αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜέσα σε 24 ώρες έγιναν 130.000 αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Μέσα σε 24 ώρες έγιναν 130.000 αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Ρεκόρ αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης καταγράφηκε κατά το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τις τσιμπημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησαν 130.000 φορολογουμένους να υποβάλουν άμεσα αίτηση στο Τaxisnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το απόγευμα είχαν καταγραφεί περισσότερες από 200.000 επισκέψεις φορολογουμένων, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία. Από αυτούς υπέβαλαν αίτηση επιδόματος θέρμανσης περίπου 130.000, ωστόσο δεκτές έγιναν οι 110.000, αφού οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσοι υποβάλλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου, η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2017, ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τον Ιανουάριο 2017 έως τα τέλη Μαΐου η πληρωμή θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Αμεση ήταν η αντίδραση στη ζήτηση με την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη διανομή του επιδόματος. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, παρά τις αυξημένες τιμές, οι οποίες τσίμπησαν από τον Οκτώβριο σχεδόν τρία λεπτά το λίτρο, οι πωλήσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών βαίνουν αυξανόμενες. Η αγορά έχει αναπροσαρμόσει τις αρχικές εκτιμήσεις της που έκαναν λόγο για μείωση πωλήσεων τον Δεκέμβριο κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που ήταν ο καλύτερος των τελευταίων 5 ετών και αναμένει πλέον κλείσιμο στα περυσινά επίπεδα. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ποσότητες από τα παραδοσιακά 500-1.000 λίτρα στα 300 λίτρα, ενώ σε ποσοστό 60% οι αγορές γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε χθες στα 95,6 ευρώ το λίτρο από τα 92,7 ευρώ το λίτρο, τιμή έναρξης στις 15 Οκτωβρίου, ενώ η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική, ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά. Για μικρές ποσότητες η τιμή είναι πιο αυξημένη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης, το κόστος του καυσίμου περιορίζεται στα 70,6 λεπτά το λίτρο.

Αύξηση πωλήσεων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και στα καύσιμα κίνησης, βενζίνες και ντίζελ, η οποία αποδίδεται κυρίως στην τάση αποθεματοποίησης εν όψει της αύξησης του ΕΦΚ των δύο προϊόντων από την 1 Ιανουαρίου 2017. Η τάση αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, αν και οι ποσότητες που προορίζονται για απόθεμα με στόχο το κέρδος της διαφοράς της φορολογίας είναι περιορισμένες σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις. Η υψηλή αποθεματοποίηση προϋποθέτει και αυξημένα κεφάλαια κίνησης, που δεν διαθέτουν στην παρούσα συγκυρία οι πρατηριούχοι, καθώς οι εταιρείες εμπορίας έχουν σταματήσει τις πιστώσεις για να μη φορτωθούν επισφάλειες. Με την έναρξη του νέου έτους ο ΕΦΚ στις βενζίνες αυξάνεται από 670 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ το χιλιόλιτρο και στο πετρέλαιο κίνησης από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, η αναπροσαρμογή του ΕΦΚ στα δύο καύσιμα θα επιβαρύνει τις τιμές πώλησης κατά περίπου 3,7 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη-95 οκτανίων, που αποτελεί και το βασικό καύσιμο μικρών αυτοκινήτων και κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − fifteen =