αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ δικηγόρος που έφτιαξε δικής της πλατφόρμα, με μια δύσκολη αποστολή: Να κάνει τους Έλληνες πιο vegan στο φαγητό

Η δικηγόρος που έφτιαξε δικής της πλατφόρμα, με μια δύσκολη αποστολή: Να κάνει τους Έλληνες πιο vegan στο φαγητό

Πόσο πιθανό είναι, άραγε, να ξεκινήσουν όλοι οι Έλληνες (ή έστω οι περισσότεροι) να τρώνε υγιεινά; Η Νταϊάνα Βουγέση, θεωρεί ότι αυτή η τάση έχει ήδη ξεκινήσει και μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη. Η ίδια έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα Crudo, μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να παραλάβει vegan φαγητό στο σπίτι του. Ενώ η εταιρία διαθέτει και φυσικό κατάστημα, από όπου μπορείς να κάνεις τις αγορές σου. Διαφοροποιείται έτσι από άλλες delivery πλατφόρμες.

Η ιδρύτρια του Crudo μιλά στο It’s Possible για το πως αποφάσισε -από την δικηγορία που ήταν το προηγούμενο επάγγελμα της- να μπει στον χώρο της επιχειρηματικότητας μέσα στην κρίση. Εξηγεί τι σημαίνει το ιδιαίτερο όνομα που επέλεξε για το brand της, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το αν είναι εύκολο να «τρέξει» μια καινοτόμος επιχείρηση σαν το Crudo, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση.

Εσείς εργαζόσασταν ως δικηγόρος. Πως πήρατε την απόφαση να αφήσετε την «κανονική δουλειά» σας και να ξεκινήσετε ένα δικό σας project;

Η ιδέα ξεκίνησε περισσότερο από μια ανάγκη που ένιωθα, για καλό, υγιεινό και vegan φαγητό. Τουλάχιστον μέχρι πρότινος στην Αθήνα, οι επιλογές ήταν πολύ περιορισμένες. Δεν καλυπτόμουν ούτε διατροφικά, ούτε γευστικά με αυτά που έτρωγα. Κάπως έτσι, και συζητώντας  με μια φίλη που εξέφραζε την ίδια ανάγκη, το πήρα ζεστά και ξεκίνησα το project μου.

Έκανε ένα κλικ μέσα μου, ότι αυτό είναι που θέλω να προσφέρω στον κόσμο. Και έχει βρει απήχηση τόσο στο vegan κοινό, όσο και στο μη vegan.

Δε διστάσατε όμως να πάρετε το ρίσκο και να αφήσετε την καθημερινή δουλειά σας, για να δοκιμάσετε κάτι «άγνωστο».

Όχι δεν με φόβισε καθόλου αυτό. Αντίθετα το είδα ως πρόκληση. Και γενικά μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Τι ακριβώς κάνει το Crudo;

Μπαίνοντας κάποιος στην πλατφόρμα, θα δει τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και τα προϊόντα μας. Ουσιαστικά παρέχουμε τρεις υπηρεσίες. Η πρώτη είναι το καθημερινό και απλό delivery. Δηλαδή, μπαίνει κάποιος στην πλατφόρμα, βλέπει τα πιάτα της ημέρας και παραγγέλνει ότι θέλει. Έχουμε συνήθως 5-6 πιάτα την ημέρα μαζί με συνοδευτικά, χυμούς κλπ.

Η δεύτερη υπηρεσία μας, είναι τα εβδομαδιαία πακέτα. Κάποιος μπορεί να προπαραγγείλει και να κλείσει ένα εβδομαδιαίο πακέτο φαγητού. Έτσι, ουσιαστικά επικοινωνεί μαζί μας μια φορά και το φαγητό πηγαίνει σε αυτόν κάθε ημέρα, στο μέρος και την ώρα που έχουμε συμφωνήσει.

Η τρίτη μας υπηρεσία αφορά catering. Να αναλάβουμε δηλαδή να ετοιμάσουμε το φαγητό για κάποια διοργάνωση ή κάποιο event. Αυτές είναι βέβαια ειδικές συμφωνίες, που πρέπει να έχουν κλειστεί κάποιον καιρό πριν.

Το όνομα Crudo πως προέκυψε και τι σημαίνει;

Crudo σημαίνει στα ιταλικά «ωμό». Και επειδή η κουζίνα μας δίνει αρκετή έμφαση στην ωμοφαγία, προέκυψε από εκεί το συγκεκριμένο όνομα. Βέβαια εμείς δεν έχουμε μόνο ωμοφαγική κουζίνα, καθώς το κοινό της είναι ακόμη σχετικά περιορισμένο. Μπορώ να πω ότι την ωμοφαγία την αναζητούν περισσότερο ξένοι.

Εσείς προσωπικά είστε fan της υγιεινής διατροφής;

Εγώ είμαι η κατεξοχήν fan της υγιεινής διατροφής! Όλο αυτό ξεκίνησε για εμένα το 2009. Αρχικά το ξεκίνησα κυρίως για λόγους υγείας, αφού έπρεπε να περιορίσω τη γλουτένη στη διατροφή μου, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη ζάχαρη. Στην αρχή φάνταζε δύσκολο για εμένα, όμως με τον καιρό σου γίνεται συνήθεια και είναι απλό να το εφαρμόσεις.

Για εμένα είναι πια μονόδρομος η υγιεινή διατροφή. Κάποια φαγητά απλά έχουν φύγει από… τον όρο τροφή.

Αν για παράδειγμα θελήσω να φάω πίτσα, θα είναι vegan. Ένα νέο που αφορά το Crudo, είναι ότι σύντομα θα έχουμε και δική μας πίτσα vegan. Με ζύμη χωρίς γλουτένη!

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες τρώνε υγιεινά; Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι μάλλον δεν τρεφόμαστε πολύ σωστά

Υπάρχει σίγουρα μια τέτοια τάση ευκολίας, θα έλεγα, στο φαγητό. Από την άλλη μεριά, βλέπω ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που ενδιαφέρεται για τη διατροφή του. Και αυτό το ποσοστό είναι διαρκώς αυξανόμενο. Το βλέπω από τη ζήτηση που έχει το Crudo. Μας καλούν από όλες τις περιοχές της Αθήνας, ακόμα και από τις πιο μακρινές περιοχές της Αττικής, και μας ζητάνε να τους στείλουμε φαγητό. Νομίζω ότι πλέον πολλοί Έλληνες το ψάχνουν τι θα φάνε.

Εκτιμάτε ότι αυτό το κοινό αρκεί, για να στηρίξει μια επιχείρηση και να την βοηθήσει να αναπτυχθεί;

Με τα σωστά βήματα, πιστεύω πως είναι αρκετό. Σίγουρα χρειάζεται και ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο. Εμείς έχουμε σκεφτεί κάποιες λύσεις ανάπτυξης. Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε έναν χώρο, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να κάθονται και να τρώνε τα φαγητά μας. Φυσικά υπάρχει στο μυαλό μας και η ιδέα της γεωγραφικής εξάπλωσης. Κάτι το οποίο θα γίνει σιγά- σιγά.

Μέχρι τώρα «τρέχετε» την πλατφόρμα με δικά σας οικονομικά κεφάλαια. Πρώτα θέλω να ρωτήσω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό για μια καινοτόμο επιχείρηση; Και δεύτερον, σκέφτεστε να αναζητήσετε κάποιον επενδυτή στο μέλλον ή όχι;

Για να αναπτυχθεί γρήγορα η επιχείρηση, είναι χρήσιμο να υπάρξει μια εξωτερική χρηματοδότηση. Έχω σκοπώ να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και υπάρχουν κάποιες προτάσεις. Οπότε άμεσα θα προχωρήσουμε προς τα εκεί. Υπάρχει τώρα και ένα καλό timing θα έλεγα, αφού βλέπουμε μια τάση προς το vegan, οπότε είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Με δικά σου χρήματα, είναι δύσκολο να δώσεις το απαραίτητο boost σε μια εταιρία, έτσι ώστε να πάει πραγματικά ψηλά σε σύντομο χρόνο. Όταν «τρέχεις» μόνος σου το project, χρειάζεται να αφιερώσεις εκεί αρκετό χρήμα και προσωπικό χρόνο. Όλη αυτή τη διαδικασία βέβαια την έχω κάνει μέχρι τώρα με πολύ μεγάλη χαρά και αγάπη.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο, που θα σας έλεγε ότι θέλει να ξεκινήσει μια καινοτόμο επιχείρηση στην Ελλάδα;

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ότι θα του έλεγα να πάει σε κάποια άλλη χώρα! Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Το να έχεις μια επιχείρηση δική σου, σίγουρα σου δίνει μεγάλη χαρά, αφού κάνεις αυτό που σου αρέσει, με τους δικούς σου όρους. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η Ελλάδα είναι μια δύσκολη χώρα για να κινηθείς επιχειρηματικά. Το κράτος σου δημιουργεί πολλά εμπόδια. Πιστεύω ότι πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ, για να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 2 =