αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ κυβέρνηση επιδοτεί 140.000 νοικοκυριά για να αποκτήσουν σύνδεση οπτικών ινών

Η κυβέρνηση επιδοτεί 140.000 νοικοκυριά για να αποκτήσουν σύνδεση οπτικών ινών

Περίπου 140.000 νοικοκυριά θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση μέσα στο 2018, προκειμένου να αποκτήσουν οπτικές ίνες (FTTB/FTTH). Συγκεκριμένα, το σχέδιο για την ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα, γνωστό ως SuperFast BroadBand (SFBB), προβλέπει στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του τη χρηματοδότησή του με 50 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, κάθε νοικοκυριό θα λάβει ένα κουπόνι 360 ευρώ με τον οποίο θα επιδοτηθεί η 24μηνη σύνδεση στο Διαδίκτυο, η οποία θα προσφέρει ταχύτητα μετάδοσης 100 Mbps και θα είναι έτοιμη να μετατραπεί σε σύνδεση 1 Gbps.

To κουπόνι στην πράξη θα επιδοτήσει με 13 ευρώ τον μήνα μια ευρυζωνική σύνδεση οπτικής ίνας και με 48 ευρώ την απόκτηση του δρομολογητή της σύνδεσης (router). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τα 13 ευρώ τον μήνα καλύπτουν τη διαφορά χονδρικής τιμής μεταξύ μιας ευρυζωνικής σύνδεσης χαλκού (π.χ. ADSL) και μιας ευρυζωνικής σύνδεσης οπτικής ίνας (FTTB, FTTH).

Tα κουπόνια αναμένεται να διατεθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει την πρώτη κρίσιμη μάζα ευρυζωνικών συνδέσεων βασισμένων σε οπτικές ίνες. Αν η δράση αυτή βρει αποδοχή από την αγορά, τότε θα επεκτείνεται κάθε χρόνο με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ μέχρι και για μέχρι πέντε έτη. Δηλαδή η μέγιστη χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έχει εγείρει ενστάσεις για τη δράση, με την έννοια ότι η χρηματοδότηση της ζήτησης γίνεται επιλεκτικά (π.χ. μόνον συνδέσεις οπτικής ίνας). Η κυβέρνηση ωστόσο και κυρίως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς φέρονται να επιδιώκουν διακαώς την άρση της μηδενικής –όπως συμβαίνει σήμερα– διείσδυσης των συνδέσεων οπτικής ίνας. Μια δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το ύψος της χρηματοδότησης ανά νοικοκυριό, η οποία κρίνεται χαμηλή. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η στόχευση θα έπρεπε να περιλάβει λιγότερα νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αλλά με μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, ώστε να γίνει ελκυστικότερη η ενίσχυση. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι έχει μεγάλο κόστος για τον καταναλωτή και τον πάροχο η δημιουργία της κάθετης καλωδίωσης που φτάνει από το πεζοδρόμιο έως το διαμέρισμα/οικία του καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο SFBB θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και όχι από το ΕΣΠΑ, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Και αυτό συνέβη επειδή η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ενστάσεις για το σχέδιο. Ετσι, η κυβέρνηση αποφάσισε τη χρηματοδότησή του από το ΠΔΕ. Πάντως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι ενήμερες για το σχέδιο και αναμένουν, από μέρα σε μέρα, την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα ορίσει τις λεπτομέρειες.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =