αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εφορία ψάχνει 2.500 «αφανείς» εμπόρους ακινήτων

Η εφορία ψάχνει 2.500 «αφανείς» εμπόρους ακινήτων

Στο μικροσκόπιο της εφορίας και ειδικά των ελεγκτικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τον εντοπισμό της λεγόμενης “αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας” έχουν μπει περισσότεροι από 2.500 φορολογούμενοι οι οποίοι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πρόκειται για φορολογούμενους για τους οποίους, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι έχουν λειτουργήσει ως αφανείς επιχειρηματίες στον κλάδο των κατασκευών ακινήτων καθώς και ως επιχειρηματίες εμπορίας κατοικιών.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, στους παραπάνω φορολογούμενους πρόκειται να αποσταλούν ειδικά ειδοποιητήρια- προσκλήσεις για υπαγωγή τους στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων. Ουσιαστικά καλούνται να δηλώσουν ως εισόδημα τα ποσά που απέκτησαν ως κέρδος από τις πωλήσεις ακινήτων και να φορολογηθούν για αυτά αποφεύγοντας τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα τους καταλογιστούν εφόσον τους διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος.

“Την εποχή της άνοιξης στην οικοδομή πολλοί ήταν αυτοί που λειτουργούσαν ως ιδιώτες κατασκευαστές”, λέει στο Capital.gr αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ.

“Έχτιζαν πολυκατοικίες και εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της φορολογικής νομοθεσίας δεν λειτουργούσαν ως επιτηδευματίες, αλλά ως ιδιώτες που πωλούν στη συνέχεια τις κατοικίες που έχτιζαν. Μάλιστα, δεν δήλωναν ούτε ένα ευρώ κέρδος από αυτές τις αγοραπωλησίες. Ωστόσο, σημαντικό μέρος από αυτά τα χρήματα περνούσε μέσα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς”.

Εκτός από όσους έχτιζαν και πωλούσαν έχουν εντοπισθεί και πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι αγόραζαν και στη συνέχεια προχωρούσαν στην πώληση ακινήτων καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες χωρίς όμως να φορολογούνται για αυτές. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι υπήρχε και ασάφεια στη φορολογική νομοθεσία για το αν έπρεπε να προχωρήσουν σε έναρξη εργασιών και θεώρηση βιβλίων στην εφορία.

Εκτός από τους “αφανείς” επιχειρηματίες του κλάδου της οικοδομής ραβασάκι για υπαγωγή στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων αναμένεται να λάβουν και φορολογούμενοι οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών (CD καταθετών, Μπόργιανς κα) και στους οποίους πρόκειται να εκδοθεί ή έχει ήδη εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =