αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ευρώπη σε αξιοποίηση αιολικής ενέργειας (έστω και για μια ημέρα)

Η Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ευρώπη σε αξιοποίηση αιολικής ενέργειας (έστω και για μια ημέρα)

Μια πρωτιά σημείωσε η Ελλάδα προχθές, Δευτέρα, η οποία ήρθε πρώτη σε αιολική παραγωγή πανευρωπαϊκά καθώς με 23 γιγαβατώρες κάλυψε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό. H αιτία αυτής της πρωτιάς ήταν ότι φύσηξε περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργώντας ευνοϊκές συγκριτικά συνθήκες στη χώρα. Αν και αυτή η θετική εξέλιξη μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα της αιολικής ενέργειας, ευχή των φορέων του κλάδου είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και της αιολικής ενέργειας. «Να τα εκατοστήσουμε», σημειώνει ο Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης μιλώντας στο insider.gr, ο οποίος αναφέρει ότι η χρήση των ΑΠΕ μπορεί να καλύψει 100% τις ανάγκες για ηλεκτρισμό και να επιτευχθεί ο στόχος για μια οικονομία «μηδενικού άνθρακα».

Όπως προέβλεπαν παλαιότερες εκτιμήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι ενδεικτικές για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό, για την επίτευξη του στόχου για το 2020 οι ενεργειακές επενδύσεις που έπρεπε να γίνουν στην Ελλάδα σε ΑΠΕ για τη δεκαετία 2010-2020 έπρεπε να φθάσουν τα 16,5 δις. ευρώ και να έχουν εγκατασταθεί αιολικά (χερασαία και θαλάσσια) 7.500 ΜW. H Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στις επενδύσεις στα αιολικά. Το 2016 καθώς εγκαταστάθηκε αιολικής ισχύς 238,55 MW ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσιπουρίδης «στην Τουρκία εγκαταστάθηκε ισχύς 1.387 MW με την τουρκική κυβέρνηση να έχει ακόμη και ειδικό σύμβουλο για τις ΑΠΕ», όπως σημειώνει.

Πρώτη η Ελλάδα την Δευτέρα στα αιολικά

Το 4,8% της ευρωπαϊκής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κάλυψαν χθες, Δευτέρα, τα αιολικά, σύμφωνα με το σύνδεσμο WindEurope.

Αυτό που ξεχωρίζει, πάντως, ήταν ότι η χώρα μας ήταν προχθές η πρώτη σε αιολική παραγωγή πανευρωπαϊκά καθώς με 23 γιγαβατώρες κάλυψε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό. Ακολούθησαν η Δανία με 15 γιγαβατώρες και 17%, η Λιθουανία με 4 γιγαβατώρες και 13% και η Ισπανία με 63 γιγαβατώρες και 9%.

Σημειώνεται ότι το 2016, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011, οπότε εγκαταστάθηκαν 313 MW, καταγράφηκε το 2016, καθώς εγκαταστάθηκε αιολικής ισχύς 238,55 MW. Το σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη 2016 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 2374,3 MW, αυξημένη κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =