αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜετά από σχεδόν 10 χρόνια, φαίνεται να σταθεροποιείται η αγορά ακινήτων

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, φαίνεται να σταθεροποιείται η αγορά ακινήτων

Συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες του 2017 η πορεία σταθεροποίησης των τιμών πώλησης των κατοικιών στην Αττική, καθώς ο κύκλος της πτώσης φαίνεται πως οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, μετά σχεδόν μία δεκαετία κατά την οποία οι σωρευτικές απώλειες προσεγγίζουν το 45% κατά μέσον όρο. Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής υποχώρησαν μεν σε ετήσια βάση, αλλά σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, που αποτελεί και τη χαμηλότερη μεταβολή σε ετήσια βάση από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Κατοικιών της πιστοποιημένης εταιρείας εκτιμητών Geoaxis Property & Valuations Services, που καταγράφει την εικόνα της αγοράς σε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε Χολαργό, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Αμπελοκήπους και Περιστέρι.

Ειδικότερα, στις παραπάνω περιοχές, τα μεν παλαιότερα διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 15 ετών) κατέγραψαν πτώση κατά 0,77%, ενώ στα νεόδμητα η κάμψη των τιμών είναι ελαφρώς υψηλότερη, αγγίζοντας το 0,83%. Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα παλαιότερα διαμερίσματα του Παλαιού Φαλήρου, όπου η πτώση δεν ξεπέρασε το 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στον Χολαργό, όπου τα παλαιότερα διαμερίσματα μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κατασκευές, όπου πάντως το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, η μέση τιμή πώλησης στον Χολαργό ανήλθε σε 2.300 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,85%), στο Παλαιό Φάληρο σε 1.990 ευρώ/τ.μ. (από 2.000 ευρώ/τ.μ. πέρυσι), στο Μαρούσι σε 1.770 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,65%), στους Αμπελοκήπους σε 1.600 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,8%), ενώ στο Περιστέρι η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 1.335 ευρώ/τ.μ. (πτώση 1,1%).

Αντίστοιχα, στα μεγαλύτερης ηλικίας διαμερίσματα, όπου καταγράφεται και το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο, στον Χολαργό η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1.245 ευρώ/τ.μ. (πτώση 1,17%), στο Παλαιό Φάληρο σε 1.000 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,5%), στο Μαρούσι σε 995 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,7%), στους Αμπελοκήπους σε 885 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,55%), ενώ στο Περιστέρι η μέση τιμή υποχώρησε σε 800 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,95%).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geoaxis, κ. Γιάννη Ξυλά, οι τελευταίες εξελίξεις από το σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και της επίτευξης καταρχήν συμφωνίας αναμφίβολα αναμένεται να παγιώσουν την υφιστάμενη τάση στην αγορά κατοικίας. «Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας αναφορικά με την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωζώνη θα βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία, εξέλιξη που θα επηρεάσει θετικά και την αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, όσοι από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικιών τηρούσαν μέχρι σήμερα στάση αναμονής, προσδοκώντας σε περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, είναι πλέον πιθανό να προβούν σε λήψη αποφάσεων, τονώνοντας τον όγκο των συναλλαγών και συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση των αξιών», αναφέρει ο κ. Ξυλάς. Επίσης, κατά τον ίδιο, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία, γεννώντας ταυτόχρονα προσδοκίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς νέα πισωγυρίσματα. Ως εκ τούτου, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να παραμείνουν σε τροχιά σταθεροποίησης, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017. Ωστόσο, πέραν της διατήρησης της πολιτικής της λιτότητας, που θα εξακολουθήσει να επιδρά αρνητικά στην εκδήλωση υψηλότερης ζήτησης, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ο κ. Ξυλάς, εκτιμά ότι ένας σοβαρός παράγοντας που μπορεί να εκτροχιάσει τη σημερινή πορεία των τιμών είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Αν δεν υπάρξει σωστός χειρισμός στο ζήτημα αυτό, είναι πιθανό η αγορά να κατακλυσθεί από πληθώρα νέων ακινήτων προς πώληση, πέραν του σημερινού αποθέματος της τάξεως των 200.000 ακινήτων κάθε είδους (κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, οικόπεδα, βιομηχανικά ακίνητα κ.τ.λ.), γεγονός που θα ασκήσει εκ νέου πιέσεις στις τιμές.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 1 =