αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Η νεολαία που καινοτομεί»: Ένα ανατρεπτικό event στο οποίο θα πάρουν τον λόγο οι επιχειρηματίες της αλλαγής

«Η νεολαία που καινοτομεί»: Ένα ανατρεπτικό event στο οποίο θα πάρουν τον λόγο οι επιχειρηματίες της αλλαγής

Για την 10η βραδιά του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει ξανά τον λόγο στους επιχειρηματίες της αλλαγής, και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τις καινοτομίες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε αναφορά σε Τεχνητές Νοημοσύνες (στον πληθυντικό), καθώς οι δημιουργίες σε πρωτοεμφανίστηκε, χρησιμοποιείται σήμερα σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν συστηματικά. Μπορούμε επίσης να κάνουμε αναφορά σε Τεχνητές Νοημοσύνες (στον πληθυντικό), καθώς οι δημιουργίες σε αυτόν τον τομέα είναι πολυάριθμες. Η ικανότητα των μηχανών να μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη αυξάνεται και η χρήση της, που ξεκίνησε το 1950, είναι σήμερα διεξοδική και σχεδόν συστηματική.

Αυτό το ευρύ θέμα θα προσεγγιστεί από την ανθρώπινη οπτική: οι προσκεκλημένες νεοφυείς επιχειρήσεις θα φέρουν στο φως τις νέες αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται μεταξύ Ανθρώπου και μηχανών, και τους ριζικά διαφορετικούς τρόπους ζωής που προέρχονται από αυτές.

Ο Mikeius θα είναι ο οικοδεσπότης μας για να μας καθοδηγήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Φαινόμενο του ελληνικού Youtube, ακολουθείται από χιλιάδες νέους που επιθυμούν να αποκρυπτογραφήσουν καλύτερα την καθημερινότητα, και σχολιάζει τις νέες τεχνολογίες στα βίντεο του.

Από γαλλικής πλευράς, 3 νεοφυείς επιχειρήσεις θα μας δείξουν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εισχωρήσει σε ποικίλους τομείς όπως η πληροφόρηση, η εκπαίδευση και η μουσική.

Από ελληνικής πλευράς, 3 πολύ ελπιδοφόρες εταιρείες θα μιλήσουν για την υγεία και το ευ ζην, τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με demo ρομποτικής που θα παρουσιαστεί στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου και θα λήξει με γιορτή με κοκτέιλ όπου θα προβληθούν βίντεο σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το θέμα της βραδιάς σε ένα πιο χαλαρό κλίμα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Συντονισμός της βραδιάς από τον Mikeius, Έλληνα Youtuber.

18.30’-19.00’ : Animation ρομποτικής από τον WRO Hellas στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου.

19.00’ : Έναρξη της βραδιάς από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy.

19.10’-19.15’: Ομιλία από τον Mikeius, Έλληνα Youtuber.

19.15’-21.40’: Pitchs των νεοφυών επιχειρήσεων, με κύρια ομιλήτρια την Marjolaine Grondin, συνιδρύτρια του Jam.

21.00’-22.30’ : Γιορτή με κοκτέιλ από τη Daily Fresh στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου με προβολή βίντεο μουσικής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

MikeiusYoutuber και stand up κωμικός

Ο Mikeius είναι Youtuber γνωστός στη νέα ελληνική γενιά. Έχοντας σπουδάσει Μηχανολόγος, άρχισε να γράφει χιουμοριστικά κείμενα για να «περιγράφει τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής» και να τα μοιράζεται με τους φίλους του, προτού δημιουργήσει βίντεο στο Youtube και φτάσει τις 5 εκατομμύρια προβολές στο κανάλι του σε χρόνο ρεκόρ. Αργότερα τον ανακάλυψε η πλατφόρμα Comedylab, η οποία εκτίμησε την αίσθηση του χιούμορ του, και για την οποία ξεκίνησε το stand up.

Στο YouTube, τα βίντεο του βασίζονται πάντοτε σε τεκμηριωμένα γεγονότα και συχνά κάνουν αναφορά στην ιστορία και την επιστήμη. Τα βίντεο του Mikeius αφορούν θέματα δικού του ενδιαφέροντος, από τα βιντεοπαιχνίδια μέχρι την επιστήμη, θέματα που προβάλλονται μέσω της εκπομπής του «Geek Wars».

Το κοινό του Mikeius αποτελείται, όπως και εκείνο της «Νεολαίας που Καινοτομεί», από νέους που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο και επιθυμούν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τον κόσμο, να τον αποκρυπτογραφήσουν και να βρουν τον δικό τους δρόμο. Θα είναι ο εισηγητής της βραδιάς και θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε τις καινοτομίες της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επηρεάσουν τον κόσμο του αύριο.

Marjolaine Grondin – Συνιδρύτρια του JAM

Η Marjolaine Grondin είναι η κύρια ομιλήτρια της βραδιάς μας. Είναι συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του Jam, κορυφαίου chatbot στη Γαλλία. Σπούδασε στο Sciences Po (Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών), προτού φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπου ανακάλυψε την επιχειρηματικότητα. Πίσω στο Παρίσι, συνέχισε τις σπουδές της στην HEC (Σχολή Ανωτάτων Εμπορικών Σπουδών) και ίδρυσε παράλληλα, το Jam με τον συνεργάτη της μηχανικό Loïc Delmaire. Με την αποφοίτησή τους, οι νεαροί συνεργάτες εξασφαλίζουν χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για να επιταχύνουν την ανάπτυξη της εταιρείας και να εδραιώσουν την ομάδα τους. Το Jam είναι το πρώτο γαλλικό chatbot που χρησιμοποιείται από σχεδόν 400.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 70.000 κάνουν καθημερινή χρήση. Μέσα από το Messenger, το Jam βρίσκει τοποθεσίες, έξυπνες λύσεις, νέες ιδέες, πληροφορίες κ.λπ. στους χρήστες του, χάρη σε μια φυσική και εξατομικευμένη συζήτηση.

Το Jam θεωρείται από το Facebook ως το γαλλόφωνο chatbot αναφοράς και η Marjolaine κατέχει θέση στις κατατάξεις 30 Under 30 του Forbes και Top Innovators Under 35 του MIT.

Γιώργος Καραμανώλης  – Συνιδρυτής του Botakis

Ο Γιώργος Καραμανώλης  είναι ο  συνιδρυτής του Botakis. Αυτό το λειτουργικό chatbot μας επιτρέπει, μέσω φυσικής συνομιλίας με το ρομπότ, να κάνουμε κράτηση σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, να παραγγείλουμε φαγητό, να αγοράσουμε ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή να μάθουμε τα νέα της ημέρας. Στόχος του είναι να αντικαταστήσει μια ολόκληρη γενιά εργαλείων, από το τηλέφωνο έως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάνοντας ευχάριστες όλες αυτές τις διαδικασίες. Το Botakis προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οργανισμούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους (σε πολλούς τομείς: μεταφορές, εστίαση, ενέργεια, εμπόριο, ασφάλιση, τυχερά παιχνίδια, κ.λπ.). Ο Δήμος Πλατανιά που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία υιοθέτησε μάλιστα το Botakis για να διευκολύνει τις διοικητικές διαδικασίες των κατοίκων του. Πριν να ιδρύσει το Botakis, ο Γιώργος εργάστηκε για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου πάνω σε προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για περισσότερη πολιτική διαφάνεια μέσω των ψηφιακών εργαλείων (Clarity, Διαύγεια) και την ανάπτυξη μιας εθνικής πλατφόρμας crowdfunding. Εργάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ” Digital Greece 2020″ που σκοπεύει να επιταχύνει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών. Βέβαια, πάνω απ’ όλα ο Γιώργος είναι ο δημιουργός της Crowdpolicy, μιας νεοφυούς επιχείρησης που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις crowdfunding για τις επιχειρήσεις,  σε συνεργασία μεταξύ άλλων με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.  Με πάθος για την επιχειρηματική περιπέτεια και την αναστάτωση (disruption) , θα μας περιγράψει πώς ένα chatbot όπως το Botakis μπορεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των Ελλήνων.

Benoit Praly –  Συνιδρυτής της Domoscio

Η Domoscio είναι μια νεοφυής επιχείρηση που ειδικεύεται στην εκμάθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ιδρυμένη το 2013 από τους Benoit Praly και Ivan Ostrowicz, σήμερα έχει παρουσία στη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νεοφυής επιχείρηση βασίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης που παρακολουθεί την πρόοδο του μαθητή ώστε να προσαρμόσει τα πλέον κατάλληλα περιεχόμενα στις ανάγκες του. Το όνομά της, Domoscio, προέρχεται από τη λέξη της γλώσσας εσπεράντο «σπίτι της γνώσης», η οποία αποτυπώνει τη φιλοδοξία της νεοφυούς επιχείρησης να συλλάβει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της γνώσης μεταμορφώνοντας τη διαδικασία της εκμάθησης. Βραβευμένη ως μία από τις 7 πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Domoscio προτίθεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της ανάπτυξης της Edtech!

Ο Benoit είναι ο συνιδρυτής της εταιρείας. Απόφοιτος Μηχανικός από το ENSIMAG και το Πολυτεχνείο του Τορίνο, αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον κλάδο της Αναλογιστικής Επιστήμης, προτού αποφασίσει να εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής σε μια νεοφυή επιχείρηση παράλληλα με τις σπουδές του. Ο ίδιος είναι ο δημιουργός της τεχνολογίας της Domoscio.

Olga Labutina – Manager του Feel

Η Olga Labutina παρουσιάζει στη συνέχεια το Feel, ένα βραχιόλι που αναγνωρίζει τη συναισθηματική μας κατάσταση και προσφέρει συμβουλές ανάτασης. Η λύση βασίζεται στον συνδυασμό ενός αλγορίθμου, ενός βραχιολιού και μιας εφαρμογής. To Feel επιθυμεί να δώσει λύση στα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη και άγχος. Το Feel παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο CES (Consumer Electronics Show) 2016 και αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία του.

Η Olga είναι μια πετυχημένη διευθύντρια μάρκετινγκ με μεγάλη εμπειρία στο ψηφιακό και το παραδοσιακό μάρκετινγκ, την επικοινωνία, την εμπορική ονομασία και την ανάπτυξη προϊόντων.

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην κοινωνιολογία και MBA από το SDA Bocconi School of Management, συμβάλει στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχείρησης Feel σε πολυεθνικό επίπεδο.

Σπύρος Ράπτης – Συνιδρυτής της Innoetics

O Σπύρος Ράπτης θα μας παρουσιάσει το Innoetics, μια σταρ του τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η νεοφυής επιχείρηση δημιουργήθηκε το 2006 στην Αθήνα και ανέπτυξε μια τεχνολογία μετατροπής του γραπτού κειμένου σε φωνή (και το αντίστροφο), που λειτουργεί σε πολλές γλώσσες και διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φωνής. Το Innoetics είναι ικανό να αναπαράγει ακριβώς την φωνή ενός ατόμου που διαβάζει δυνατά, μόνο λίγα δευτερόλεπτα μετά το άκουσμα του κειμένου . Η λύση τους είναι τόσο προηγμένη που η Samsung εξαγόρασε την εταιρεία στα μέσα του 2017 ούτως ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τους φωνητικούς βοηθούς των άλλων γιγάντων του παγκόσμιου ιστού (όπως την Alexa της Αmazon, το Google Home, …). Aυτή η σύνθεση φωνής μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά μέσα επικοινωνίας: κινητές εφαρμογές, τηλέφωνα, παιχνίδια, το ιντερνέτ των πραγμάτων, τηλεφωνικά κέντρα, κλπ.). Ο Σπύρος Ράπτης είναι ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Innoetics. Είναι μέλος του εργαστηρίου ρομποτικής και αυτοματισμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας εδώ και δεκαπέντε έτη. Μέσα σ ’αυτό το εργαστήριο, έχει εξειδικευτεί στην επεξεργασία του λόγου και την υπολογιστική νοημοσύνη. Η εμπειρία αυτή τον οδήγησε να αναπτύξει την τεχνολογία του Innoetics. Θα μας μιλήσει για ένα πολύ κοντινό μέλλον στο οποίο θα συνομιλούμε συνεχώς με μηχανήματα χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 17 =