αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Forthnet χάνει πελάτες, μερίδιο αγοράς και τα οικονομικά αποτελέσματα της… πέφτουν συνεχώς

Η Forthnet χάνει πελάτες, μερίδιο αγοράς και τα οικονομικά αποτελέσματα της… πέφτουν συνεχώς

Κάμψη εσόδων και διεύρυνση καθαρών ζημιών παρουσίασε το 2017 ο όμιλος Forthnet. Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς κατά 8,5%, φθάνοντας τα 294 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 26,7%, στα 40,2 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά αποτέλεσμα διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 29,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 23,7 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εταιρεία έχασε πελάτες και μερίδιο αγοράς. Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές της στις τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν κατά 3,3%, φθάνοντας τις 562.000, ενώ οι συνδρομητές της τηλεόρασης Nova υποχώρησαν κατά 5,3%, στις 416.000. Ως συνέπεια, τα έσοδα και στις δύο δραστηριότητες υποχώρησαν, ειδικά στον τομέα της λιανικής, όπου η πτώση ήταν διψήφια (-13,2%). Αντιθέτως, αύξηση παρουσίασε η χονδρική (+4,5%), τόσο στις τηλεπικοινωνίες όσο και στις υπηρεσίες τηλεόρασης. Φαίνεται δηλαδή ότι η διάθεση περιεχομένου μέσω των συμφωνιών της εταιρείας με τη Vodafone (και την Wind) επέδρασε θετικά.

H διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την αρνητική πορεία της, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα ανέφερε τη συνεχιζόμενη ύφεση και την υπερφορολόγηση με 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και 5% στη σταθερή τηλεφωνία, που, σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμπορική απόδοση της Super League, πίεσαν την εταιρεία και τον κλάδο. Η ίδια ωστόσο, όπως υποστηρίζει, κατάφερε να διατηρήσει αλλά και να ισχυροποιήσει τη στρατηγική της θέση στην ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος, «η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει συντηρητική εμπορική πολιτική και, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του κοστολογικού της μοντέλου, προχώρησε στον πρόωρο τερματισμό της σύμβασης κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων της Super League, προχωρώντας πια σε διμερείς εμπορικές συμβάσεις με τις ΠΑΕ». Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία γνωστοποίησε την υπογραφή διμερών συμβάσεων με τις ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Λεβαδειακός, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα για τη σεζόν 2018/2019, που προστέθηκαν στην ήδη ισχύουσα συμφωνία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Πάντως, οι ορκωτοί λογιστές κάνουν λόγο για οικονομικές συνθήκες στην εταιρεία που υποδηλώνουν «την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα του ομίλου και της εταιρείας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Οι συνθήκες αυτές έχουν να κάνουν με την αθέτηση πληρωμών ύψους 255 εκατ. ευρώ (προς τις τράπεζες) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και με το γεγονός ότι «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων». Σημειώνεται ότι ο όμιλος Forthnet εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση ύψους 189 εκατ. ευρώ, δανειακές υποχρεώσεις ύψους 256 εκατ. ευρώ (χωρίς το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο) και συνολικές υποχρεώσεις ύψους 598 εκατ. ευρώ.

Για φέτος, η εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση του τηλεοπτικού της περιεχομένου. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, σύναψε συνεργασία με την MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), ενώ παράλληλα ανανέωσε τη μακρόχρονη συνεργασία της με την 21st Century Fox. Οι συνεργασίες με τα δύο από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ, σύμφωνα με την εταιρεία, θα εξασφαλίζουν αποκλειστική πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο για τα κανάλια Novacinema, αλλά και για τις υπηρεσίες Nova GO και Nova On Demand. Παράλληλα, το αθλητικό περιεχόμενο εμπλουτίστηκε με τις μεταδόσεις των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου Ολλανδίας, Σουηδίας, καθώς και το Championship Αγγλίας, ενώ ανανεώθηκαν για άλλα τρία χρόνια τα δικαιώματα του τουρνουά τένις Wimbledon.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − eight =