αρχικηVIRALΚι όμως, οι Βρετανοί είχαν φτιάξει «εταιρικά χωριά» τον 18ο αιώνα. Πολύ πριν τις Google και Facebook

Κι όμως, οι Βρετανοί είχαν φτιάξει «εταιρικά χωριά» τον 18ο αιώνα. Πολύ πριν τις Google και Facebook

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, πολλοί Βρετανοί γαιοκτήμονες και βιομήχανοι άρχισαν να χτίζουν χωριά για να παρέχουν στέγαση στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους κοντά στο χώρο εργασίας τους. Τέτοιοι τύποι οικισμών σε πολλά μέρη του κόσμου είναι γνωστοί ως “εταιρικές πόλεις”, ενώ στη Βρετανία ονομάζονται “πρότυπα χωριά”. Ενώ οι “πόλεις” μιας εταιρείας συνδέονταν συνήθως με την εξορυκτική βιομηχανία, στη Βρετανία τα χωριά αυτά επικεντρώνονταν σε όλα τα είδη βιομηχανίας, από το σαπούνι μέχρι τη σοκολάτα.

Όταν άρχισαν να αναδύονται σε ολόκληρη τη Βρετανία τον 18ο και 19ο αιώνα είχαν υψηλότερα πρότυπα διαβίωσης, με στέγαση άριστης ποιότητας, ολοκληρωμένες παροχές της κοινότητας, ανοικτούς χώρους και άλλα ελκυστικά πράγματα στα οποία οι Βρετανοί εργαζόμενοι είχαν σπάνια πρόσβαση. Έγιναν παραδείγματα “πόλεων”, για να ακολουθήσουν άλλα. Κατά την Βιομηχανική Επανάσταση, πολλοί βιομήχανοι που έχτισαν εργοστάσια σε αγροτικές τοποθεσίες προσέφεραν κατοικίες για εργαζομένους συγκεντρωμένους γύρω από τον εργασιακό τους χώρο, όπως διαβάζουμε στο perierga.gr.

Σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες γης, μερικοί από αυτούς τους βιομηχάνους είχαν πραγματική ανησυχία για την ευημερία των εργαζομένων τους. Μάλιστα, κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι παρέχοντας στους εργαζομένους ένα πιο υγιεινό περιβάλλον διαμονής, αυτό ήταν το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία μεταφραζόταν και σε μια πιο επιτυχημένη επιχείρηση. Ένα από αυτά τα χωριά είναι το New Lanark στη Σκοτία, που χτίστηκε από τον Robert Owen για τα εργοστάσια βαμβακιού του, το οποίο είναι σήμερα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, ένα από τα πιο γνωστά, το Port Sunlight, χτίστηκε από τον William Hesketh Lever του Lever Brothers για να φιλοξενήσει τους εργάτες του εργοστασίου σαπουνιού που είχε. Μεταξύ του 1899 και του 1914, η Lever δημιούργησε περίπου 800 σπίτια φιλοξενώντας 3.500 κατοίκους. Ο Lever εισήγαγε επίσης προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας προσφέροντας εκπαίδευση και ψυχαγωγία στο εργατικό δυναμικό του, ενθαρρύνοντας την αναψυχή αλλά και τις εκδηλώσεις που προωθούν την τέχνη, τη λογοτεχνία, την επιστήμη ή τη μουσική. Παρόμοια χωριά υπάρχουν πάνω από 300 στην Βρετανία, καθένα από τα οποία διατηρεί το δικό του στυλ και χρώμα.

perierga.gr - Τα "πρότυπα χωριά" της Βρετανίας!
perierga.gr - Τα "πρότυπα χωριά" της Βρετανίας!
perierga.gr - Τα "πρότυπα χωριά" της Βρετανίας!
perierga.gr - Τα "πρότυπα χωριά" της Βρετανίας!
perierga.gr - Τα "πρότυπα χωριά" της Βρετανίας!
perierga.gr - Τα "πρότυπα χωριά" της Βρετανίας!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 10 =