αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ γυναίκα που κινήθηκε στον δρόμο… της Jessica Alba (πριν την διάσημη ηθοποιό) και σήμερα βγάζει εκατομμύρια

Η γυναίκα που κινήθηκε στον δρόμο… της Jessica Alba (πριν την διάσημη ηθοποιό) και σήμερα βγάζει εκατομμύρια

Η γεννημένη στην Καλιφόρνια Jessica Iclisoy, ξεκίνησε να ψάχνει τα προϊόντα βρεφικής περιποίησης όταν ήταν έγκυος και σοκαρισμένη ανακάλυψε ότι τα περισσότερα περιέχουν επιβλαβή χημικά. Σας ακούγεται γνώριμο; Η ηθοποιός Jessica Alba, συνιδρύτρια της εταιρίας Honest Company, είχε αφηγηθεί μια παρόμοια ιστορία, όταν ξεκίνησε την επιχείρηση της (αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σήμερα) το 2012. Όμως η Iclisoy ήταν πιο μπροστά. Είχε ξεκινήσει να παρασκευάζει βρεφικό σαμπουάν στην κουζίνα του σπιτιού της, το 1990. Πολύ πριν τα οργανικά προϊόντα γίνουν τόσο δημοφιλή. Το 1995 δανείστηκε 5.000 δολάρια από τη μητέρα της, δημιουργώντας την εταιρία California Baby, που τότε παρείχε ένα και μόνο προϊόν, ένα μη τοξικό σαμπουάν- αφρόλουτρο για μωρά.

Σήμερα η εταιρία της πουλάει 90 μη τοξικά, οργανικά προϊόντα, κυρίως για μωρά, σε καταστήματα όπως τα Whole Foods, Walmart και Target και τα έσοδα της το 2016 ανήλθαν στα 80.000.000 δολάρια. Η Iclisoy, στην οποία ανήκει το 100% της εταιρίας της, καθώς και μια φάρμα 100 εκταρίων στην Σάντα Μπάρμπαρα, έχει περιουσία 260 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που την καθιστά ως μια από τις πιο πετυχημένες αυτοδημιούργητες επιχειρηματίες στις ΗΠΑ. Μάλιστα η περιουσία της ξεπερνά αυτή της Alba, που φτάνει τα 200.000.0000 δολάρια. Η τεράστια επιτυχία της οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι έχει το έλεγχο σε πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας.

Από την αρχή, ο στόχος της Iclisoy ήταν να δημιουργήσει ασφαλή προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να εμπιστευτούν οι γονείς. Όμως στην πορεία ανακάλυψε ότι το να βρει εναλλακτικά, μη τοξικά συστατικά τα οποία θα είχαν πιστοποίηση ως οργανικά, ήταν κάτι δύσκολο, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό. Καθώς δεν ήταν ικανοποιημένη από τους παρασκευαστές και τους προμηθευτές της, το 2001 αγόρασε ένα δικό της χώρο στο Λος Άντζελες, για να έχει η ίδια την επίβλεψη των παραγόμενων προϊόντων. Σήμερα αυτή η μονάδα έχει πιστοποίηση οργανικής παραγωγής από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και όπως αναφέρει η Iclisoy, είναι τόσο υψηλά τα στάνταρ παραγωγής που θα μπορούσε να παρασκευάζει ακόμα και φάρμακα. Όταν κάποιες φορές είχε πρόβλημα να προμηθευτεί οργανικά καλλιεργημένες καλέντουλες, που αποτελούν βασικό συστατικό για τα προϊόντα φυσικών ελαίων που παράγει, πήρε την απόφαση το 2011 να αγοράσει δική της έκταση για να τις καλλιεργεί η ίδια. Πλέον παράγει γύρω στους δύο τόνους φυτών σε ετήσια βάση, τα οποία χρησιμοποιεί στα βρεφικά καλλυντικά της California Baby, κυρίως σε κρέμες για εξανθήματα και αντηλιακές λοσιόν.

Για αυτούς τους λόγους η Iclisoy δεν ήθελε την ανάμιξη επενδυτών στην εταιρία της: “Ήθελα να νοιώθω ότι έχω τον απόλυτο έλεγχο. Αν ενέπλεκα επενδυτές, αυτοί θα είχαν τη δική τους ατζέντα. Εξάλλου δεν έχουμε καθόλου χρέη”.

“Θέλω να διευθύνω εγώ. Οι περισσότερες από τις εταιρίες οργανικών προϊόντων, έχουν άλλες εταιρίες για να παρασκευάζουν τα προϊόντα για αυτές, οπότε δεν έχουν τον έλεγχο και τη γνώση για το προϊόν, που έχω εγώ. Νοιώθω ότι έχω μια μοναδική θέση και παράλληλα την υποχρέωση απέναντι στους πελάτες”, συνεχίζει η Iclisoy.

Όπως αναφέρει το Forbes, αυτό τον καιρό η επιχειρηματίας είναι απασχολημένη με την επέκταση της California Baby και πιο συγκεκριμένα δουλεύει επάνω σε μια σειρά προϊόντων περιποίηση δέρματος για ενήλικες. “Νομίζω ότι η αγορά οργανικών προϊόντων αναπτύσσεται και πλέον ο κόσμος τα αναγνωρίζει, καθώς στην αρχή ήταν πρόκληση να τον κάνω να καταλάβει γιατί ήταν καλύτερα”, δηλώνει η Iclisoy.

Για το πώς έφτασε ως εδώ, η Iclisoy παραδέχεται ότι είχε κάποια πρότυπα. “Σε ότι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις, έλαβα έμπνευση από κάποιες ιστορίες ανδρών. Δεν θυμάμαι να διάβασα ποτέ κάποια γυναικεία επιχειρηματική ιστορία”, αναφέρει. Τώρα η δική της ιστορία, καθώς και άλλων γυναικών που διαπρέπουν στις επιχειρήσεις θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά. “Οι γυναίκες προσεγγίζουν τις επιχειρήσεις με διαφορετικό τρόπο. Εγώ τις προσεγγίζω με έναν αποκλειστικά γυναικείο τρόπο”, αναφέρει η αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 5 =