αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Ευρώπη θέλει να στείλει ρομποτικό όχημα στο Άρη

Η Ευρώπη θέλει να στείλει ρομποτικό όχημα στο Άρη

Οι υπουργοί της Ευρώπης αρμόδιοι για την έρευνα συναντιούνται στη Λουκέρνη της Ελβετίας για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν τα σχέδια για την αποστολή ενός ρομποτικού οχήματος στον Άρη το 2021.

Το όχημα θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη» λαμβάνοντας δείγματα εδάφους τα οποία θα ληφθούν κάτω από την επιφάνειά του. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC, το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει και τώρα χρειάζεται άλλα 400 εκατ. ευρώ για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί η προθεσμία εκτόξευσής του.

Υπουργοί από τις χώρες- μέλη της ESA (ΕΟΔ- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) θα συζητήσουν το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Δεν είναι το μόνο ζήτημα στην ατζέντα, καθώς πρέπει επίσης να εξεταστεί μια σειρά προγραμμάτων συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι πιθανότατα το πλέον πιεστικό.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο εγχείρημα, με την αποστολή ρόβερ στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars, βιώνει χρόνια προβλήματα οργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του, και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε κοντά στη ματαίωση. Τον Μάιο ανακοινώθηκε πως η εκτόξευσή του θα καθυστερούσε άλλα δύο χρόνια, επειδή κάποιες βιομηχανικές και επιστημονικές ομάδες δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν με σιγουριά εάν θα μπορούσαν να παραδώσουν το υλικό τους εγκαίρως.

Μια τεχνική μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα πως το πρόγραμμα βρίσκεται πλέον στον σωστό δρόμο, με το χρονοδιάγραμμα να τηρείται, αλλά τα κεφάλαια που απαιτούνται για να συνεχιστεί αυτό είναι σημαντικά, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ο γενικός διευθυντής της ESA, Γιαν Βέρνερ, εν όψει της συνάντησης στη Λουκέρνη, απευθυνόμενος στα μέλη του οργανισμού, είπε πως ο μόνος τρόπος να προχωρήσει το εγχείρημα του ρόβερ είναι να δοθεί πλήρης οικονομική στήριξη, ή καθόλου. «Είτε το κάνουμε είτε το σταματάμε, και εγώ προτιμώ να το κάνουμε» είπε τον προηγούμενο μήνα στο BBC.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει δέσμευση για παραμονή στο πρόγραμμα του ISS μέχρι το 2024 τουλάχιστον- ωστόσο, βάσει του τρόπου λειτουργίας της ESA, τα χρήματα που θα δεσμευτούν για αυτόν τον σκοπό θα καλύπτουν δραστηριότητες μόνο μέχρι το 2021.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =