αρχικηVIRALΗ γέφυρα που μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο τούνελ και συνδέει την Δανία με την Σουηδία (ΦΩΤΟ)

Η γέφυρα που μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο τούνελ και συνδέει την Δανία με την Σουηδία (ΦΩΤΟ)

Η γέφυρα Οresund, δόθηκε στην κυκλοφορία την 1η Ιουλίου του 2000 και σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα, George K.S. Rotne. Είναι μια γέφυρα η οποία εκτείνεται σε μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων πριν από τη μετάβαση σ’ ένα τεχνητό νησί, μέσα σε μια σήραγγα 4 χιλιομέτρων κάτω από τo Flint Channel.

Η γέφυρα εκτείνεται σε περίπου 8 χιλιόμετρα από την σουηδική ακτή μέχρι το τεχνητό νησί Πέμπερχολμ, που κατασκευάστηκε σε μικρή απόσταση από το μικρό φυσικό νησί Σάλτχολμ. Στο μέσο της περιοχής και στη συνέχεια για άλλα 4 χιλιόμετρα μέχρι το δανέζικο νησί Άμαγκερ. Η γέφυρα Oresund είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη, και συνδέει δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές: την Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, και την σημαντική Σουηδική πόλη Μάλμε. Στην πράξη, ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκανδιναβίας με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Η θέση της γέφυρας-τούνελ είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο αρχιτεκτονικά αλλά και βιολογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το Lund’s Botanical Association έχει καλλιεργήσει παραπάνω από 500 διαφορετικά είδη φυτών στο νησί, το οποίο κατασκευάστηκε από υλικό που ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας.

https://www.klik.gr/uploads_image/2015/09/13/p19v3kd5pi1m2ke2r16ob1tl8na57_900.jpg

Το κόστος για την σύνδεση του Oresund, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου και του σιδηροδρόμου άγγιξε της 30.1 δισεκατομμύρια Κορώνες Δανίας (ή 5.7 δις δολάρια των Η.Π.Α), με το κόστος της γέφυρας να αποσβένεται το 2035. Το 2006 η Σουηδία ξεκίνησε ένα έργο προϋπολογισμού 9.45 δις Σουηδικών Κορωνών, στο τούνελ της πόλης Malmö , κατασκευάζοντας μία νέα σιδηροδρομική σύνδεση με τη γέφυρα. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία μοιράζεται εξ ίσου στην Σουηδική και την Δανέζικη Κυβέρνηση. Η εταιρεία έχει δανειστεί με την εγγύηση των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να προχωρήσει την κατασκευή, και τα μόνα έσοδά της είναι οι εισφορές των χρηστών. Μετά την αύξηση της κυκλοφορίας, αυτές οι εισφορές, με τη μορφή τελών διέλευσης, είναι αρκετά για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αποπλήρωσης των δανείων, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει 30 χρόνια.

Οι φορολογούμενοι δεν έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω για τη γέφυρα και το τούνελ, αλλά για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν και έσοδα από την φορολογία. Ειδικά από την πλευρά της Δανίας, η σύνδεση με τη Σουηδία έχει ιδιαίτερο εγχώριο ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται το αεροδρόμιο με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πηγή: klik.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =