αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ περιοχή της Αττικής με την μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με την Airbnb

Η περιοχή της Αττικής με την μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με την Airbnb

Τεράστιες αλλαγές στο χάρτη της αγοράς ακινήτων της Αθήνας, έχουν φέρει οι μισθώσεις μέσω Airbnb, που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Από τη μία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, ενώ από την άλλη τα διαθέσιμα διαμερίσματα ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας προς μίσθωση είναι ελάχιστα και οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Για πολλούς λόγους, με πρώτον αυτόν της μεγιστοποίησης του κέρδους, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Το Κουκάκι έχει βγει πρώτο στη ζήτηση Airbnb, γιατί είναι μια περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Αλλά εκτός από το Κουκάκι επηρεάζονται και άλλες περιοχές, όπως είναι η Ακρόπολη, το Θησείο, τα Πετράλωνα, όπου δεν υπάρχουν καθόλου ακίνητα, το Μετς, το Φιξ, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, και τα Ιλίσια και το Παγκράτι», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή. Προσθέτει δε ότι «στην αγορά ακινήτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εταιρείες οι οποίες μισθώνουν τα διαμερίσματα, τα ανακαινίζουν και τα επιπλώνουν. Ο εταιρείες αυτές μισθώνουν τα διαμερίσματα με συμφωνία του ιδιοκτήτη για τη χρήση τους και συνήθως πληρώνουν αρκετά υψηλότερο μίσθωμα από αυτό που θα πλήρωνε ένας ιδιώτης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δίνουν και ποσοστά στους ιδιοκτήτες.

Αυτό αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των ενοικίων ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει αυξηθεί πολύ και το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 αυξήθηκε κατά 61,7% σε σύγκριση με το 45,3% που είχε αυξηθεί το 2016 και το 36,1% που είχε μειωθεί το 2015.

Οι αλλαγές ξεκίνησαν πριν από μία διετία κι έγιναν πιο έντονες τον τελευταίο χρόνο. Εκτός από την μειούμενη διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί πολύ, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στην γύρω περιοχή. «Ένα δυάρι στα Ιλίσια που είχε 300-350 ευρώ, τώρα μισθώνεται με 500 και 600 ευρώ. Ένα μέσο δυάρι διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους πριν από δυο χρόνια είχε 150-200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ενοικιάζεται 400-500 αν είναι επιπλωμένο και σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κ. Χαρμπαλή. «Θεωρώ ότι είναι φούσκα που θα ξεφουσκώσει, δεν νομίζω ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και στην πορεία ξεφούσκωσε. Στην Ελλάδα όλοι πέφτουν πάνω σε ό, τι καινούργιο και μετά ξεφουσκώνει. Έτσι είναι και αυτό. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων και αλλάζουν τα ακίνητα χέρια. Θα αλλάξει το σκηνικό. Δεν μπορεί να μείνει το ίδιο σκηνικό σε 2-3 χρόνια. Από τη στιγμή που οι τιμές των πωλήσεων έχουν πάρει την ανιούσα δεν θα συμφέρει κάποιον να ενοικιάζει όπως τώρα, αλλά όπως παλιά», καταλήγει η κ. Χαρμπαλή. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αναβαθμιστεί μέσα από τις ανακαινίσεις σπιτιών.

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =