αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να γίνεις καλύτερος leader; Τότε γίνε ένας «ηγέτης- υπηρέτης» (κάτι που σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα)

Θέλεις να γίνεις καλύτερος leader; Τότε γίνε ένας «ηγέτης- υπηρέτης» (κάτι που σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα)

Μπορεί αρκετοί να νομίζουν ότι οι μεγάλοι ηγέτες είναι αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της «πυραμίδας», βλέπουν τους υπαλλήλους τους πιο πολύ ως κάτι «αναλώσιμο» και ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους επιτυχία και αυτή της εταιρίας τους. Το αμερικανικό Inc.com βάζει στη συζήτηση ένα άλλο μοντέλο ηγέτη, που δείχνει να είναι πολύ πιο πετυχημένο. Είναι ο «ηγέτης- υπηρέτης» (servant leader).

Και τι σημαίνει αυτό; Πως μπορεί κάποιος να είναι leader και ταυτόχρονα υπηρέτης; Κι όμως, σε αυτό το μοντέλο κινούνται αρκετοί σπουδαίοι επιχειρηματίες. Με απλά λόγια, νοιάζονται για τους εργαζόμενους τους, προσπαθούν να λύσουν τα όποια προβλήματα τους, και θέλουν να τους εξελίξουν έτσι ώστε να αποδώσουν ακόμα καλύτερα.

Αυτοί οι leaders θέλουν να εξυπηρετούν τους εργαζομένους τους. Κάτι που μπορεί να έχει μεγάλα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους εξυπηρετούν καλά τους πελάτες. Και κάπως έτσι, η εταιρία φτάνει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Αν προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο, θα δούμε ότι οι «ηγέτες- υπηρέτες» κερδίζουν πολλά πράγματα μέσα στην εταιρία τους. Δημιουργούν μια κουλτούρα εκμάθησης, όπου οι άνθρωποι εκπαιδεύονται, αναπτύσσονται και καθοδηγούνται – στην τρέχουσα δουλειά τους ή για μια κάποια μελλοντική δουλειά.

Ο χώρος εργασίας ωθεί τους ανθρώπους να προχωρούν σε νέες σταδιοδρομίες και να βιώνουν νέους ρόλους και ευθύνες. Δημιουργούν μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, όπου η ελευθερία, η αυτονομία, ο σεβασμός, η ενθάρρυνση και η θετική ενίσχυση είναι θεμελιώδεις αξίες. Δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και στους πιο «χαμηλούς» εργαζόμενους, να λάβουν αποφάσεις.

Στην Ελλάδα βέβαια, τα πράγματα απέχουν αρκετά από αυτό το μοντέλο. Με πολλούς εργοδότες να είναι αλαζονικοί και να μην ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των εργαζομένων τους. Στις αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουν απλά διεκπαιρωτικο ρόλο, και δεν έχουν καμία συμμετοχή στην λήψη των οποιονδήποτε αποφάσεων.

Κάποιοι εργοδότες πάνε… ένα βήμα παρακάτω. Είναι πρόσφατα άλλωστε τα παραδείγματα των Χριστουγέννων. Με αρκετούς Έλληνες εργοδότες να δίνουν το χρηματικό δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους και μετά… να το ζητούν πίσω.

Από την άλλη μεριά, σίγουρα υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν και επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους τους, δίνουν μισθούς μεγαλύτερους από τους συνηθισμένους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν δώρα και μπόνους. Είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά, σε σχέση με τους άλλους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 4 =