αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ιστορία του GuestToGuest: Η πλατφόρμα που είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της Airbnb. Αλλά εδώ δεν πληρώνεις

Η ιστορία του GuestToGuest: Η πλατφόρμα που είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της Airbnb. Αλλά εδώ δεν πληρώνεις

Είναι δεδομένο, ότι ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Βασικός λόγος για αυτό, είναι η Airbnb. Η οποία επιτρέπει σε όλους να πάνε οπουδήποτε στον κόσμο, και να διαμείνουν σε οποιοδήποτε σπίτι, διαμέρισμα, κατάλυμα. Το ίδιο και από την αντίστροφη πλευρά: Ένας άνθρωπος που έχει π.χ. ένα άδειο σπίτι, μπορεί πολύ εύκολα να το προσφέρει έναντι αμοιβής σε οποιοδήποτε τουρίστα το επιθυμεί.

Με αυτό τον τρόπο, ο σπιτονοικοκύρης μπορεί να βγάλει ένα έξτρα εισόδημα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενώ ο τουρίστας που θα ταξιδέψει, για παράδειγμα, σε μια άλλη χώρα, έχει πλέον αμέτρητες επιλογές για το που θα διαμείνει.

Φυσικά, η Airbnb είναι μια πλατφόρμα που δεν είχε μια εύκολη διαδρομή μέχρι σήμερα. Αφού σε πολλές από τις τοποθεσίες που πήγε, συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις. Κυρίως από τους ανθρώπους στον κλάδο των ξενοδοχείων, αφού όπως είναι λογικό, η πλατφόρμα παίρνει κομμάτι από την «πίτα» τους. Επίσης, η Airbnb σε πολλά μέρη έχει δημιουργήσει… έλλειψη σπιτιών προς «κανονική ενοικίαση». Αφού οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα μισθώνουν σε τουρίστες, για μικρό χρονικό διάστημα. Εκμεταλλευόμενοι και το «θολό τοπίο» που υπάρχει στην φορολογία.

Το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή όμως, δεν έχει πρωταγωνίστρια την Airbnb. Θα δούμε την μεγάλη ανταγωνίστρια της που ακούσει στο όνομα GuestToGuest. Ιδρύθηκε στη Γαλλία το 2011 από τον Emmanuel Arnaud. Ενώ δύο χρόνια αργότερα, στην εταιρία μπήκε ο Charles-Edouard Girard, ως General Manager. Τους βλέπετε στην παραπάνω φωτο.

Ποια είναι όμως η μεγάλη διαφορά σε αυτή την πλατφόρμα, σε σχέση με την Airbnb; Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο με την πρώτη ματιά, εδώ δεν πληρώνεις! Ναι, καλά διάβασες. Μπορείς να φύγεις π.χ. από την Αθήνα, να πας να διαμείνεις σε ένα σπίτι που έχεις κλείσει μέσω της πλατφόρμας στη Ρώμη και να μην πληρώσεις τίποτα στον ιδιοκτήτη.

Αντί για χρήματα, «πληρώνεις» τη διαμονή σου σε πόντους που διαθέτει η πλατφόρμα. Στη συνέχεια, αυτός που εισπράττει τους πόντους, μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ο ίδιος για να ταξιδέψει και να «ενοικιάσει» ένα άλλο σπίτι, οπουδήποτε στον κόσμο. Με απλά λόγια, πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για ένα «εικονικό νόμισμα», το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο όσοι ταξιδεύουν με το GuestToGuest. Βέβαια δεν υπάρχει κάποια ισοτιμία με τα κανονικά νομίσματα.

Ένα μοντέλο που μοιάζει αρκετά ευέλικτο. Αφού δεν σε υποχρεώνει κανείς να χρησιμοποιήσεις τους πόντους σου, για να πας π.χ. στην περιοχή του ταξιδιώτη που έχεις φιλοξενήσει λίγο καιρό πριν. Μπορείς να πας όπου θέλεις, όποτε θέλεις, αρκεί να βρεις το κατάλληλο σπίτι μέσω της πλατφόρμας.

Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει, αν τελικά το GuestToGuest θα μπορέσει να «χτυπήσει» στα ίδια την Airbnb. Ωστόσο, καταγράφει μια αξιόλογη πορεία. Σήμερα, έχει πάνω από 400.000 καταχωρίσεις σπιτιών από 187 χώρες σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Έχει «σηκώσει» περίπου 6 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, ενώ μέσα στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει προχωρήσει και στην εξαγορά άλλων πλατφορμών.

Είτε πάντως κυριαρχήσει η Airbnb, είτε το GuestToGuest, είτε κάποια άλλη digital εταιρία, το σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που γίνονται τα ταξίδια πλέον έχει αλλάξει.

Πριν λίγο καιρό, βρέθηκε στην Ελλάδα ο καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, και μίλησε στη Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών. Αναλύοντας κυρίως ένα άλλο τεχνολογικό πεδίο: Την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μίλησε και για τους κινδύνους και τους προβληματισμούς που εμπεριέχει αυτό το ζήτημα. Κατέληξε όμως στο συμπέρασμα, ότι σίγουρα δεν γίνεται να εμποδίσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας. «Το ποτάμι της τεχνολογίας, δεν γυρίζει πίσω» είπε. Η ίδια απάντηση, ίσως ισχύει και στη συζήτηση που γίνεται για την Airbnb, και τις άλλες πλατφόρμες που εκπροσωπούν την «οικονομία του διαμοιρασμού».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − seventeen =