αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΘέλεις να είσαι πιο ασφαλής στο ίντερνετ; Εδώ είναι 5 σωτήρια tips

Θέλεις να είσαι πιο ασφαλής στο ίντερνετ; Εδώ είναι 5 σωτήρια tips

Στις μέρες μας όπου οι κυβερνοεπιθέσεις σε κολοσσιαίες εταιρείες αλλά και σε απλούς πολίτες είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, είναι σημαντικό να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να προφυλασσόμαστε από κακόβουλους hackers. Έτσι ετοιμάσαμε μια λίστα με 5 βασικά πράγματα που πρέπει όλοι μας να προσέχουμε.

Προσοχή σε περίεργες διευθύνσεις ή επισυναπτόμενα αρχεία στα emails μας

Είναι βασικό να δίνουμε προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία και στις διευθύνσεις που περιέχονται στα emails που λαμβάνουμε. Phishing επιθέσεις μέσω παραπλανητικών διευθύνσεων είναι κάτι που βλέπουμε συχνά. Έτσι είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε ένα email είναι ύποπτο. Εάν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, ύποπτα links ή λάθος διεύθυνση αποστολέα, τότε πιθανότατα πρόκειται για κακόβουλο email. Επίσης είναι σημαντικό να μην λαμβάνουμε επισυναπτόμενα αρχεία που δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται, και όλα τα επισυναπτόμενα να ελέγχονται από Antivirus.

Αποφεύγετε τα δημόσια WIFI

Περιορίστε την χρήση που κάνετε από δημόσια WIFI καθώς ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζεται ποιος μπορεί να παρακολουθεί το δίκτυο. Αποφεύγεται να κάνετε login σε e-banking εφαρμογές ή άλλες κρίσιμες online πλατφόρμες από συσκευές και δίκτυα που δεν είσαστε 100% σίγουροι για την ασφάλεια τους.

Κρατάτε Backup από τα αρχεία σας

Σιγουρευτείτε ότι κρατάτε Backup των αρχείων σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κρατάτε το Antivirus σας ανανεωμένο. Οι cloud τεχνολογίες έχουν κάνει την διαδικασία του backup πολύ απλή, ή ακόμα και αυτόματη. Για αυτούς που δεν προτιμούν το cloud όμως, συνιστάται η χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου για την διατήρηση των αντιγράφων ασφαλείας.

Όσο για το Antivirus σας, είναι σημαντικό να είναι πάντα ανανεωμένο. Κάθε μέρα δημιουργούνται και ανιχνεύονται χιλιάδες νέοι ιοί στους οποίους είσαστε εκτεθειμένοι εάν δεν ανανεώσετε το Antivirus σας για μόλις μια ημέρα!

Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας για ύποπτες δραστηριότητες

Ελέγχετε συχνά τους λογαριασμούς για ύποπτες δραστηριότητες. Εάν παρατηρήσετε κάποια κίνηση που δεν σας θυμίζει κάτι, τότε υπάρχει περίπτωση ο λογαριασμός σας να έχει παραβιαστεί. Για παράδειγμα σε Gmail και Facebook, μπορείτε να ελέγξετε τις τελευταίες IP διευθύνσεις αλλά και συσκευές από τις οποίες πραγματοποιήθηκε σύνδεση στον λογαριασμό σας.

Password management

Τέλος αλλά επίσης σημαντικό είναι το να διατηρείται τους κωδικούς σας με ασφάλεια. Από το 2017 που δημιουργήθηκε ως όρος το “strong password” πολλά site έχουν υιοθετήσει την αλλαγή. Ένα strong password θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, πεζούς και κεφαλαίους χαρακτήρες, σύμβολα και αριθμούς. Επίσης δεν θα πρέπει να περιέχει ολόκληρες λέξεις όπως θα περιέχονται σε κάποιο λεξικό, αλλά ούτε και κάποιο από τα στοιχεία του χρήστη (όπως όνομα ή ημερομηνία γέννησης). Επίσης συνίσταται η χρήση κάποιου password manager όπως το LastPass, καθώς δημιουργεί και αποθηκεύει περίπλοκους κωδικούς που δύσκολα κάποιος hacker θα βρει.

Πηγή: Secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − one =