αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜερικά deals που αναμένεται να αλλάξουν το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα το 2018

Μερικά deals που αναμένεται να αλλάξουν το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα το 2018

Στην αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες, ποντάρουν οι υποψήφιοι αγοραστές ελληνικών εταιρειών.

«Αναμφίβολα, οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις δανείων θα παίξουν σημαντικό ρόλο και αποτελούν προαπαιτούμενο για πολλά deals, όμως αυτό δεν είναι πάντοτε το βασικό ζητούμενο. Η αλήθεια είναι πως σε παγκόσμιο επίπεδο ζούμε την εποχή του τέλους των αποδόσεων. Αυτό φαίνεται στις καταθέσεις, στα κρατικά ομόλογα, αλλά και στα διαβαθμισμένα εταιρικά, ενώ οι μετοχές των αναπτυγμένων χωρών βρίσκονται στο υψηλό της τελευταίας οκταετίας. Άρα, αν κάποιος επιζητεί την εξαίρεση στον κανόνα και την επίτευξη σημαντικών αποδόσεων, θα πρέπει να αυξήσει τα ρίσκα του και να ποντάρει στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της επενδυτικής αγοράς, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών για μια σειρά επιχειρηματικών κλάδων.

Οι ιδιωτικές κλινικές

Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου είναι «βαριά» δανεισμένες και ο ΕΟΠΥΥ (ο μεγαλύτερος πελάτης) θα συνεχίσει στο μέλλον να μειώνει τις δαπάνες του. Οι υποψήφιοι αγοραστές ποντάρουν σε τρία σημεία:

α) Στο ότι η συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερους «παίκτες» (δύο ή τρεις πιθανολογείται ότι θα ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς) θα αναβαθμίσει τη διαπραγματευτική ικανότητά τους απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη τους.

β) Στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ιατρικού τουρισμού.

γ) Στις οικονομίες κλίμακας και κυρίως στη ριζική αναδιαμόρφωση των σχέσεων συνεργασίας με τους γιατρούς.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες

Τα προβλήματα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου είναι λίγο-πολύ γνωστά: Υψηλός τραπεζικός δανεισμός, έλλειμμα επενδύσεων κατά την τελευταία δεκαετία, οξύτατος ανταγωνισμός με τους Τούρκους στο μέτωπο των τιμών.

Οι υποψήφιοι αγοραστές επιδιώκουν να επαναλάβουν το «μοντέλο της Ισπανίας», όπου η συγκέντρωση του μεγαλύτερου ποσοστού του κλάδου σε δύο «παίκτες» μετέτρεψε τις εταιρείες από ζημιογόνες σε κερδοφόρες.

Έτσι, τα προσδοκώμενα οφέλη θα μπορούσαν να προέλθουν:

α) Από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

β) Από τη βελτίωση της παραγωγικότητας εξαιτίας οικονομιών κλίμακας, της μερικής άμβλυνσης του ανταγωνισμού και των νέων επενδύσεων, με στόχο τον περιορισμό του κόστους.

γ) Από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από τη στόχευση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Οι τηλεπικοινωνίες

Σε έναν έντονα ανταγωνιστικό κλάδο, η απόκτηση πωλούμενων εταιρειών όπως η Cyta Hellas και η Forthnet θα προσδώσει στους αγοραστές, μεταξύ άλλων:

• Σημαντικά μερίδια αγοράς ικανά να δημιουργήσουν ισχυρές οικονομίες κλίμακας (π.χ. η ιστορία από τις μέχρι σήμερα εξαγορές-απορροφήσεις έχει δείξει ότι οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί σημαντικά).

• Υπάρχοντα δίκτυα που θα τις γλιτώσουν από υψηλές επενδύσεις.

• Ειδικότερα στην περίπτωση της Forthnet, ο αγοραστής αποκτά πρόσβαση στους συνδρομητές και στο περιεχόμενο της Nova.

Επιπλέον, πιθανολογείται πως η συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους «παίκτες» θα αμβλύνει τον οξύτατο ανταγωνισμό που επικρατεί κατά τα τελευταία χρόνια στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας.

Οι «ενστάσεις» και το Grecovery

Ένας ακόμη παράγοντας στον οποίον ποντάρουν οι αγοραστές είναι και το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας. Με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά πως τα χειρότερα για το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκονται πίσω μας, οι επενδυτές προσδοκούν αύξηση της εγχώριας ζήτησης σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα στους προαναφερόμενους κλάδους περιμένουν τόνωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, όπως επίσης και συνέχιση της ανόδου των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας, τα οποία δημιουργούν πρόσθετους τζίρους για τις ιδιωτικές κλινικές.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα κερδίσουν όλα τα «στοιχήματα» στα οποία έχουν ποντάρει, καθώς πολλές φορές και οι αντισυμβαλλόμενοι των εταιρειών που προτίθενται να αποκτήσουν, διαθέτουν και αυτοί τους δικούς τους τρόπους άμυνας και αντεπίθεσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =