αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια ελληνική TEDx ομιλία, που δείχνει το πως μπορείς να ελέγξεις την τύχη στη ζωή σου | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μια ελληνική TEDx ομιλία, που δείχνει το πως μπορείς να ελέγξεις την τύχη στη ζωή σου | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Γενικά, αρκετά βράδια κάθομαι και βλέπω διάφορα βίντεο στο YouTube όταν είμαι σπίτι. Κάπως έτσι λοιπόν, έπεσα πάνω και στο TEDx βίντεο που θα δεις τώρα. Δεν γνώριζα την ομιλήτρια. Μου κέντρισε όμως το ενδιαφέρον ο τίτλος: «Τι ελέγχω στη ζωή όταν δεν ελέγχω τη ζωή μου;». On stage μιλά η Μαριλένα Καραμολέγκου. Μια κοπέλα που μόλις στα 33 της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Ναι, αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί ουσιαστικά σαν μια «αφετηρία», με την Μαριλένα να ξετυλίγει κατά την διάρκεια της ομιλίας της μια σειρά από γεγονότα, τα οποία μπορεί αρχικά να ήταν τυχαία, ωστόσο άνοιγαν μπροστά της κάποιες επιλογές. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι ακόμα κι όταν «δεν μπορούμε να ελέγξουμε» την ζωή μας, στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ποσοστό της πορείας μας είναι στο χέρι μας. Ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουμε μπροστά στο απρόσμενο.

Υπάρχει μια ωραία φράση που λέει ότι η ζωή είναι 10% ο,τι συμβαίνει σε εσένα, και 90% το πως αντιδράς σε αυτό.

Μπορεί αυτά τα ποσοστά να μοιάζουν υπερβολικά. Βάλτε όποιον αριθμό προτιμάτε καλύτερα. Όμως η ουσία παραμένει η ίδια: Μπορεί να υπάρχει ένα ποσοστό τυχαιότητας στην ζωή μας, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πως θα κυλίσει η ιστορία μας το ορίζουμε εμείς. Κάτι που φυσικά ισχύσει σε όλους τους τομείς, πέρα από την υγεία. Δεν έχει σημασία για παράδειγμα (μόνο) το αν απολύθηκες από μια δουλειά. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, και πιθανόν να μην μπορείς να το ελέγξεις. Έχει σημασία όμως το πως θα κινηθείς μετά την απόλυση και αν θα καταφέρεις να βρεις άλλες επιλογές μπροστά σου. Το βίντεο καταλήγει σε ένα ιδιαίτερο συμπέρασμα, αποτελούμενο από δύο φράσεις:

Μια ανελέητη παραδοχή: «Μια ημέρα θα πεθάνω».

Και κομβικό ερώτημα: «Ποιος/α θέλω να είμαι όσο ζω;»

Αν έχετε μερικά λεπτά χρόνο, πατήστε το «play» στην παραπάνω ομιλία. Και ίσως αλλάξατε λίγο τον τρόπο που βλέπετε τα τυχαία πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eleven =