αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ επιστήμη μίλησε: Πως να εντυπωσιάσεις κάποιον μέσα σε 2 δευτερόλεπτα

Η επιστήμη μίλησε: Πως να εντυπωσιάσεις κάποιον μέσα σε 2 δευτερόλεπτα

Σκέψου το: Έχεις να κάνεις μια παρουσίαση μπροστά σε πολύ κόσμο. Έχεις κάνει μεγάλη προετοιμασία. Έχεις σκεφτεί ακόμα και τις δύσκολες ερωτήσεις που θα σου κάνουν. Έχεις στοιχεία να παραθέσεις. Αλλά μάντεψε: Όλα αυτά μπορούν να πάνε χαμένα, αν δεν κάνεις καλή εντύπωση τα δύο πρώτα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 1992, στοιχεία της οποία παραθέτει το αμερικανικό site Entrepreneur.com, τα δύο πρώτα δευτερόλεπτα που θα σε δει κάποιος, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι ερευνητές Nalini Ambady και Robert Rosenthal, με θητεία στο Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι πρώτες μας εντυπώσεις είναι απαραίτητες για την επιτυχία μας.

Στο πείραμά τους, ζήτησαν από φοιτητές να αξιολογήσουν βίντεο κλιπ διάρκειας δύο δευτερολέπτων, στα οποία εμφανίζονταν καθηγητές που τους διδάσκουν. Στη συνέχεια πήραν αυτές τις αξιολογήσεις και τις σύγκριναν με τις αξιολογήσεις των φοιτητών, στο τέλος του εξαμήνου. Το αποτέλεσμα: Οι δάσκαλοι που έλαβαν χαμηλές βαθμολογίες στο βίντεο κλιπ, έλαβαν επίσης φτωχές αξιολογήσεις σπουδαστών στο τέλος του εξαμήνου. Και οι δάσκαλοι που πήραν καλές αξιολογήσεις στα βιντεοκλίπ τους, έλαβαν επίσης τις καλύτερες εκτιμήσεις των σπουδαστών στο τέλος. Σημαντικό: Τα βίντεο δύο δευτερολέπτων ήταν στο mute! Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που έβλεπαν τα βίντεο έκριναν με βάση μόνο τη γλώσσα του σώματος.

Ο Ambady και ο Rosenthal ονομάζουν αυτή τη συμπεριφορά ως «λεπτό τεμαχισμό». Υποστηρίζουν ότι κάνουμε γρήγορες κρίσεις – ή λεπτές φέτες – σε σχέση με ανθρώπους που συναντάμε. Και μετά σπάνια τις αλλάζουμε. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Όχι μόνο τους καθηγητές. Και πως μπορείς να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση; Υπάρχουν 2 βασικά tips.

1# Η μεγάλη είσοδος: Συνήθως όταν πάμε σε μια συνάντηση, σκεφτόμαστε όλα όσα θα πούμε. ΟΚ, αλλά το κακό μπορεί να γίνει πριν καν μιλήσουμε. Φρόντισε να είσαι χαμογελαστός και φιλικός. Αν πρέπει να κάνεις μια δημόσια ομιλία, μην ασχολείσαι με τεχνικά θέματα (αυτό πρέπει να το έχεις κάνει πριν). Απλά καλωσόρισε τους καλεσμένους σου.

2# Πίστεψε στο περιεχόμενο σου: Όταν ξεκινάς να μιλάς, δείξε τον ενθουσιασμό σου. Δείξε ότι πιστεύεις σε αυτά που λες. Μόλις περάσουν δύο δευτερόλεπτα, κάντε επαφή με τα μάτια με κάθε άτομο στο δωμάτιο, ώστε να αισθάνονται ότι μιλάς προς αυτούς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =