αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαι ξαφνικά, το κέντρο της Αθήνα γεμίζει με ξενοδοχεία (και μισθώσεις Airbnb)

Και ξαφνικά, το κέντρο της Αθήνα γεμίζει με ξενοδοχεία (και μισθώσεις Airbnb)

Δεκάδες νέα ξενοδοχεία αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η προσδοκώμενη άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς την πρωτεύουσα έχει πυροδοτήσει νέες επενδύσεις, είτε για την επαναλειτουργία παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων είτε για την αλλαγή χρήσης παρηκμασμένων κτιρίων γραφείων που υπολειτουργούσαν, ενώ ζήτηση για τουριστική χρήση υπάρχει και για πληθώρα κενών κτιρίων. Μεγάλοι κερδισμένοι από την τάση αυτή είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΕΦΚΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και άλλα μικρότερα Ταμεία, που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία στο κέντρο της πόλης και μέχρι πρόσφατα αδυνατούσαν να την αξιοποιήσουν ελλείψει ζήτησης.

Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά το πρώην ξενοδοχείο στην Κάνιγγος 21, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Το εν λόγω ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ., διαθέτει άδεια χρήσης ξενοδοχείου με προδιαγραφές τεσσάρων αστέρων. Παραμένει άδειο από το τέλος του 2010, όταν ο τότε μισθωτής εμφάνισε αδυναμία καταβολής των ενοικίων.

Αλλο ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας προωθείται αυτήν την περίοδο από την Dimand Real Estate, σε κοινοπραξία με την EBRD, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η Dimand επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, τον οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες το ΜΤΣ που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μαζί με τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (62%-38% αντιστοίχως). Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων προχώρησε τον Ιούνιο σε υπογραφή της σύμβασης διάρκειας 25 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 25 έτη, και ετοιμάζει την ανακατασκευή του ακινήτου των 10.000 τ.μ. προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες.

Πληθώρα ξενοδοχειακών ομίλων και εταιρειών ακινήτων αναμένεται να προσελκύσουν και οι επικείμενοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τριών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΦΚΑ. Ο λόγος, για το Esperia Palace (ο διαγωνισμός του οποίου αναμένεται ήδη από το 2017 από την αγορά), κτίριο 12.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010, όπως επίσης και για το ιστορικό κτίριο του πρώην Εφετείου, ξενοδοχείο Ambassadeur, επιφάνειας 9.000 τ.μ. στην οδό Σωκράτους 65-67. Αντικείμενο διαγωνισμού για ανάπτυξη ξενοδοχείου θα αποτελέσει επίσης ένα διατηρητέο νεοκλασικό ακίνητο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, επιφάνειας 1.600 τ.μ. Το Esperia Palace και το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα προκηρύσσονται από τον ΕΦΚΑ, με προδιαγραφές ξενοδοχείων διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, και το Ambassadeur από το ΕΤΕΑΕΠ με προδιαγραφές ξενοδοχείου 4 αστέρων.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, έχει προκριθεί η μακροχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων (99 έτη) και όχι η απευθείας πώλησή τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ακίνητα, κυρίως όσα κρίνονται κατάλληλα για χρήσεις γραφείων. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες –πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου– θα προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για επιπλέον 10-15 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή του Ψυρρή.

Στου Ψυρρή

Μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνουν οι φάκελοι είναι η δημιουργία όχι μόνον ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (τύπου Airbnb). Η εν λόγω πρόταση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως για κτίρια στην περιοχή του Ψυρρή, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αντιδράσεις από μερίδα των εμπλεκόμενων φορέων για τη σχετική επιλογή. Προτάσεις υπάρχουν ακόμη και για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, γραφείων, ακόμη και θερινών κινηματογράφων σε ταράτσες κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το απόθεμα των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται συνολικά στα 1.126 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 49% είναι κενά. Από τα υπόλοιπα, το 31% έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση/εκμετάλλευση, ενώ μόλις 20% είναι εκμισθωμένα, συνήθως με πολύ χαμηλό τίμημα. Από αυτά, τα 650 είναι στην Αττική και τα 256 στο κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας 1.160.000 τ.μ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − five =