αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ερώτηση που πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις, όταν κάνεις παρουσίαση σε επενδυτές

Η ερώτηση που πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις, όταν κάνεις παρουσίαση σε επενδυτές

Είναι η στιγμή που περιμένουν οι περισσότεροι startuppers: Η «παράσταση» μπροστά στους επενδυτές, με στόχο να λάβουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Παρουσιάζουν την κάθε λεπτομέρεια. Του project τους, αλλά και των ίδιων. Τα δίνουν όλα για να πείσουν.

Από την άλλη, οι επενδυτές δεν θέλουν συνήθως μια τέτοια, μακροσκελή παρουσίαση. Το εξηγεί ο πρώην επενδυτής, Rob Horning, σε άρθρο του στο Entrepreneur.com. Όπως λέει, οι άνθρωποι που στέκονται μπροστά από τους επενδυτές, είναι παθιασμένοι και ενθουσιασμένοι με την startup τους. Αυτό τους οδηγεί στο να γίνονται υπέρ-αναλυτικοί. Ο Horning όμως είναι ξεκάθαρος. Αρκεί απλά η απάντηση σε μια ερώτηση.

«Ήμουν επενδυτής για 12 χρόνια. Μετά από τέτοια pitches, ήθελα να αρπάξω αυτούς τους ανθρώπους και να τους φωνάξω: Πες μου απλά το ένα πράγμα που κάνει τη δουλειά σου ξεχωριστή! Δεν είναι τόσο δύσκολο», τονίζει ο ίδιος.

Το 2008, ο Rob Horning αποχώρησε από το πεδίο των επενδυτών για να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα με το όνομα, Kwippit. Και μαντέψτε: Όταν ήρθε η ώρα να παρουσιάσει την ιδέα του μπροστά σε άλλους επενδυτές, έκανε… τα ίδια λάθη που έκαναν κάποτε οι startuppers μπροστά στα μάτια του.

Κατάλαβε όμως γιατί οι startuppers συμπεριφέρονται έτσι. Διότι, όπως λέει, οι νέοι επιχειρηματίες είναι λίγο σαν τους γονείς που νιώθουν περήφανοι για τα παιδιά τους. Κάτι που τους οδηγεί σε έναν διαφορετικό δρόμο. Τελικά, ένας επενδυτής πλησίασε το Horning και του είπε να σημειώσει 5 βασικά πράγματα. Σε αυτά θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην παρουσίαση του και να πείσει: Μεγάλη ευκαιρία στην αγορά, μια διαφοροποιημένη στρατηγική, σωστό προϊόν, ελκυστικές ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων και η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας «φραγμός» στον ανταγωνισμό.

Το ακόμα πιο σημαντικό στην ιστορία; Ο Horning εστίασε σε αυτές τις 5 ενότητες, έφτιαξε μια σύντομη παρουσίαση και στον επόμενο επενδυτή που πήγε, υπήρξε συμφωνία. Με την πλατφόρμα του πλέον να αναπτύσσεται. «Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν τόσα λίγα. Και δεν πρόκειται να αλλάξουν» καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =