αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Cyta κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπόγεια κανάλια χρηματοδότησης για να κρατείται στη ζωή

Η Cyta κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπόγεια κανάλια χρηματοδότησης για να κρατείται στη ζωή

Κάμψη εσόδων και αύξηση ζημιών παρουσίασε μέσα στο 2016 η Cyta Hellas. Παράλληλα, ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλογίζει υπόγεια κανάλια χρηματοδότησης της εταιρείας από τη μητρική της στην Κύπρο, προκειμένου vα κρατείται στη ζωή.

Τέλος, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, η ετήσια έκθεση για την κυπριακή Cyta καταλογίζει ευθύνες στον πρώην επικεφαλής της Cyta Hellas και νυν ανώτερο εκτελεστικό διευθυντή της Cyta, Μιχ. Αχιλλέως, ότι παραβίασε τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης κατά την περίοδο που βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Cyta Hellas, η εταιρεία παρουσίασε την περασμένη χρονιά κάμψη εσόδων κατά 16% φτάνοντας τα 90,8 εκατ.

Παράλληλα οι ζημίες (προ φόρων) διευρύνθηκαν σε 18,9 εκατ., έναντι ζημιών 3,0 εκατ. το 2015. Ετσι, οι συσσωρευμένες ζημίες στο τέλος του 2016 ανήλθαν σε 165,3 εκατ., έναντι 145,4 εκατ. που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρήσης. Η εταιρεία εμφανίζει ακόμη αρνητική καθαρή θέση ύψους 15,4 εκατ., γεγονός που χρήζει άμεσης χρηματοδότησης από τη μητρική Cyta, και στο τέλος της περασμένης χρονιάς η εταιρεία είχε 306 χιλ. πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 38 χιλ. πελάτες κινητής και 6 χιλ. πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης (Cytavision).

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η εταιρεία χρηματοδοτείται «υπόγεια» μέσω συμβολαίων από προμηθεύτριες εταιρείες. Η Cyta Hellas λαμβάνει εξοπλισμό και υπηρεσίες από κατασκευάστρια μέσω χρηματοδοτήσεων οι οποίες περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις της μητρικής εταιρείας. «Η σχετική δαπάνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «από τις πιο πάνω συμφωνίες θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ … Η διευθέτηση αυτή συνιστά ακόμη ένα τρόπο χρηματοδότησης της Cyta Hellas … οι όροι χρηματοδότησης είναι επαχθείς … η όλη διευθέτηση συνιστά απευθείας ανάθεση σύμβασης …».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κ. Αχιλλέως, η έκθεση αφήνει αιχμές για τη μετοχική συμμετοχή της θυγατρικής εταιρείας CytaGlobal Hellas στην εταιρεία Synapsecom Telecom. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, υπήρχε «ιδιάζουσα σχέση» μεταξύ του κ. Αχιλλέως και του γενικού διευθυντή της Synapsecom. «Θεωρούμε», αναφέρει η έκθεση, «ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ενδεχόμενης διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας. Η υπηρεσία μας θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στον γενικό εισαγγελέα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + six =