αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ SpaceX βρήκε γιατί εξερράγη ο πύραυλος της τον Σεπτέμβρη (και ετοιμάζεται για νέες εκτοξευτείς)

Η SpaceX βρήκε γιατί εξερράγη ο πύραυλος της τον Σεπτέμβρη (και ετοιμάζεται για νέες εκτοξευτείς)

Έτοιμη να αρχίσει ξανά τις εκτοξεύσεις δήλωσε η ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX, σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, καθώς, όπως συμπληρώνεται, βρέθηκε το αίτιο της έκρηξης του Σεπτεμβρίου.

«Η SpaceX αποσκοπεί επιστροφή στις πτήσεις από την εγκατάσταση SLC-4E του Βάντεμπεργκ με την εκτόξευση του Iridium NEXT στις 8 Ιανουαρίου» αναφέρεται σχετικά. Όσον αφορά στο αίτιο, αναφέρεται πως φαίνεται να ήταν μια απρόσμενη αλληλεπίδραση ηλίου και οξυγόνου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με ίνες άνθρακα και αλουμίνιο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχουν βρεθεί τρόπου να αποφευχθεί αντίστοιχο φαινόμενο στο μέλλον.

Η έκρηξη της 1ης Σεπτεμβρίου, που κατέστρεψε έναν πύραυλο Falcon 9 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, καθώς σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός θεωρούμενου ασφαλούς σταδίου της όλης διαδικασίας- του ανεφοδιασμού με καύσιμα- περίπου οκτώ λεπτά πριν την εκκίνηση των κινητήρων για μια προγραμματισμένη δοκιμή. Η εκτόξευση ήταν να γίνει δύο ημέρες μετά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή του πυραύλου και ενός δορυφόρου αξίας 200 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ των πελατών ήταν και το Facebook, που σχεδίαζε να τον χρησιμοποιήσει για την επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών του στην Αφρική, όπως λέει η Ναυτεμπορική.

Η εταιρεία διερεύνησε σειρά ενδεχομένων, μεταξύ των οποίων και το σαμποτάζ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, στην επόμενη εκτόξευση της SpaceX πρόκειται να μεταφερθεί ένα «πακέτο» 10 δορυφόρων της Iridium Communications, που παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, περιλαμβανομένων δορυφορικών τηλεφώνων, μέσω ενός «αστερισμού» δορυφόρων. Η εταιρεία σκοπεύει να αντικαταστήσει τους 65 πρώτους της δορυφόρους με 70 νέους, ο καθένας μεγέθους αυτοκινήτου Mini Cooper.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + seventeen =