αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μας θεωρούσαν τρελούς, αλλά βρήκαμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα»: Ένα στέλεχος της Altair, μιλά για την «αποβίβαση» στη Θεσσαλονίκη

«Μας θεωρούσαν τρελούς, αλλά βρήκαμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα»: Ένα στέλεχος της Altair, μιλά για την «αποβίβαση» στη Θεσσαλονίκη

Εάν κάποιος αναζητούσε απαντήσεις και διαρκώς εξέφραζε τη δυσφορία του για την πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να αναπτύξει βαριά βιομηχανία και να κατασκευάσει αυτοκίνητα σε μία οργανωμένη γραμμή παραγωγής, μία εταιρεία που έχει έδρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε 49 ακόμα χώρες του κόσμου, αποτελεί την πιο πειστική απάντηση. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, αποδεικνύει πως όταν μια χώρα δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία, μπορεί να αναπτύξει την έρευνα και το προσωπικό για να γίνει απαραίτητη στη βαριά βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως διαβάζουμε στο Voria.gr, η άφιξη της αμερικανικών συμφερόντων, Altair, πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στο Balkan Center, συνοδεύτηκε από αρκετά επικριτικά σχόλια, τα οποία εξέφραζαν μεταξύ άλλων και απορία για τη συγκεκριμενη επιλογή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στελέχους της εταιρείας, εξ Αμερικής, ο οποίος κατά τον ερχομό του στην πόλη, φοβόταν ότι κινδύνευε να καταστεί θύμα απαγωγής. H πραγματικότητα ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετική από την εντύπωση που είχε σχηματίσει ο ίδιος για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και για την Ελλάδα ευρύτερα.

«Αποφασίσαμε να επιλέξουμε έναν εξειδικευμένο άνθρωπο, να έρθει στην Ελλάδα για ένα χρόνο, και να εκπαιδεύσει το προσωπικό μας. Μόλις έφτασε στην Ελλάδα πίστευε ότι θα τον απαγάγουν ή θα τον ληστέψουν. Η δυσφήμιση που δεχόταν η Ελλάδα, την προσομοίαζε με την Καμπότζη ή το Μεξικό. Ο ίδιος άλλαξε γνώμη, όταν είδε ότι τα πάντα ήταν φήμες, από ανθρώπους που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας. Στο εξάμηνο αποφάσισε να εγκαταστεθεί μόνιμα στην Ελλάδα, πουλώντας το σπίτι του στην Αμερική. Πλέον προτίθεται να επενδύσει σε ακίνητα καθώς και σε άλλους τομείς».

«Μας θεώρησαν τρελούς όταν είπαμε ότι θα εγκατασταθούμε στη Θεσσαλονίκη»

Όπως λέει στο Voria.gr, ο Chief of Technology της Altair, Λάζαρος Τσιορακλίδης, «χαρακτηριστικό της εικόνας που είχαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για την πόλη, είναι πως όταν η Altair ανακοίνωσε ότι επενδύει στη Θεσσαλονίκη πριν από έξι χρόνια, μας θεώρησαν τρελούς. Σήμερα, αμερικανικές επιχειρήσεις με τζίρο που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια ετησίως, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εδώ, συνειδητοποιώντας ότι έχουν χάσει μία εξαετία ευκαιριών και επενδύσεων στην Ελλάδα».

«Ως στελέχη της Altair, παρατηρούσαμε επί σειρά ετών, πολλούς Έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές, να απασχολούνται σε θέσεις κλειδιά των πελατών μας. Επισκεφτόμαστε αυτοκινητοβιομηχανίες και βλέπαμε πολλούς Έλληνες εργαζόμενους. Όταν βλέπετε ανθρώπους με μεγάλη εξειδίκευση, να προέρχονται από μία χώρα χωρίς βιομηχανία όπως η Ελλάδα, σημαίνει πως όχι μόνο μεταναστεύουν οι Έλληνες, αλλά έχουν και τον τρόπο να γίνονται απαραίτητοι στις χώρες που εγκαθίστανται. Είναι καλά εκπαιδευμένοι από το σύστημά τους. Ένας Έλληνας θα περάσει από εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου, για να πάρει το πτυχίο του, επομένως δοκιμάζεται διαρκώς. Η Altair παρατήρησε ότι το έμψυχο υλικό της Ελλάδας, διέθετε σημαντική εξειδίκευση. Δεδομένου ότι και εγώ είχα επιχειρηματική εμπειρία από τη χώρα, διατηρώντας ήδη μία άλλη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, λάβαμε την απόφαση να ιδρύσουμε επιχείρηση εδώ. Όλοι οι σύμβουλοί στους οποίους προστρέξαμε, υποστήριζαν ότι θα βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή. Ωστόσο μέσα στην κρίση, το 2011, επιλέξαμε να κάνουμε το βήμα, και να διαψεύσουμε τους πάντες».

Η απόφαση εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, κατά τον ίδιο ήταν μία ορθή επιλογή. Πρόκειται για την πόλη, στην οποία αναπτύσσεται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φιλοξενώντας πρωτοπόρες επιχειρήσεις η καθεμία στον τομέα της.

To αντικείμενό της σχετίζεται με την παραγωγή ειδικού λογισμικού. Κι αυτό που διέγνωσαν τα στελέχη της μητρικής και επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα, ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει επιστημονικό προσωπικό εγνωσμένης αξίας και κατάρτισης, ούτως ώστε να μπορέσει να διευρύνει την ερευνητική της δραστηριότητα. Η Altair εντόπισε στην Ελλάδα την κοιτίδα επιστημόνων, οι οποίοι σε δεύτερο χρόνο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους, αποφασίζουν να διαφύγουν επαγγελματικά στο εξωτερικό.

«Κάποτε είχαν ρωτήσει τον ιδρυτή και CEO της Αltair για το τι ακριβώς κάνουμε. Διαπίστωσα και ο ίδιος πως όταν μου ανέθεσαν να κάνω την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της εταιρεία, θα χρειάζονταν πολλές ώρες για να εξηγήσω, τι ακριβώς κάνουμε καθώς είμαστε μία εταιρεία με πολυδιάστατη στρατηγική και τομείς ενασχόλησης. Κύριος τομέας δραστηριοποίησής μας είναι η υπολογιστική μηχανική, που βασίζεται σε cloud, είτε σε μηχανική ρευστών. Επίσης, ασχολούμαστε με cloud computing, optimization engines, καθώς και με βελτιστοποιήσεις μέσω των οποίων κατέχουμε ηγετική θέση στην τεχνολογική αγορά. Τις λύσεις μας επιλέγουν εταιρείες που βρίσκονται στο χάρτη των 500+ του κόσμου», λέει ο κ. Τσιορακλίδης.

Για παράδειγμα, η Αltair συνεργάζεται με τις περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που σχεδιάζουν και επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν τα σασί των αυτοκινήτων τους και την καταπόνηση που αυτά δέχονται.

H Αltair είναι παρούσα και στην ιατρική τεχνολογία, παρέχοντας λογισμικό αλλά και σε εταιρείες που υπολογίζουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καθώς και σε επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 1 =