αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τακτική που χρησιμοποιούσαν οι Steve Jobs και Leonardo da Vinci για να «ξεκλειδώσουν» τις καλύτερες ιδέες τους

Η τακτική που χρησιμοποιούσαν οι Steve Jobs και Leonardo da Vinci για να «ξεκλειδώσουν» τις καλύτερες ιδέες τους

Τι κοινά στοιχεία μπορούν να έχουν ένας τεχνολογικός επιχειρηματίας, με έναν ζωγράφο; Σχεδόν τίποτα, θα απαντήσουν κάποιοι. Κι όμως, αυτοί οι δύο μπορεί να συνδέονται. Αυτό περιγράφει στην νέα αυτοβιογραφία του Leonardo da Vinci, ο συγγραφέας Walter Isaacson. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο Steve Jobs κάνει αρκετές εμφανίσεις στο βιβλίο.

Καταρχήν είναι γνωστό, ότι ο ιδρυτής της Apple θαύμαζε τον διάσημο ζωγράφο. Όμως η «σύνδεση» τους φαίνεται ότι δεν σταματά εκεί. Steve Jobs και Leonardo da Vinci είχαν κοινή τακτική στον τρόπο που «ξεκλείδωναν» τις καλύτερες ιδέες τους. Και έφταναν έτσι σε μεγάλες καινοτομίες. Αυτό σημειώνει στο βιβλίο του ο Walter Isaacson, αποσπάσματα από το οποίο αναδημοσιεύει το αμερικανικό inc.com.

Jobs και Da Vinci είχε έναν εκπληκτικό τρόπο, στο να συνδυάζουν γνώσεις και ανθρώπους από διάφορα πεδία, έτσι ώστε να φτάνουν… στην μεγάλη ιδέα τους. Όλα είχαν τη χρησιμότητα τους. Ακόμα και πράγματα που στο ευρύ κοινό μπορεί να έμοιαζαν άχρηστα.

Όταν ο Steve Jobs ετοίμαζε τον Macintosh, είχε συγκεντρώσει μια ομάδα από «μουσικούς, ποιητές και καλλιτέχνες, ζωολόγους και ιστορικούς που επίσης γνώριζαν την επιστήμη των υπολογιστών», για να του πουν την οπτική τους. Λίγο πριν, ο ιδρυτής της Apple είχε σπουδάσει καλλιγραφία στο πανεπιστήμιο. Και που θα του χρησίμευε αυτό; Κι όμως, οι συγκεκριμένες σπουδές του χρησίμεψαν για να φτιάξει τις πρώτες γραμματοσειρές για τον Macintosh. Τότε όλοι απορούσαν πως ήταν… τόσο καλλιγραφικές.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Leonardo da Vinci είναι αναμφίβολα η Mona Lisa. Αυτό που λίγοι ξέρουν, είναι ότι ο ταλαντούχος ζωγράφος συνδύασε πολλές διαφορετικές γνώσεις για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, που έμεινε στην ιστορία. Ο ίδιος έκανε σπουδές γύρω από την επιστήμη, τα μαθηματικά, τα οπτικά εφέ, τη σκιά, την κίνηση, την μηχανική και την ανατομία, για να δημιουργήσει τη Mona Lisa. Έπρεπε επίσης να εφεύρει νέα έλαια και νέα στυλ ζωγραφικής για να δώσει στη Mona Lisa το αινιγματικό της χαμόγελο.

«Οι ιδέες δημιουργούνται συχνά σε χώρους συγκέντρωσης, όπου οι άνθρωποι με διαφορετικό ενδιαφέρον συναντούν ο ένας τον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Steve Jobs επέλεγε σε αρκετά κτίρια της εταιρίας, να υπάρχει ένας κεντρικό ‘ανοιχτό χώρος’» σημειώνει ο Walter Isaacson.

Με απλά λόγια, για να φτάσεις στην μεγάλες ιδέες, δεν πρέπει να μένεις «κλεισμένος» μέσα σε ένα δωμάτιο. Είναι χρήσιμο να «συνδυάσεις» ανθρώπους και γνώσεις που μοιάζουν διαφορετικές μεταξύ τους. Ακόμα και αν οι άλλοι… απορούν, όταν σε δουν να κάνεις κάτι τέτοιο. Το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να είναι σπουδαίο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 2 =