αρχικηVIRALΜια εικονική βόλτα στην Πομπηία πριν αυτή καταστραφεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια εικονική βόλτα στην Πομπηία πριν αυτή καταστραφεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την Πομπηία κάθε χρόνο και θαυμάζουν τα ερείπια των αρχαίων σπιτιών. Η τραγική ιστορία καταστροφής της πόλης από τον Βεζούβιο, κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός αρχοντικού της εποχής, του σπιτιού του τραπεζίτη Καικίλιου Λουκούνδου, που ήταν ιδιαίτερα πλούσιος, αλλά δεν άνηκε στην αριστοκρατία της πόλης.

Μια ομάδα λοιπόν ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας σε συνεργασία με Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Σουηδικό Ινστιτούτο στη Ρώμη κατάφεραν να παρουσιάσουν ψηφιακά την οικία, πριν καταστραφεί από την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ, χρησιμοποιώντας την 3D τεχνολογία και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.

«Ξεκινήσαμε με ψηφιακές φωτογραφίες όλων των τοίχων και τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε να σκανάρουμε με λέιζερ. Το σκανάρισμα με λέιζερ είναι κάτι που γίνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν μας δίνει το χρώμα στους τοίχους. Γι’ αυτό το λόγο συνδυάσαμε αυτά τα δύο πράγματα» δήλωσε στο Euronews η Αν-Μαρί Λεάντερ Τουάτι, καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λουντ.

Το σπίτι ήταν 200 ετών, όταν εξερράγη το ηφαίστειο. Όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις ή στοιχεία για το τι υπήρχε στο χώρο, οι επιστήμονες δανείστηκαν πληροφορίες από αντίστοιχες ρωμαϊκές οικίες.

Όπως αναφέρει το News.gr, το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2000, ύστερα από μια παρότρυνση των εφόρων της Πομπηίας, καθώς η κατάσταση του οικήματος χειροτέρευε. Τότε ξεκίνησε το σουηδικό πρότζεκτ για την Πομπηία. Τα πρώτα σκαναρίσματα έγιναν το 2011-12 και τώρα τα τρισδιάστατα μοντέλα σπιτιών της κατεστραμμένης πόλης ολοκληρώθηκαν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =