αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια γυμνάστρια θέλει να βάλει την γυμναστική στη ζωή σου, χρησιμοποιώντας την δύναμη των social media

Μια γυμνάστρια θέλει να βάλει την γυμναστική στη ζωή σου, χρησιμοποιώντας την δύναμη των social media

Είναι αλήθεια: Τα τελευταία χρόνια η γυμναστική έχει γίνει trend. Και είναι για καλό. Πως θα μπορούσε όμως όλο αυτό να μπει στην καθημερινότητα ακόμα και των ανθρώπων που δεν ήταν ποτέ θαμώνες κάποιου γυμναστηρίου;

Το It’s Possible συνάντησε την Αγγελική Κουτελέκου. Η ίδια είναι γυμνάστρια και είχε μια ιδέα: Να «συνδέσει» την γυμναστική με τα social media. Κάπως έτσι, δημιούργησε τις δικές της κοινότητες σε Instagram και Facebook. Με στόχο να βάλει όλο και περισσότερους ανθρώπους στον δρόμο της άθλησης.

Η 26χρονη γυμνάστρια μιλά για το δικό της ιδιαίτερο story, το πως ξεκίνησε να ανεβάζει υλικό στα social media, ενώ απαντά και στο αν μπορεί κάποιος να τρώει… σουβλάκια ή παγωτά και να είναι σε καλή σωματική κατάσταση.

Καταρχήν πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την γυμναστική;

Ξεκίνησα τον αθλητισμό όταν ήμουν σε ηλικία 4 ετών. Αρχικά έκανα κολύμβηση, αλλά οι προπονητές μου, μου είπαν ότι θα μου ταίριαζε καλύτερα ο στίβος. Κάπως έτσι στράφηκα προς τον κλασικό αθλητισμό, ξεκινώντας από τις ακαδημίες του Πανελληνίου. Έκανα περίπου 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση και το στάδιο έγινε ουσιαστικά το δεύτερό μου σπίτι . Όσο περνούσε ο καιρός μου άρεσε όλο και περισσότερο. Περίμενα πως και πως να τελειώσω το σχολείο κάθε μέρα για να πάω στην προπόνηση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πολύ καλή σχέση που είχα με την προπονήτρια μου.

Φτάνοντας στην ηλικία του γυμνασίου-λυκείου, συμμετείχα σε πολλά Πανελλήνια Πρωταθλήματα και σε διοργανώσεις εκτός Ελλάδας στο αγώνισμα των 100μ. Ήμουν σε ένα «δύσκολο» σχολείο, στη Γκράβα στην Αθήνα, γεγονός που με έκανε να δέχομαι bullying από τους συμμαθητές μου επειδή στο διάλειμμα έτρωγα τοστ, φρούτα ή χυμούς πράγμα ασυνήθιστο για την ηλικία μου…

Μιας και συζητάμε για το κομμάτι της διατροφής, έχω σημειώσει εδώ μερικές τροφές: σουβλάκια, μουσακάς, πίτσες, μακαρονάδες, παγωτά. Πρώτα θέλω να ρωτήσω αν τρώτε τέτοια φαγητά. Και επίσης αν μπορεί ένας άνθρωπος γενικότερα να τρώει τέτοια φαγητά και να είναι στην αθλητική κατάσταση που είστε εσείς

Φυσικά και μπορεί κάποιος να τρώει τέτοια φαγητά και να είναι σε μια καλή σωματική κατάσταση, αρκεί αυτό να αποτελεί εξαίρεση στη διατροφή του. Μπορεί κανείς να τρώει τα πάντα αλλά με μέτρο. Αυτό κάνω και εγώ.

Δεν μπορώ να με φανταστώ να πηγαίνω κάπου το καλοκαίρι με φίλους, και να μην φάμε μια βάφλα, μια κρέπα ή ένα παγωτό. Ακόμα και στις 4 το πρωί.

Σίγουρα υπάρχουν και περίοδοι που προσέχω πολύ την διατροφή μου, τρώγοντας τροφές που είναι μέσα στις καλές διατροφικές συνήθειες που έχω αποκτήσει από παιδί. Υπάρχουν όμως και περίοδοι που θα αφεθώ τελείως και θα απολαύσω το διαφορετικό κάνοντας τις απαιτούμενες ανθρώπινες ατασθαλείες. Όταν είσαι σε νεαρή ηλικία, το σώμα σου μπορεί να επανέλθει εύκολα. Ξέρω βέβαια ότι όσο θα μεγαλώνω ηλικιακά, αυτή η διαδικασία θα είναι πιο δύσκολη.

Αφήνοντας τώρα στην άκρη τα φαγητά, και επιστρέφοντας στο δικό σας story, πως έγινε η «μετάβαση» από τον αθλητισμό στο επάγγελμα της γυμνάστριας;

Στη ηλικία του λυκείου, λίγο πριν δώσω Πανελλήνιες, μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ τι είναι αυτό που θα ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Μια από τις πρώτες επιλογές μου ήταν η διατροφολογία, αλλά δεν ήμουν 100% σίγουρη. Σκεπτόμενη όλα τα δεδομένα, και συζητώντας με φίλους, οικογένεια και την προπονήτρια μου, κατέληξα ότι η καλύτερη επιλογή για εμένα ήταν η γυμναστική. Πέρασα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού , στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τελείωσα την σχολή στα 4 χρόνια, με ειδικότητα στον κλασικό αθλητισμό. Επέστρεψα στην Αθήνα και ξεκίνησα να προπονώ ασκούμενους προσπαθώντας να τους δείξω τη χαρά που μπορεί να μας προσφέρει η άσκηση.

Ο τρόπος εκγύμνασης που χρησιμοποιώ είναι εύκολα προγράμματα κυκλικής προπόνησης όπου συνδυάζονται με αερόβια άσκηση (διαλειμματικό/συνεχόμενο τρέξιμο) και έχουν στόχο την καύση λίπους, την ενδυνάμωση –σύσφιξη και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο το βάρος του σώματός μας καθώς και βοηθητικά μέσα όπως λάστιχα, βαράκια, ιατρικές μπάλες, ιμάντες αιώρησης. Οι προπονήσεις μας γίνονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Σε στάδια, σε άλση και οπουδήποτε μπορεί να κάνει κάποιος γυμναστική. Και αυτό γιατί έξω αναπνέεις καλύτερα , νιώθεις μεγαλύτερη ελευθερία και ταυτόχρονα αποκτάς ενέργεια και διάθεση.

Το σλόγκαν μου είναι: «Όπου κι αν βρεθείς, μπορείς να γυμναστείς!».

Πόσες ώρες πρέπει να γυμνάζεται κάποιος την ημέρα, για να έχει το σώμα που έχετε εσείς;

Ο καθένας από εμάς είναι μια ξεχωριστή και διαφορετική προσωπικότητα και ως τέτοια την αντιμετωπίζω. Κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν το πρόγραμμα μου ήταν πολύ φορτωμένο καθώς στις προπονήσεις/μαθήματα, προστέθηκε η συνεργασία μου με τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανικής Αγωγής ως υπεύθυνη του τμήματος στίβου καθώς και με τους adidas Runners Athens ως Running Coach . Έτσι, προσπαθούσα να ξεκλέβω λίγο χρόνο ανάμεσα στα μαθήματα, για να κάνω μερικές ασκήσεις. Αν αυτό το κενό δεν υπήρχε, έκανα μερικές ασκήσεις παράλληλα με τους μαθητές μου. Τις περισσότερες φορές προσπαθώ να προσαρμόζομαι στο πρόγραμμά μου. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχω χρόνο μέσα στην μέρα, μπορεί να στείλω ένα μήνυμα σε μια φίλη μου το βράδυ και να της πω «πάμε για τρέξιμο;».

Πως σκεφτήκατε να «συνδέσετε» την γυμναστική με τα social media και τι ακριβώς παρουσιάζετε εκεί;

Όταν τελείωσα την σχολή μου, είχα πάει στην Κρήτη για να δουλέψω, ως γυμνάστρια, σεζόν σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί γνώρισα μια συνάδελφο από την Πολωνία, και μου είπε ότι της αρέσει πολύ μια γυμνάστρια που ανεβάζει βίντεο στα social media. Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω αυτή τη γυμνάστρια και να δω τα βίντεό της. Τότε είχα πρωτοξεκινήσει να ασχολούμαι και με το Instagram.

Ξεκίνησα λοιπόν να ανεβάζω κι εγώ κάποια βίντεο, με ασκήσεις που ήταν αρκετά εύκολες και δεν απαιτούν εξοπλισμό. Ενώ παράλληλα, κάτω από το εκάστοτε βίντεο δίνω οδηγίες σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να εκτελέσει σωστά και με ασφάλεια την κάθε άσκηση.

Δεν συνηθίζω να ανεβάζω βίντεο μεγάλης διάρκειας, γιατί νομίζω ότι στο Instagram οι χρήστες κοιτούν κυρίως βίντεο μικρής διάρκειας, αφού έχουν περιορισμένο χρόνο.

Με βάση την μέχρι τώρα ενασχόληση σας με τα social media, τι ανταπόκριση βλέπετε από την μεριά των χρηστών;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο ενεργά με αυτό το κομμάτι τους τελευταίους 8 μήνες και βλέπω ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Όλο και περισσότεροι ακολουθούν τη σελίδα μου, βλέπουν αυτά που ανεβάζω, κάνουν τις ερωτήσεις τους και χαίρομαι όταν μπορώ να τους καθοδηγήσω και να τους παροτρύνω να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Βλέπω ότι ο κόσμος έχει κάνει μια στροφή προς την γυμναστική και δείχνει ενδιαφέρον για οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν.

Μήπως είναι και λίγο μόδα αυτό τελευταίο;

Ναι, ίσως είναι μόδα  αλλά ειναι καλή μόδα! Βλέπουμε πολλά brands να βγάζουν μπάρες ενέργειας, υπάρχουν ζαχαροπλαστεία που πουλάνε γλυκά μόνο με γλυκαντικά που είναι φυσικά. Και μέσα σε όλα αυτά βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή και το σώμα τους κάνοντας την άσκηση ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους.  Είναι ένας τρόπος να αγαπήσεις τον εαυτό σου!

Κοιτώντας το καθαρά business κομμάτι, πως μπορεί ένα γυμναστής να βγάλει χρήματα μέσα από τα social media;

Δεν είμαι καλή business woman… ο λόγος για τον  οποίο δημιούργησα τη σελίδα είναι γιατί ήθελα να παροτρύνω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ξεκινήσει την γυμναστική, να νιώσει τη χαρά που μπορεί να προσφέρει η άσκηση και να απολαύσει τις θετικές συνέπειες που έχει αυτό στην ψυχολογία του.

Αν δεν ήσασταν γυμνάστρια τι θα θέλατε να είστε;

Απο παιδί μου άρεσε οτιδήποτε σχετίζεται με την παράδοση του τόπου μου. Ξεκίνησα από μικρή να κάνω παραδοσιακούς χορούς στο σύλλογο του χωριού μου και να τραγουδάω. Αγαπώ πολύ τον χορό και το τραγούδι αλλά δεν το αντιμετωπίζω επαγγελματικά.

Ένα από τα όνειρά μου είναι να έχω ένα δικό μου μαγαζί με κάποιον καλό μου φίλο ή φίλη. Μία μπιστρό αλλά σε παραδοσιακή μορφή. Να υπάρχει π.χ. ένα «γλυκό ημέρας» παραδοσιακό ή μια «πίτα ημέρας». Και να σερβίρουμε ελληνικό καφέ στην χόβολη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 13 =