξης, είτε χρησιμοποιείται για την εύρεση του κατάλληλου υποψήφιου για την κάλυψη μιας θέσης εργασίας, είτε για την αξιολόγηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού (assessment tool). Οι πολλές μορφές χρήσης του το καθιστούν προσεγγίσιμο απο εταιρίες ανεξαρτήτου δυναμικότητας, καθότι καλύπτει πολλές απο τις ανάγκες και απαιτήσεις του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

 Θα πει κάποιος: Καλά όλα αυτά, αλλά μπορεί μια συνέντευξη εξ αποστάσεως να αντικαταστήσει την κλασική facetoface συνέντευξη και όλα τα θετικά που έχει αυτή;

Σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν σε μια πρόσληψη και δεν έχουν όλοι να κάνουν με την αξιολόγηση αυτό καθ’ αυτό. Η διαφορετική αύρα για παράδειγμα, που λαμβάνεις από κάποιον μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα πρόσληψης και ας υστερεί ο υποψήφιος σε εμπειρία ή ακόμα και μόρφωση.

Για αυτό το λόγο η OVIVIEW, δεν επεμβαίνει στην τελική επιλογή υποψήφιου και αποτελεί εργαλείο για ένα αρχικό φιλτράρισμα χωρίς να παρεμβαίνει στην διαδικασία και κάνοντας την έτσι απλά πιο εύκολη και μικρότερη σε διαχειρίσιμο όγκο για τον εργοδότη.

Εξετάζοντας την πλευρά του υποψήφιου, από την άλλη, στην OVIVIEW πιστεύουμε πως οι υποψήφιοι δεν είναι απλα ένα φύλλο χαρτί που παρουσιάζει επαρκώς τον φερόμενο υποψήφιο. Θεωρούμε πως μια βίντεο-συνέντευξη αποτελεί ένα πολύ καλύτερο μέσο προώθησης, στο οποίο ο κάθε υποψήφιος μπορεί να αναδείξει για παράδειγμα την επικοινωνιακή τεχνική του/το λέγειν του, κάτι το οποίο σιγουρά δεν γίνεται αντιληπτό μέσα από μια κόλλα χαρτί Α4 ή ένα αρχείο PDF.

Η έδρα σας είναι στην Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να μου πείτε, βάσει της εικόνας που έχετε, ποιο είναι το Νο1 θετικό που έχει το startup οικοσύστημα εκεί και ποιο είναι το Νο1 αρνητικό;

Το θετικό της Θεσσαλονίκης είναι παράλληλα και το αρνητικό της. Είναι μια αρκετά μικρή πόλη.  Από την μία πλευρά αυτό είναι θετικό γιατί γνωρίζεις αρκετούς τοπικούς φορείς έτσι ώστε να μπορείς να επιταχύνεις κάποιες διαδικασίες και σίγουρα είναι και λιγότερος ο ανταγωνισμός, αλλά από την άλλη σίγουρα δεν έχει την δυναμικότητα της Αθήνας σε επίπεδο επιχειρησιακής ανάπτυξης για μια κατακόρυφη και ραγδαία αύξηση πελατολογίου, κερδών, αναγνώρισης, συμμετοχής σε δρώμενα κλπ.

Παρόλαυτα, κρατάω θετική στάση γιατί υπάρχει αύξηση στους νέους επιχειρηματίες από την Θεσσαλονίκη και στην ενασχόληση με το startup community, και πιστεύω στις δυνατότητες της νέας γενιάς και τις αξιότιμες προσπάθειες που βγαίνουν προς τα έξω.

Το θετικό είναι πως η τεχνολογία ανθίζει σε διεθνές επίπεδο όποτε η ραγδαία ανάπτυξη ουσιαστικά επηρεάζει και την Ελλάδα και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για όσους έχουν την δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν.

Μέχρι στιγμής τρέχετε το project σας με δικά σας κεφάλαια ή έχετε λάβει κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και ποια είναι τα πλάνα σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Όλα τα κεφάλαια είναι από προσωπική επένδυση. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό που έχω δημιουργήσει και έχοντας δουλέψει πάνω στην ιδέα για χρόνια βλέπω και την απήχηση που έχει σαν υπηρεσία. Περα απο αυτα ομως, υπήρξαν και ορισμένες προτάσεις που αξιοποίησα, όπως η συμμετοχή στο Accelerator (επιταχυντή) του Founder Institute (Silicon Valley, US) από το οποίο αποφοίτησε η πλατφόρμα OVIVIEW (Successful StartUps Bonus Pool) και η συμμετοχή στον διαγωνισμό “John and Marry Pappajohn Business Plan Awards 2017” του ιδρύματος Ανατόλια, στον οποίο κέρδισα τον τίτλο και το πρώτο χρηματικό βραβείο ( 4000). Μέσα στα πλάνα μας τώρα είναι συναντήσεις με business angels ή Ventures για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης καθότι σκοπεύουμε πιο ενεργή δράση στο εξωτερικό και πολλές περισσότερες κινήσεις προώθησης.

Σε αντίθεση με άλλους νέους που βλέπουμε να φεύγουν στο εξωτερικό, εσείς επιλέξατε να μείνετε στην Ελλάδα και να ξεκινήσετε μάλιστα κάτι δικό σας. Πως φτάσατε σε αυτή την επιλογή;

Είναι γεγονός ότι χρονολογικά και γεωγραφικά, η ίδρυση της εταιρείας συγχέεται άμεσα με την εποχή της κρίσης στην Ελλάδα. Παρόλαυτα, την Ελλάδα δεν την αλλάζω, γιατί είναι η χώρα μου και τίποτα δεν σε γεμίζει όπως αυτό και επίσης σαν άνθρωπος θέλω να περιτριγυρίζομαι από δικά μου άτομα που θα με ενθαρρύνουν και θα μου δώσουν κουράγιο σε όσες αντιξοότητες ή δυσκολίες συναντήσω.

Η αλήθεια είναι πως είχα αρκετές ευκαιρίες να ξεκινήσω κάτι δικό μου στο εξωτερικό αλλά θεώρησα πως η έναρξη και τα πρώτα στάδια εξέλιξης της εταιρίας μπορούν να υλοποιηθούν και στον ελλαδικό χώρο.  Το θετικό είναι ότι στην OVIVIEW, είναι τέτοια η φύση της υπηρεσίας OVIVIEW που μας επιτρέπει να χαράζουμε πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο καθότι ανταποκρίνεται και σε εταιρικές ανάγκες πέρα του ελλαδικού χώρου, κάτι που μας δίνει πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες εταιρίες.

Ήδη έχουμε συνάψει επιχειρησιακές σχέσεις με εταιρίες στο εξωτερικό π.χ. Ινδία και αποβλέπουμε σε ακόμα περισσότερες κοιτώντας στα μάτια πιθανούς ανταγωνιστές δίχως να υστερούμε στην ποιότητα και ταχύτητα παροχής υπηρεσιών και προσπαθώντας να καινοτομούμε καθημερινά για να κερδίζουμε κάθε δυνατό πλεονέκτημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 15 =