αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαι κρίση… και ακρίβεια: Η Ελλάδα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης

Και κρίση… και ακρίβεια: Η Ελλάδα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης

Δυσανάλογα ακριβό παραμένει το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς” στην Ελλάδα, καθώς, αν και η αγοραστική δύναμη διαρκώς φθίνει, οι τιμές και μάλιστα σε βασικά είδη διατροφής, βρίσκονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας αιμορραγία στον ούτως ή άλλως φτωχό οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ και κυρίως αυτή που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με την υπαγωγή σειράς τροφίμων από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23%- και τώρα πλέον στο 24%- προκαλεί υποχώρηση της κατανάλωσης και με τη σειρά τους βιομηχανία και λιανεμπόριο, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στην εγχώρια αγορά, διατηρούν ή και αυξάνουν τις τιμές.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ακρίβειας και ζημιών για τη αγορά, με την έξοδο από αυτόν να μην είναι ακόμα ορατή.

Αν και η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς αποπληθωρισμού για 41ο συνεχή μήνα (με βάση τα στοιχεία έως και τον Ιούλιο του 2016), οι τιμές στα τρόφιμα, οι οποίες έχουν σημαντική στάθμιση στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, οι μεταβολές των τιμών σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές στη υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Τον Ιούλιο του 2016, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όταν στην αντίστοιχη Ευρωζώνη η αντίστοιχη μεταβολή ήταν 0,9%. Οι αυξήσεις σε φρούτα, λαχανικά και έλαια θυμίζουν εποχές η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό το βάρος υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 14 =