αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Κυπριακή startup που έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα: Τα μπλεγμένα ακουστικά

Η Κυπριακή startup που έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα: Τα μπλεγμένα ακουστικά

Σε όλους μας έχει τύχει: Να έχουμε τα ακουστικά στην τσέπη ή την τσάντα μας και μόλις τα βγάλουμε για να ακούσουμε μουσική ή να μιλήσουμε στο κινητό, το ξεμπλέξιμο τους να διαρκεί… πραγματικά πολλή ώρα. Αυτό το καθημερινό πρόβλημα, αποφάσισε να λύσει η Laidback Life. Μια startup με έδρα στην Κύπρο.

Έτσι δημιούργησε το D-Tangle. Ένα μικρό gadget που δεν επιτρέπει στα ακουστικά να μπλεχτούν και μπορείς να το παίρνεις παντού μαζί σου. Η ιδρύτρια της εταιρίας, Χριστίνα Νίκολσον, μιλά στο It’s Possible. Για το πώς προέκυψε η ιδέα, πως κατάφερε το project να φτάσε σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αγγλία, ενώ μας μεταφέρει και την εικόνα για το πώς είναι σήμερα το startup οικοσύστημα στην Κύπρο.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Μια μέρα ενώ πήγαινα γυμναστήριο προσπάθησα να βγάλω τα ακουστικά μου από την backpack μου για να ακούσω μουσική. Πάντα στην backpack έχω τα ακουστικά του τηλεφώνου μου και τα ακουστικά του ipod μου. Στην προσπάθεια μου να τα βγάλω και στην βιασύνη μου να τα ξεμπλέξω για ακόμη μία φορά καταλάθoς έσπασα ένα από τα 2 ακουστικά. Εκεί ήταν η στιγμή που είπα ότι θα ήθελα ένα gadget για να αποτρέπει αυτή την κατάσταση. Έψαξα online αλλά δεν βρήκα κάποιο gadgetaki που να μου άρεσε. Πήγα επίσης και σε Public και άλλα καταστήματα στην Κύπρο και δεν είχαν τίποτα παρόμοιο. Εκεί ήταν που αποφάσισα να δημιουργήσω εγώ ένα παρόμοιο gadget, αυτοματοποιημένο που να μπορεί ο χρήστης να βάζει τα δικά του ακουστικά μέσα!

Έχετε δημιουργήσει ένα «χειροπιαστό προϊόν» και όχι κάτι που σχετίζεται με software. Τι δυσκολίες έχει αυτό στην ανάπτυξη του;

Η δυσκολία ήταν η δημιουργία μιας κατασκευής που να βγάζει το επιθυμητό αποτέλεσμα από εργοστασιακή παραγωγή. Στην αρχή είχαμε απευθυνθεί σε ένα εργοστάσιο στην Ινδία αλλά το αποτέλεσμα που έβγαλε η κατασκευή δεν ήταν καθόλου επιθυμητό. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεται κάποιος και τα εργοστάσια έτσι ώστε να βλέπει πόσο επαγγελματικές είναι οι εταιρείες εκείνες. Μετά από διάφορες επισκέψεις βρήκαμε το εργοστάσιο μας στην Κίνα όπου και μας προετοίμασε την κατασκευή όπου θα βγαίνει από εκεί το προϊόν. Άλλες δυσκολίες ήταν η απόφαση του χρώματος αλλά και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε 5 διαφορετικούς χρωματισμούς και χρειαστήκαν αρκετές προσπάθειες από το εργοστάσιο μέχρι να συμφωνήσουμε όλοι. Στο τέλος όμως βγήκε το προϊόν όπως το είχαμε φανταστεί με τους 5 επιθυμητούς χρωματισμούς.

Η Χριστίνα Νίκολσον

Το προϊόν σας έχει καταφέρει να φτάσει σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι. Σε πόσες χώρες πωλείται τώρα και πως πετύχατε τέτοια επέκταση σε γρήγορο χρονικό διάστημα;

Το γρήγορο χρονικό διάστημα δεν θα το έλεγα! Την ιδέα την είχα τον Οκτώβριο 2014 και πήρε περίπου 2 χρόνια μέχρι να έχουμε το τελικό προϊόν στα χέρια μας. Επίσης επισκέφτηκα αρκετές εκθέσεις όπου και εκθέταμε το προϊόν μας εκεί όπως εκθέσεις στο Λονδίνο, Γερμανία και Αμερική. Η τελευταία μας έκθεση ήταν στο CES στο Las Vegas τον Ιανουάριο 2017. Οι εκθέσεις είναι αναγκαστικές αν θέλει κάποιος να προωθήσει το προϊόν του στο εξωτερικό επειδή και το πιο ωραίο προϊόν κάποιος να έχει στην κατοχή του δεν είναι τίποτα αν δεν το κάνει γνωστό στον κόσμο. Είδα ότι οι εκθέσεις είναι πολύ αποτελεσματικές και κάποιος μπορεί να κάνει πολλές γνωριμίες και συνεργασίες με σημαντικούς παίχτες στην αγορά.

Επίσημα το προϊόν βγήκε στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2016 στην Κύπρο και από τότε έχει παρουσία σε Σαουδική Αραβία, Dubai, Taiwan, Αγγλία, Ελλάδα και Αμερική.

Ποια είναι τα σχόλια που ακούτε από το κοινό, αναφορικά με το D-Tangle;

Το πιο ωραίο σχόλιο που ακούσαμε μέχρι τώρα είναι ότι το D-Tangle είναι ένα μικρό ‘life saver’. Γενικά τα σχόλια που ακούμε είναι αρκετά καλά! Στην Κύπρο μερικά σχόλια που πήραμε από τους καταστηματάρχες είναι ότι μπορεί να είναι λίγο ακριβό για την αγορά στα 11.90 ευρώ αλλά η τιμή παραμένει η ίδια αφού οι αγορές πάνε καλά.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το startup οικοσύστημα στην Κύπρο αυτή τη στιγμή; Μπορείτε να μας πείτε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία του;

Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν δικές τους start ups. Έχουμε πολλά έξυπνα μυαλά στην Κύπρο και απίστευτες ιδέες που προσπαθούν να δουν το φως της μέρας.

Έχουμε ήδη πολλές start ups στην Κύπρο που πέτυχαν απίστευτα πράγματα τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά, αλλά και πολλούς δημιουργούς start up που προσπαθούν να τις φέρουν εις πέρας.

Το θετικό είναι ότι κανένας δεν το βάζει κάτω και κυριαρχεί πολύ το αίσθημα φιλοδοξίας και δημιουργίας στο start up οικοσύστημα στην Κύπρο. Το αρνητικό είναι ότι γενικά η χώρα δεν βοηθά πολύ τις start ups να προχωρήσουν μπροστά και όλοι βασίζονται στην διεθνή αγορά και σε ξένους επενδυτές. Σε άλλες χώρες της ΕΕ εκτός από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύονται για start ups υπάρχουν μεγάλα start up funds από τοπικούς επενδυτές οι οποίοι βοηθούν και θέλουν να δουν τις start ups να πάνε μπροστά. Γενικά σε πολλές χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα των start ups και πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν πολύ την οικονομία της χώρας. Η Κύπρος ακόμα είναι πολύ πίσω σε αυτό το θέμα αλλά ας ελπίσουμε ότι θα εξελιχτεί κάποτε και το start up οικοσύστημα.

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, έχουν νιώσει την οικονομική κρίση. Θεωρείτε ότι μέσα σε μια περίοδο κρίσης, μπορούν να προκύψουν νέες καινοτόμες ιδέες;

Εννοείται! Μάλιστα πιστεύω σε περίοδο κρίσης μπορεί να προκύψουν ακόμη περισσότερες καινοτόμες ιδέες .

Ειδικά όταν έχουμε ανεργία ή όταν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος στην δουλειά του θα έχει περισσότερο κίνητρο να δημιουργήσει κάτι δικό του και κάτι που αγαπά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας επιχειρηματικά σχέδια;

Το D-Tangle είναι το πρώτο προϊόν της εταιρείας μας Laidback Life. Στόχος είναι να δημιουργηθούν και άλλα προϊόντα στην γκάμα. Συγκεκριμένα το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί πιο μεγάλο D-Tangle για πιο μεγάλα σύρματα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ‘storage management system’ για μικρά αλλά και μεγάλα σύρματα. Επίσης θα δημιουργήσουμε και το ‘AirBand’ που θα έχει να κάνει με ασύρματη τεχνολογία. Το AirBand θέλουμε να το παρουσιάσουμε στο CES στο Las Vegas τον Ιανουάριο του 2019.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + fourteen =