αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚαινοτομία, χαμηλές τιμές και προβληματισμοί: Πως η Uber αλλάζει τις μεταφορές για πάντα

Καινοτομία, χαμηλές τιμές και προβληματισμοί: Πως η Uber αλλάζει τις μεταφορές για πάντα

Αυτό που είναι γνωστό για την Uber, η οποία ως εφαρμογή και ως εταιρεία διασυνδέει οδηγούς ταξί με πελάτες σε όλον τον κόσμο, είναι πως έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά, έχει διευκολύνει το καταναλωτικό κοινό και έχει μπερδέψει τις ρυθμιστικές αρχές – οι τελευταίες προσπαθούν ασθμαίνοντας να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα και να νομοθετήσουν. Σε σχετική αναφορά της Διεθνούς Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD), επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές σε όλο τον κόσμο φοβούνται απώλεια πελατών, διακύβευση δικαιωμάτων και το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης όταν θίγονται οι πελάτες.

Σε μία υπόθεση που εκδικάζεται αυτήν την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Uber αντιμετωπίζει κατηγορίες για την τιμολόγηση των υπηρεσιών της, οι οποίες φαινομενικά είναι πιο φθηνές από τις παραδοσιακές, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Στην ουσία, η Uber, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο βάσει δεδoμένων, καθορίζει τις τιμές των υπηρεσιών, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Πάντως, όπως αναφέρει η UNCTAD στην έκθεσή της, η δράση της Uber θέτει ένα γενικότερο ερώτημα για το εάν, πέραν της βελτίωσης της ποιότητας και της μείωσης των τιμών, το εμπόριο με χρήση δεδομένων μπορεί να εμπεριέχει και στοιχεία εις βάρος του ανταγωνισμού και να πλήττει το καταναλωτικό κοινό διεθνώς. Πράγματι, η ψηφιοποίηση της οικονομίας καθιστά το θέμα της πολιτικής του ανταγωνισμού και της προστασίας των καταναλωτών πολύ πιο επείγον και περίπλοκο από ποτέ.

«Είναι βέβαιον ότι χρειαζόμαστε όλα όσα κάνουν η τεχνολογία και οι αντίστοιχες εταιρείες, ειδικά στις αναδυόμενες χώρες, όπου προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ», παρατηρεί η επικεφαλής του βραχίονα Πολιτικής Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών της UNCTAD Τερέζα Μορέιρα.

«Ωστόσο, αυτή η μεταβατική περίοδος στην οποία ζούμε θα φέρει οφέλη στους ανθρώπους, μόνον όταν είναι πεπεισμένοι πως τα δικαιώματά τους τελούν υπό προστασία και ότι οι εταιρείες λειτουργούν κατά τρόπο δίκαιο». Για το θέμα οργανώνονται τις προσεχείς ημέρες συνεδριάσεις ειδικών, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Διάσκεψης Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ στη Γενεύη. Μεταξύ των συμμετεχόντων συγκαταλέγονται οι πανεπιστημιακοί Αριέλ Εζράτσι και Mόρις Στικ, οι οποίοι εξετάζουν τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης στο νέο τους σύγγραμμα «Ψηφιακός ανταγωνισμός».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =